Rikke Arkesteijn
Hvis din hest er sund og rask, og bliver redet regelmæssigt, så kan den uden problemer gå stævne op til 25 km. Der skal altså ikke nogen speciel træning til, at din hest kan gå 25 km., det er først når man kommer op over de 50-60 km., at der skal hårdere og mere seriøs træning til, for at hesten kan klare det.
Hvis man ser billeder og videoer fra store distancestævner, både i ind- og udland så er det helt klart araberhestene der er den dominerende hesterace. Dette er der også en god grund til, da det helt faktuelt er araberhesten der er bedst til at ride distanceridning. Araberen stammer fra ørkenen, og har siden tidernes morgen været vant til at rejse langt gennem den tørre og varme ørken. I distance er det vigtigt at hesten har udholdenhed, og at den kan komme af med varmen, for at holde pulsen nede, og dette er araberen særdeles god til.
Det skal ikke betyde, at andre hesteracer ikke kan ride distance. Hvis man tager til de nationale distancestævner, så ser man rigtig mange forskellige hesteracer. Dette kan være lige fra en frieser til shetlandsponyer. Det vigtigste er bare, at din hest som sagt er sund og rask og så skal den være vaccineret ifølge DRF’s bestemmelser.
Jeg startede selv med at ride distanceridning på min haflinger/fjordhest pony, og vi red flere LA 60 km. sammen uden problemer.
Hvis du ønsker at ride de små LD/LC-klasser, så vil jeg mene, at du skal ride den 2-3 gange om ugen, og det behøver ikke nødvendigvis at være ude i skoven alle dage. Dog vil jeg anbefale, at du prøver at ride en lang tur i skoven et par uger inden stævne. Dette er for at både dig og hesten kan vænne sig til, at ride de længere distancer. Nogle gange kan det være svært at vide hvor hurtigt og hvor langt man rider, så det kan være en god ide at bruge apps på telefonen, som kan måle hvor langt og hvor hurtigt du har redet. Jeg er selv meget glad for den app der hedder Equilab. Når du er kommet hjem fra turen, så se på hesten. Er den træt eller er den stadig frisk? Det kan være en god indikator på, om I er klar til at ride stævnet.
I Danmark har vi en mentorordning, som er til, for at hjælpe de ryttere der er i tvivl om hvordan man kommer i gang med distanceridning. De findes rund om i hele landet, og kan findes inde på Dansk Rideforbunds hjemmeside under fanen, distance. Så hvis du er i tvivl om hvordan du kommer i gang, så er det bare med at kontakte dem.
Det vigtigste er altid, og dette gælder uanset om du rider 20 eller 120 km. - mærk efter! Er hesten træt? Har den brug for en lille skridtpause? Eller er den klar til at ride hurtigere? Vi rider altid på hestens principper, og det er vigtigt at mærke efter hvad den siger, så du kommer i mål med en glad hest!