Kan hoppens brunst kontrolleres?

02-08-2013 06:55

En del hopper præsterer direkte dårligt i brunstperioden, mens andre bliver helt uridelige, derfor ønsker en del ryttere at udsætte eller kontrollere hoppens brunstcyklus

Copyright Ridehesten.com
Berider Allan Skov var til start ved dette års DM i dressur på Broholm på DV-hoppen Volstrupgaards Cassiopeia, og især på de to første dage af mesterskabet var hoppen meget påvirket af en igangværende brunstperiode.

Brunstperioden hos den enkelte hoppe varierer som regel i intervallet mellem 5 og 7 dage hver tredje uge.

Rytteren kan selvfølgelig forsøge at planlægge sig ud af disse perioder, så konkurrencer og stævner undgås, når hoppen er i brunst. Det er som regel ikke nogen nem øvelse, på samme måde som det er ærgerligt, hvis sæsonens vigtigste stævne ligger midt i en af hoppens forventede brunstperioder.

I dag findes der mange forskellige metoder til at kontrollere eller helt stoppe hoppens brunstcyklus, fx medicinske, immunologiske og kirurgiske metoder.

Det giver dog anledning til både etiske og reglementsmæssige overvejelser at medicinere en hoppe med henblik på deltagelse i konkurrence, da der kan siges at være tale om præstationsfremmende medicinering.

I magasinet Ridehesten fortæller Jesper Møller Nielsen, der er specialdyrlæge i reproduktion hos hopper ved Ansager Dyrehospital, om de forskellige metoder til kontrol, udsættelser mv. af hoppens brunstcyklus og om fordele og ulemper ved de enkelte metoder.

Læs mere i magasinet Ridehestens augustnummer.

Astrid Ø. Sørensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen