Kan du vurdere hestens huld?

15-04-2025 13:04

Trine Askjær-Jørgensen

Det er ikke nødvendigvis nemt at vurdere hestens huld, men lige nu er det en rigtig god ide at være opmærksom på. Det er nemlig, hverken godt for hesten at være for tyk, når den kommer på græs, eller at blive for tyk af at gå der

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com/Annette Boe Østergaard
Nyheden fortsætter efter annoncen

Nu hvor mange heste så småt begynder at komme ud på græs, er det ekstra vigtigt at være opmærksom på hestens huld, for det er ikke godt for den at være for tyk, når den kommer ud på græs. Heste kan nemlig lynhurtigt tage på, når de begynder at spise en masse lækker, frodig forårsgræs.

Græsset begynder for alvor at gro nu, hvor der har været masser af sol den seneste tid, og der også kommer noget regn. De svingende temperaturer her i foråret gør dog også, at sukkerindholdet i græsset kan variere meget fra dag til dag. Derfor skal du være opmærksom, når du indgræsser din hest, for det påvirker dens fordøjelse.

Læs mere om indgræsning af heste.

Selvom det er naturligt for hesten at tabe sig om vinteren og tage på om sommeren, skal du alligevel være opmærksom på, at den ikke bliver for tyk. Det er en god ide at vurdere hestens huld regelmæssigt f.eks. en gang om ugen. Udover forfangenhed risikerer du øget belastning af hjerte og lunger og ikke mindst sener, led og knogler, når hesten er overvægtig.

Læs mere om overvægt hos heste, vurdering og konsekvenser deraf.

Copyright Ridehesten.com
Hestene synes, det er pragtfuldt at komme ud på græs, men vær opmærksom på deres huld. Foto: Ridehesten.com/Jørgen Bak Rasmussen

Til at vurdere hestens huld kan du med fordel bruge Henneke-skalaen, der går fra 1-9, hvor 1 er underernæret, og 9 er ekstremt fed, mens 5 er det optimale huld.

1: Underernæret – meget afmagret
Hesten er ekstremt afmagret, rygsøjle, ribben, halerod og hoftehjørner stærkt fremtrædende. Knoglestruktur fra mankekam, skuldre og hals er tydelig, der findes absolut intet fedt.

2: Meget mager
Hesten er afmagret, der findes kun meget lidt fedt lang rygsøjlen, ribben, halerod. Hoftehjørner og sædebensknuder står frem. Mankekam, skuldre og halsstruktur er synlige.

3: Mager
Torntappe og ribben synlige, dog overtrukket med et let fedtlag. Halerod fremtrædende, enkeltled i ryggen ikke synlige, hoftehjørner afrundede men let synlige, sædebensknuder ikke synlige, mankekam, skuldre og hals fremtrædende.

Nyheden fortsætter efter annoncen

4: Slank til mager
Lidt skarp over ryggen, ribbenskonturer synlige, let fremstående halerod afhængigt af statur. Fedtpolstring kan ses rundt på kroppen. Hoftehjørner kan anes men ikke fremtrædende. Mankekam, skuldre og hals ikke tydeligt tynde.

5: Optimal
Ryggen er lige (ingen kanter), ribben ikke synlige men føles tydeligt, halerod let blød, torntappe ved mankekam fremtræder afrundede, skuldre og hals ikke afgrænset fra kroppen.

6: Lidt overvægtig
Lille fordybning langs rygsøjlen kan forekomme, fast fedtlag over ribben, blødt fedt ved halerod, begyndende fedtdepot på siden af mankekam, skuldre og langs begge sider af halsen.

7: Lidt fed
Tydelig fordybning langs rygsøjle, enkeltribben kan føles, men mellemrum mellem ribben er udfyldt med fedt. Fedt ved halerod er blødt, synlige fedtdepoter ved halskam, bag skuldre og på halsen.

8: Fed
Fordybning langs rygsøjlen, ribben svære at føle, fedt ved halerod meget blødt, området omkring halskam og bag skuldrene er udfyldt med fedt. Hals fortykket af fedt, fedtdepoter på indersiden af baglårene.

9: Ekstremt fed
Tydeligt fortykket nakkekam, manke og skuldre. Ingen afgrænsning af skuldre og manke, fedtaflejringer bag skuldre, på ribben og på bagpart. Flanken er udfyldt, hofte kan ikke ses. Meget tydeligt nedsunket rygsøjle, fedtdepoter ved gjord og på mave, kønsåbninger og yver kan være hævede.

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com/Thomas Bach Jensen

Kilder:
Har din hest den rigtige vægt? Guide til et langt og sundt hesteliv i passende huld, Den Danske Dyrlægeforening – Faggruppe heste

For meget eller for lidt fedt på sidebenene – hvad er tilpas huld? Hippolyt.dk

Hvornår er min hest for tynd? Hippolyt.dk

Henneke horse body condition scoring system. Wikipedia.org

Annika Knudsen Lorentsen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Annika Knudsen Lorentsen