Hvordan passer du godt på dit nyfødte føl?

28-03-2021 15:15

Astrid Sørensen

Vi er næsten lige trådt ind i foråret, hvilket er ensbetydende med, at følsæsonen er skudt i gang. Men hvordan sikrer du dit nyfødte føl den bedste start på livet?

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com/ Annette Boe Østergaard
Nyheden fortsætter efter annoncen

Der er mange ting at holde øje med hos et nyfødt føl i de første timer og dage i dens levetid. Føllet er meget sårbart de første par døgn, og det er derfor vigtigt at være opmærksom på, at alt forløber, som det skal, for at man kan nå at reagere ved eventuelle problemer.

Som dyrlæge Gunnar Yde skriver her hos Netdyredoktor, viser det livskraftige, normale nyfødte føl tydelige livstegn umiddelbart efter folingen. Det løfter hovedet, pruster og bevæger forbenene. Det er bedst, at føllet bliver liggende i 5-10 minutter, mens det modtager blod via den endnu ikke sprængte navlestreng.

Når hoppen rejser sig, brister navlestrengen ca. 2-3 cm fra bugvæggen. Blodkarrene trækker sig sammen, og blødningen fra føllet stopper hurtigt. Navlestumpen bør desinficeres, f.eks. med jodsprit 5%.

Som The Horse beskriver i denne artikel, er det vigtigt at holde øje med disse ting:

  • Føllet skal gerne være på benene en til to timer efter fødslen. Hvis dette ikke er tilfældet, kan der være noget galt.
  • Indenfor de første tre timer skal føllet gerne være begyndt at søge efter hoppens yver og die. Den første modermælk kaldes for råmælken; den indeholder vigtige antistoffer. Da føllet fødes uden antistoffer, er denne første mælk altafgørende. Efterfølgende skal føllet i det første stykke tid die 4-6 gange i timen.
  • Når føllet har fået den første mælk, skal det komme af med afføring. Der er tale om tarmindhold, der er dannet i føllets tarmkanal under drægtigheden med en mørk og tjæreagtig, knoldet konsistens.
Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com/ Annette Boe Østergaard

Hvis føllet er kommet op at stå, dier og er kommet af med afføring, kan man trygt overlade hoppen og føllet til sig selv.

Pulsen hos et føl ligger normalvis mellem 80-120 slag pr. minut - altså en del højere end hos den voksne hest. Føllets temperatur skal være omkring 38,5-39 grader celsius.

Nyheden fortsætter efter annoncen

De fleste folinger og det efterfølgende stykke tid går heldigvis oftest godt. Hvis man har fået et livskraftigt føl, der hurtigt har lært at drikke og har haft afgang af afføring og urin, så kan man regne med, at alt er i orden.

Hvis føllet ikke vil die, har feber, hoster, har vejrtrækningsproblemer, får diarré, bliver slap, får kolik, får en hævelse eller ømhed ved navlestedet eller bliver halt skal man tilkalde dyrlægen.

Generelt set er det naturligvis vigtigt at bruge sin sunde fornuft, for at vurdere om det er nødvendigt at få dyrlægen ud. Hvis føllet virker friskt og tilpas og ingen af ovenstående ting er et problem, er det en god indikator for, at alt er, som det skal være.

Efter 1-2 dage kan føllet og hoppen sammen komme løs på folden eller på ridebanen/i ridehuset. Det er selvfølgelig vigtigt fortsat at overvåge føllet, men hvis føllets første levedøgn er veloverståede, er man godt på vej.

Eventuelt kan dyrlægen komme ud og tjekke føllet for at sikre, at alt er, som det skal være, og give en stivkrampe vaccination (hvis hoppen ikke er vaccineret).

Læs også disse to artikler fra Ridehesten: ”Føltid, sådan ikrer du dit føl en god start på livet” og ”Fem tegn på at hoppen snart skal fole”.
 

Astrid Ø. Sørensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen