Hvordan passer du godt på dit nyfødte føl?

28-03-2021 15:15

Astrid Sørensen

Vi er næsten lige trådt ind i foråret, hvilket er ensbetydende med, at følsæsonen er skudt i gang. Men hvordan sikrer du dit nyfødte føl den bedste start på livet?

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com/ Annette Boe Østergaard
Nyheden fortsætter efter annoncen

Der er mange ting at holde øje med hos et nyfødt føl i de første timer og dage i dens levetid. Føllet er meget sårbart de første par døgn, og det er derfor vigtigt at være opmærksom på, at alt forløber, som det skal, for at man kan nå at reagere ved eventuelle problemer.

Som dyrlæge Gunnar Yde skriver her hos Netdyredoktor, viser det livskraftige, normale nyfødte føl tydelige livstegn umiddelbart efter folingen. Det løfter hovedet, pruster og bevæger forbenene. Det er bedst, at føllet bliver liggende i 5-10 minutter, mens det modtager blod via den endnu ikke sprængte navlestreng.

Når hoppen rejser sig, brister navlestrengen ca. 2-3 cm fra bugvæggen. Blodkarrene trækker sig sammen, og blødningen fra føllet stopper hurtigt. Navlestumpen bør desinficeres, f.eks. med jodsprit 5%.

Som The Horse beskriver i denne artikel, er det vigtigt at holde øje med disse ting:

  • Føllet skal gerne være på benene en til to timer efter fødslen. Hvis dette ikke er tilfældet, kan der være noget galt.
  • Indenfor de første tre timer skal føllet gerne være begyndt at søge efter hoppens yver og die. Den første modermælk kaldes for råmælken; den indeholder vigtige antistoffer. Da føllet fødes uden antistoffer, er denne første mælk altafgørende. Efterfølgende skal føllet i det første stykke tid die 4-6 gange i timen.
  • Når føllet har fået den første mælk, skal det komme af med afføring. Der er tale om tarmindhold, der er dannet i føllets tarmkanal under drægtigheden med en mørk og tjæreagtig, knoldet konsistens.
Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com/ Annette Boe Østergaard

Hvis føllet er kommet op at stå, dier og er kommet af med afføring, kan man trygt overlade hoppen og føllet til sig selv.

Pulsen hos et føl ligger normalvis mellem 80-120 slag pr. minut - altså en del højere end hos den voksne hest. Føllets temperatur skal være omkring 38,5-39 grader celsius.

Nyheden fortsætter efter annoncen

De fleste folinger og det efterfølgende stykke tid går heldigvis oftest godt. Hvis man har fået et livskraftigt føl, der hurtigt har lært at drikke og har haft afgang af afføring og urin, så kan man regne med, at alt er i orden.

Hvis føllet ikke vil die, har feber, hoster, har vejrtrækningsproblemer, får diarré, bliver slap, får kolik, får en hævelse eller ømhed ved navlestedet eller bliver halt skal man tilkalde dyrlægen.

Generelt set er det naturligvis vigtigt at bruge sin sunde fornuft, for at vurdere om det er nødvendigt at få dyrlægen ud. Hvis føllet virker friskt og tilpas og ingen af ovenstående ting er et problem, er det en god indikator for, at alt er, som det skal være.

Efter 1-2 dage kan føllet og hoppen sammen komme løs på folden eller på ridebanen/i ridehuset. Det er selvfølgelig vigtigt fortsat at overvåge føllet, men hvis føllets første levedøgn er veloverståede, er man godt på vej.

Eventuelt kan dyrlægen komme ud og tjekke føllet for at sikre, at alt er, som det skal være, og give en stivkrampe vaccination (hvis hoppen ikke er vaccineret).

Læs også disse to artikler fra Ridehesten: ”Føltid, sådan ikrer du dit føl en god start på livet” og ”Fem tegn på at hoppen snart skal fole”.
 

Læs også

Føltræning - er det en god ide?

16-04-2021 19:15, af Astrid Sørensen

Hvis du spørger rytter, hestetræner og adfærdsbehandler Linette Christensen, er svaret ja! Føl og plage skal trænes i almindelig håndtering med det formål at sikre veltilpasse, håndterbare og nervefaste heste fra starten af. For hvorfor vente med at håndtere hesten til den skal tilrides?

Sodashi – det hvide lyn fra Japan (video)

15-04-2021 10:45, af Thomas Bach Jensen

I japan kniber det for alle galopheste med at følge med den hvide hoppe Sodashi, der foreløbigt er ubesejret

Bør hesten bruge solcreme?

15-04-2021 07:52, af Annika Knudsen Lorentsen

Det er forår, og det betyder, at vi snart går lysere, varmere og mere solrige tider i møde. Du bruger måske solcreme selv, men ved du, at din hest også kan blive solskoldet, og at gentagne solskoldninger i værste fald kan føre til hudkræft?

Har du en elitehoppe gemt i stalden?

30-05-2020 15:06, af Britt Carlsen

Dansk Varmblods avl af sports- og avlsheste har udviklet sig særdeles positivt de senere år, hoppestammerne er blevet præstationsstærke, og det højeste en avlshoppe kan opnå, er status som elitehoppe, men man skal selv huske at ansøge!

Fra brækket bækken til 145 cm debut

11-12-2019 13:58, af Annika Knudsen Lorentsen

Claus Hundebøl er en af de ryttere der er til start ved Christmas Show, og med sig har han tre velspringende heste, heriblandt den 10-årige hoppe Landlyst Calina, som brækkede sit bækken som føl, men nu er klar til at gå sin første S-klasse på fredag

OL-hesten Idocus er død 31 år gammel

25-03-2021 11:38, af Annika Knudsen Lorentsen

Den hollandske dressurhingst Idocus, som deltog ved OL i Athen i 2004, døde tirsdag i en alder efter et succesfuldt liv i avl og sport

Dansk Varmblod nr. 3 i dressuravlen

31-05-2008 12:49, af Thomas Bach Jensen
Dansk Varmblod indtager pladsen som verdens tredje mest succesfulde avlsforbund, når det gælder avl af dressurheste. Det er i hvert fald den foreløbige rangliste for 2008.

TAF: Dansk avl i front (Videoer)

17-10-2020 16:20, af Hannah Duelund Liltoft

I Neumünster er det ikke kun solen der stråler, det samme gør Hingstene, Hopperne, føllene og ikke mindst de danske opdrættere

Temaaften: Valg af hingst

13-03-2017 11:45, af Cecilia Lindahl
Avl|

Ved denne temaaften i Dansk Varmblods region 3 vil overdommer og medlem af avlsledelsen, Claus Hansen give inspiration til, hvordan man vælger den bedst passende hingst til sin hoppe 

WebTV med Carsten Ganderup over 2.12 m

18-02-2009 16:49, af Charlotte Linder
For 2 år siden satte Carsten Ganderup og Liwe Star nordisk rekord ved at hoppe muren på 2.30 m. Igen i år satte parret konkurrenterne til vægs og blev den eneste, som klarede muren på 2.12 m.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Marie Helene Rigård Rohleder

Marie Helene Rigård Rohleder
20 24 29 28
mhr@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Reaktion på Helgstrands nyhedsbrev i dag

13-04-2021 17:26, af Kristine Ulsø Olsen

Nyhedsbrevet ”Opdatering vedrørende manglende indsyning af 3-års hingste” fra Helgstrand Dressage i dag har medvirket til at Dansk Varmblod nu har lavet en redegørelse af forløbet omkring 10-dages testen fra deres side

Viet på sin fødselsdag i Lemvig

10-04-2021 12:58, af Thomas Bach Jensen

Berider Michael Søgaard og hans partner Michael Strøm overraskede deres nærmeste her i formiddag med vielse på Lemvig Rådhus

Farvel til en danmarksmester i paradressur

12-04-2021 09:56, af Kristine Ulsø Olsen

Sidste års danmarksmester, Tina Chabert Jensen, mistede i sidste uge sin mesterskabshest og bedste ven, da Ælling måtte aflives grundet akut tarmslyng

Per Vintersbølle og Michellino genforenet

11-04-2021 09:09, af Thomas Bach Jensen

I forbindelse med elitehingsten Michellinos 30-års fødselsdag manden, der importerede hingsten, Per Vintersbølle, aflagt Michellino besøg på Østergaard

Sodashi – det hvide lyn fra Japan (video)

15-04-2021 10:45, af Thomas Bach Jensen

I japan kniber det for alle galopheste med at følge med den hvide hoppe Sodashi, der foreløbigt er ubesejret

Tre Grand Prix-heste med til Hagen

13-04-2021 15:03, af Kristine Ulsø Olsen

Daniel Bachmann Andersen som sidste år gik selvstændig, glæder sig til at gå en spændende stævnesæson i møde. Om en uges tid drager han afsted mod det internationale stævne i Hagen, hvor han medbringer intet mindre end tre heste i Grand Prix-klasserne

Pressemeddelelse fra Helgstrand Dressage

14-04-2021 19:42, af Annika Knudsen Lorentsen

Som tilbagemelding på gårsdagens udmelding fra Dansk Varmblod vedrørende 10-dages testen, har Helgstrand Dressage nu udsendt en pressemeddelelse. Læs den her

Mistede hest til kolik: Transportør fandt en ny

16-04-2021 10:45, af Marie Helene Rigård Rohleder

For tre uger siden mistede Preben sin bedste ven på operationsbordet på Højgaard Hestehospital. Det var hestetransportør Jens Overgaard, som kørte hesten til hospitalet, og bagefter besluttede han at hjælpe med at finde en ny rolig koldblodshest til Preben, som bor på et bosted. I går flyttede shiren Kong Arthur ind 

Laila Pedersen ny rytter på Stutteri Ask

14-04-2021 12:48, af Thomas Bach Jensen

Berider Laila Pedersen, der senest har været ansat hos Nordentoft Equestrian og tidligere på Katrinelund igennem flere år, er blevet ansat som springrytter på Stutteri Ask

En godkendt hingst ved Dansk Varmblods Efterkåring

13-04-2021 19:33, af Thomas Bach Jensen
Avl|

Fem hingste blev fremstillet ved Dansk Varmblods Efterkåring på Vilhelmsborg i aften, hvor en hingst opnåede adgang til 10-dages prøve med henblik på avlsgodkendelse