Cecilia Lindahl
I forbindelse med den seneste EU-forordning på hestepasområdet har Fødevarestyrelsen strammet reglerne for passets tilstedeværelse hos hesten. Fødevarestyrelsen tolker den nye forordning sådan, at passet under opstaldning skal kunne fremskaffes med det samme. Det levner dermed hestefolk meget lidt plads til at gøre andet end at opbevare passet i stalden hos hesten eller i opstaldningsstedets varetægt.
Jørgen Kold er ikke så begejstret for, at man lader passet ligge i stalden, for der er forekommet sager, hvor passene er forsvundet fra opstaldningsstedet. Det er en ærgerlig situation, især i det tilfælde, hvor man ikke har fået ejerskiftet hesten, eller det er udenlandsk hestepas, det drejer sig om.
– Lovgivningen siger, skal hesten behandles af en dyrlæge, skal passet være til stede. Ofte ved man jo, at hesten skal behandles, så kan man have passet med, forklarer han.
Nu kan man jo tolke lidt på "umiddelbart", så det må være indenfor en overskuelig tidshorisont. Kan man ikke fremskaffe det tilstrækkelig hurtigt, så får man en bøde på 2.000 kr.
Hos SEGES kan man se to løsningsforslag
a) Man vælger at opbevare passet i stalden hos hesten. Man skal dog ikke være blind for, at denne løsning kræver en betragtelig mængde administration, idet passene så skal udleveres og genindsamles, når heste f.eks. skal til stævne.
b) Hvis hesteejer ikke ønsker at opbevare passet i stalden, kan man lave en skriftlig aftale med staldejer om, at hesteejer selv er ansvarlig for den umiddelbare fremskaffelse af passet. Har man gjort det, vil staldejer ikke blive holdt ansvarlig for fremskaffelsen og har derfor ikke nogen grund til at kræve, at passet opbevares i stalden. Hesteejeren skal selvfølgelig så kunne fremskaffe passet umiddelbart i forbindelse med kontrolbesøg fra myndighederne eller ved veterinær behandling af hesten.
Nysgerrig? Så find denne måneds udgave af magasinet Ridehesten frem, hvor du kan blive meget klogere på ejerskiftecertifikat, udelukkelse fra konsum og meget mere.