Hvilken hjernehalvdel bruger din hest?

09-12-2018 08:10

Ved at se på hvilket forben hesten starter på kan man antage, hvilken hjernehalvdel hesten bruger. Så er din hest højresidige, som er de mere optimistiske eller bruger din hest faktisk sin venstre hjernehalvdel?

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Heste oplever og udtrykker også følelser, og som hesteejer er det vigtigt at forstå hesten, for bedre at kunne håndtere de udfordringer der opstår. Dels for at opnå optimal indlæring, men også for at sikre hestens velfærd. Som mennesker lever vi i et følelsesmæssigt netværk, der gør os til sociale væsner. Heste har, i lighed med mange andre pattedyr, en lige så høj følelsesmæssig forbundethed. På den internationale konference for hestevidenskab, ISES-konferencen, i Rom var et af hovedemnerne hestens følelser og tankeproces.

Højresidige heste er mere optimistiske
Hvis man ikke ser tegn på stress hos hesten, er det ikke nødvendigvis ensbetydende med sund mentaltilstand. Derfor kan det være en fordel at kunne vurdere om en situation opfattes som positiv eller negativ for hesten. Følelser og tanker bearbejdes forskelligt i hjernen. Venstre hjernehalvdel kategoriserer indtryk og rutinesituationer, og den er forbundet til højre forben hos hesten. Højre hjernehalvdel bearbejder stress og ukendte situationer, og den har forbindelse til venstre forben. Ved at se på hvilket forben hesten starter på kan man antage, hvilken hjernehalvdel hesten bruger. På baggrund af denne viden undersøgte Isabell Marr fra Italien, om man kan bruge højre-/venstresidethed til at vurdere, om hesten foretrækker noget frem for andet. De fandt frem til, at de heste, der brugte deres højre forben til at gå frem fra en stående position, udviste en mere positiv tænkning. De så ud til at opfatte noget som godt eller behageligt, og de syntes at være mere optimistiske. De heste, der gik frem på venstre forben, viste tegn på pessimisme og så ud til at opfatte situationen som negativ. Resultatet af undersøgelsen kan ses som et væsentligt led i forståelsen af hestens måde at tænke på. 

– Det ben, hesten foretrækker at bruge, kan være et godt tegn på, hvordan hesten tænker og føler, fortæller Isabell Marr. Det kan gøre en forskel, når man skal undersøge dyrevelfærd. Hvis man ønsker at se om nye tiltag, som forbedring af staldforholdene, anderleders træning eller bedre fodring, har en positiv virkning på hesten, kan det måske være en fordel at observere, hvilket ben hesten foretrækker, men yderligere undersøgelser er nødvendige, slutter Isabell Marr. 

Nysgerrig? I denne måneds udgave af magasinet Ridehesten kan du blive meget klogere på hestens følelser. Vidste du for eksempel, at heste husker og genkender følelser? eller at tyggeadfærd er et tegn på stress?

Nyheden fortsætter efter annoncen

 

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner