Hos Fredricson går hestene sammen

01-04-2024 06:29

Mille Albinus Hjermitslev

På Grevlundagården har Lisen og Peder Fredricson valgt at lade flere af konkurrencehestene gå sammen på fold, hvilket i dag næsten er et særsyn. Ifølge Lisen har de oplevet færre skader blandt hestene efter, at de er begyndt at lukke dem sammen

Copyright Ridehesten.com
Peder Fredricson med H&M All In til vettjek ved VM i Herning i 2022. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen
Nyheden fortsætter efter annoncen

Mange ryttere lader ikke deres konkurrenceheste gå sammen på fold af hensynet til at undgå skader, hvis de f.eks. leger voldsomt eller kommer op af slås. Det kan dog måske være værd at overveje, om det altid er den bedste måde. I hvert fald har den europæiske, verdens og olympiske mester, svenske Peder Fredricson, valgt at gå en anden vej.

Grevlundagården i Sverige, som han driver med sin kone Lisen Bratt Fredricson, har de valgt at lade flere af hestene gå sammen. TidningenRidsport har talt med Lisen om de positive effekter, som de har oplevet ved tiltaget. 

Gennem årene har vi tydeligt kunne se, at der kommer noget godt ud af det, både trænings- og holdbarhedsmæssigt. Det handler ikke kun om, at de får færre skader, men også om, at de bygges bedre op. Hestene er sundere og gladere, de leger intensivt og bevæger sig meget, fortæller Lisen. 

Lisen fortæller også, at mange af deres heste går uden sko, hvilket minimerer risikoen for skader, når de leger sammen på folden. De har dog også skoede heste, der går sammen, hvis de er rolige og venlige. Der er altså også et arbejde i at sørge for, at hestene lærer hinanden godt at kende først, og at de kommer til at gå med de rigtige: 

Nyheden fortsætter efter annoncen

– Det vigtigste er, at vi kender individernes behov, og hvem de fungerer bedst sammen med, fortsætter Lisen. 

På Grevlundagården har de, udover mange heste uden sko, også store folde med meget plads til hver hest. Det er altså også værd at overveje, hvis man overvejer at lukke sine heste sammen.

Sidst fortæller Lisen, at hingstene ikke går sammen, men ved siden af hinanden. Derudover er de opmærksomme på, hvor meget hestene skal gå ude. Ifølge Lisen tager de både hensyn til vejret og den individuelle hest. Nogle af hestene vil gerne være ude længe, mens andre bliver stressede, hvis de ikke kommer ind: 

Alle heste er individer og har forskellige behov. Det er vigtigt at observere og lytte til dem. 

Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen