Historisk OL-holdsølv til Danmark

03-08-2024 17:28

Trine Askjær-Jørgensen

Sjældent har man set en holdfinale i dressur så tæt, men der var heller ingen tvivl om, at det danske hold virkelig var kandidat til en medalje, og måske af guld. Til allersidst var de altid stærke tyskere dog lige en my bedre, men Danmark har nu sikret sig sin første OL-holdsølvmedalje nogensinde

Det blev en vanvittigt nervepirrende holdfinale ved OL i dressur, som netop er blevet afviklet i Versailles, Paris. Briterne, som måtte undvære én af deres bedste ryttere, var alligevel virkelig stærke med Carl Hester på Fame og Charlotte Fry på Glamourdale samt deres reserve Becky Moody med Jagerbomb på holdet og red til højere procenter, end mange måske havde forventet.

Tyskland tog OL-holdguld i dressur for 15. gang
Samtidig virkede det danske hold til at være stærkere end nærmest nogensinde før, og det var tyskerne måske ikke. Den forsvarende olympiske mester, tyske Jessica von Bredow-Werndl, overraskede da også i dagens program med op til flere fejl, og en TSF Dalera BB, der måske ikke var helt tilpas. Parret leverede helt atypisk ikke det bedste, de kunne.

Omvendt demonstrerede holdkammeraten Isabell Werth, hvorfor hun er verdens mest vindende dressurrytter. Med det ellers kun cirka seks måneders gamle bekendtskab, den 10-årige dansk varmblodshoppe Wendy de Fontaine, hev hun alle de point hjem, hun kunne. Sammenlagt med Frederic Wandres og Bluetooth OLD's ridt var det lige præcis nok til at sikre holdguldet igen igen.

– Dette var nok den tætteste afslutning nogensinde, vil jeg mene, og det var så spændende, og vi er virkelig glade. Jessica red guldet i hus for os, siger Isabell Werth og fortsætter: – Vi gik ned for at hente vores heste til præmieoverrækkelsen, og da kendte vi ikke resultatet, men de råbte "Vi fik det", så det var lidt af en thriller.

Om hvordan Tyskland kan blive ved med at dominere sporten, siger Jessica von Bredow-Werndl:

– Vi bliver bare ved med at træne og prøve på at udvikle os. Vi stopper aldrig med at lære og jeg tror, at det er hemmeligheden, og hun tilføjer: – Det tog lidt tid, og jeg var nødt til at se på resultattavlen igen og igen, og så så jeg, at jeg ikke var vinder af klassen, men at vi var nr. 1 som hold.

Frederic Wandres supplerer med: – Vi er et godt hold, vi har et godt partnerskab med hestene, og det hele flaskede sig bare sammen med holdet og fansene. 

Resultatliste for holdkonkurrencen.

Fakta
Resultat af holdkonkurrencen ved OL i dressur
  1. Guld: Tyskland – 235,790%
  2. Sølv: Danmark –  235,669%
  3. Bronze: Storbritannien – 232,492%
  4. Holland – 221,048%
  5. Belgien –  215,714%

Vanvittigt tæt og nervepirrende holdfinale
Det var næsten ikke til at holde ud til sidst, for med Jessica og Daleras overraskende fejl, blev det pludseligt sandsynligt for Danmark at vinde guld. Det var ikke før, de sidste point var tikket ind, det stod klart, at det blev sølv til Danmark. Bare 0,121% var der mellem Danmark og Tyskland – men det er historisk OL-holdsølv til Danmark! Der blev redet i hus af et stærkt, ungt hold, som kender hinanden særdeles godt og har haft stor glæde af at være på hold med hinanden i Paris, nemlig 32-årige Cathrine Laudrup-Dufour med Mount St John Freestyle, 34-årige Daniel Bachmann Andersen med Vayron og 31-årige Nanna Skodborg Merrald med Blue Hors Zepter.

– Det er en drøm, der bliver til virkelighed for os alle sammen. Da du sagde, at du er den olympiske sølvmedaljevinder, tænkte jeg "Hvem? Mig?", siger Nanna Skodborg Merrald og fortsætter: – Vi knokler alle sammen sådan, så det er en lettelse at have denne medalje, for os alle sammen. Det ikke ikke kun for os selv, men for hele teamet.

Cathrine Laudrup-Dufour supplerer med: – Det lyder ikke som os vel? Det lyder som nogen andre. Men det er vidunderligt! Det er faktisk ret svært at beskrive, men jeg er så stolt af min hest og det, vi gjorde i dag.

– Det er fuldstændig fantastisk og surrealistisk. Vi har skrevet historie. Vi har leveret på topniveau, og vi var vildt tæt på at vinde, hvilket jeg også er vildt stolt over. Jeg er så stolt over min præstation og teamets præstation og alle omkring os og mig. Jeg er lykkelig på dansk dressur vegne og på vores alles vegne. Jeg tror, der går et stykke tid, før det synker helt ind, hvad det er vi har opnået i dag, siger Daniel Bachmann Andersen.

Fakta
Danske OL-medaljer i ridesport

Ved OL 1952 i Helsinki var det tilladt for kvinder at deltage i dressur (skoleridning) på lige fod med mænd, og der skrev danske Lis Hartel olympisk historie ved at vinde sølv med hesten Jubilee. En præstation hun gentog ved OL 1956 i Stockholm. Hun var den første kvindelige OL-medaljevinder i ridesport.

Dansk ridesport havde tidligere vundet en olympisk medalje i ridesport; det var i 1924, da Frode Kirkebjerg vandt individuelt sølv i military i Paris. Så kom Lis Hartels individuelle sølvmedaljer i dressur i 1952 og 1956. Ligesom der gik 28 år mellem Kirkebjergs medalje til Hartels første medalje, så gik der også 28 år fra Hartels sidste medalje til, at Anne Grethe Jensen (nu Törnblad) vandt individuel sølv i dressur i 1984, da legene fandt sted i Los Angeles.

Indimellem har Danmark også vundet to bronzemedaljer i ridesport. Det var Hans Lunding, der i 1936 vandt individuel bronze i Berlin, og det danske dressurhold, der i 2008 vandt holdbronze i Beijing. Da bestod holdet af Nathalie Zu Sayn-Wittgenstein, Anne van Olst og Andreas Helgstrand.

Fold up

Laudrup-Dufour som den eneste på den anden side af 80%
I morgen afvikles den individuelle finale, som rides i Grand Prix Kür, hvortil de 18 bedste ekvipager fra den indledende Grand Prix har kvalificeret sig.

Cathrine Laudrup-Dufour gjorde det i dag tydeligt, at hun og Freestyle er kandidater til en individuel guldmedalje, for med 81,216% i Grand Prix Special red de til mere end den forsvarende, olympiske mester Jessica von Bredow-Werndl. Det skal uden tvivl nok blive en spændende finale, og du kan selvfølgelig følge med løbende her hos Ridehesten.

Anna Pørtner

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner