Hingste- eller hoppeføl?

13-07-2013 06:52

Forskerne er i dag tættere end nogensinde før på at kunne udføre sikre gentest på fostre og blandt andet kunne kønsbestemme embryo inden de opsættes i hoppen

Copyright Ridehesten.com

I årevis har man forsøgt at bestemme fostres køn, men den biopsi der er involveret i proceduren er ofte skadelig for fostret. Ifølge Florence Guignot, ph.d., fra det franske nationale institut for landbrugsforskning overlever kun omkring 20% ??af heste-embryoner denne biopsi. Sammen med kollegaer har hun dog fundet frem til en anden metode til nøjagtig genotypebestemmelse (herunder kønsbestemmelse) af heste-embryoer, uden alvorlige trussel mod fostrets overlevelse.

I blastocyst-stadiet (omkring seks til syv dage henne i fosterudviklingen) kan teknikken aspirating trophectoderm celler benyttes, som tillader god levedygtighed for embryonet, både in vitro (i laboratoriet) samt in vivo (i hoppen).

Trophectoderm er det ydre lag af embryoet som efterhånden udvikler sig til moderkagen. Ved sugning af celler fra dette område, kun ved hjælp af mikroskopiske værktøjer, som forhindrer celler i at røre andre celler, der er nødvendige for udviklingen, kan biopsien lykkes med større sikkerhed.

Under et to-årigt forsøg, indsamlede forskerne 70 heste-embryoner fra walisiske ponyhopper. De delte embryoerne i to grupper: biopsi ved den teknik, der har været i brug siden 1990'erne, og microaspiration, som blev introduceret i 2010, samt en kontrolgruppe, for at bestemme overlevelsesraten hos ??embryoner, der ikke undergår biopsi.

Den første teknik indebærer anvendelse af en mikroskopisk kniv for at fjerne en lille del af embryonet, der består af otte til 50 celler.

I microaspiration anvendes elektriske vibrationer til at punktere et lille hul i den embryonale væg, hvorigennem et mikroskopisk rør suger blot et par celler. Det gør det lettere at styre fri af de mere sarte områder af embryoet.

I undersøgelsen overlevede kun 20% af embryoner, der havde undergået den første teknik, derimod overlevede ca. 50% af de microaspirerede embryoner. 50% overlevelse er næsten lig med overlevelsesraten hos kontrol-embryoerne.

Forskerne mener, at valget af den nye biopsiteknik til kønsbestemmelse af et foster før opsætning i hoppen er nøglen til at sikre fosterets overlevelse.

Kilde: The Horse

Annika Knudsen Lorentsen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Annika Knudsen Lorentsen