Heste er blandt Danmarks svar på The Big Five

04-06-2020 15:30

Marie Helene Rigård Rohleder

Kraftige bisoner, svævende havørne og græssende exmoor-ponyer. Der er masser af muligheder for at tage på safari i Danmark og møde den danske version af ”The Big Five”, hvis bare du kigger godt efter

Copyright Ridehesten.com
arkivbillede af exmoor ponyer. Foto: Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Lad os tage på safari i Danmark. Det er normalt ikke en rejseform, som man plejer at benytte i den danske natur. Men i år har Naturstyrelsen lavet sit eget bud på den danske version af "The Big Five". 

Normalt bruger man udtrykket "The Big Five" om safari i Afrika, hvor det dækker over elefant, leopard, bøffel, næsehorn og løve. De fem dyr som er sværest at nedlægge for storvildtsjægere. 

I Danmark er det en lidt mere fredelig samling af de store fem, som Naturstyrelsen har lavet. Her dækker udtrykket over:  kronvildt, havørne, spættede sæler, vilde heste og den europæiske bison.

Se kort over hvor du kan finde dyrene henne og læs mere her. 

Nyheden fortsætter efter annoncen

Netop de vilde heste dækker over exmoor-ponyerne, som lever som vilde heste fire stedet i den danske natur. På Sydlangeland kan du se en flok på omkring 60 stykker, som græsser og plejer naturen til glæde for andre dyr og planter, som særligt er afhængig af helt kort græs og sollys, som hestene skaber til dem. 

Du kan også opleve vilde heste ved Lindenborg Ådal, ved Ulvshale på Møn og på sydsiden af Røsnæs. 

Langelands tursistinformation skriver blandt andet om de vilde exmoor-ponyer at:

De vilde heste bliver kaldt vilde, fordi de lever med mindst mulig indblanding fra mennesker. I strenge vintre bliver der dog lagt stråfoder ud og hestene er altid under opsyn, så hvis de bliver syge, bliver der tilkaldt en dyrlæge. De lever i en flok på ca. 60 voksne dyr og med førerhingst og førerhoppe, med mellemrum må man dog udskifte førerhingsten for at undgå indavl, dette skete sidste gang i 2019.

 

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner