Britt Carlsen
I sidste weekend deltog danske heste i Norwegian Horse Festival i Lillestrøm, Norge. Under stævnet blev der torsdag identificeret en hest med feber, lette luftvejssymptomer og neurologiske symptomer. Hesten blev straks fjernet fra stævnepladsen.
Dansk Ride Forbund fik information om hændelsen mandag morgen og informerede straks alle danske deltagere om, at deres heste skal i karantæne i minimum 10 dage, hvor der skal tages temperatur på hestene, og de skal overvåges for symptomer på feber, snot eller hoste.
I dag er der fra stævneledelsen i Norge offentliggjort prøvesvar fra den syge hest. Prøvesvaret viser, at den er positiv for herpesvirus 1. Det medfører, at karantænen for heste, der har deltaget i Norwegian Horse Festival forlænges til 21 dage. Karantænen gælder for alle heste opstaldet på samme staldområde (matrikel).
I karantæneperioden skal der tages temperatur på hestene. Temperaturen skal være under 38.3. Hvis der er øget temperatur eller tegn på snot, hoste eller neurologiske symptomer, bør egen dyrlæge kontaktes.
Hvis ingen heste i stalden viser tegn på feber, snot eller hoste indenfor 21 dage efter hjemkomst ophæves karantænen.
Der gøres opmærksom på, at der ikke er registreret nogen syge heste efter hjemkomsten fra stævnet i Norge, karantænen skal derfor udelukkende ses som en forebyggende foranstaltning i forhold til en alvorlig smitsom sygdom, er udmeldingen fra Den Danske Dyrlægeforening - Faggruppe Heste, SEGES Heste og Dansk Ride Forbund som samarbejdet tæt om sagen.
Hvad med Dansk Varmblods hingstekåring?
Det største event i hesteverdenen herhjemme, Dansk Varmblods Hingstekåring i Herning, starter i næste uge fra den 6. – 10. marts. Og direktør Casper Cassøe understreger, at fagfolk har fulgt situationen i Norge tæt, og den hurtige reaktion fra Dansk Ride Forbund har betydet, at de heste, der har været til start i Norge omgående, er gået i karantæne. Og hverken de, eller de øvrige heste fra samme stald, får adgang til stævnet og kåringen i Herning. Det gælder alle heste, danske som udenlandske, der har været til start i Norge.
– Vi har iværksat en større indtjekningsprocedure i Herning. På alle deltagende danske heste skal der medbringes en erklæring, hvor rytteren/hesteejeren bekræfter, at hesten er fulgt tæt i perioden op til ankomsten til Herning med to daglige temperaturmålinger. Også de internationale heste bliver synet af en dyrlæge inden de får adgang til staldene, fortæller Casper Cassøe.
Økonomisk bliver dette dog en bet for Dansk Varmblod, med et tab i omegnen af en halv million kr. i startindskud. Beklageligt, men som Casper Cassøe understreger: – Hestenes sundhed går frem for alt, og er der den mindste risiko, så tager vi ingen chancer.
– Sportsligt kommer vi ikke til at mærke en forskel i de internationale klasser, der kommer rekord mange starter, og rigtig mange store profiler. Men denne karantæne rammer bredt, og mange ryttere er kede af ikke at kunne komme til Herning. Vi havde naturligvis også gerne set dem i konkurrence under stævnet, men både de og vi er klar over sagens alvor, og respekterer og bakker op om beslutningen fra Den Danske Dyrlægeforening - Faggruppe Heste, SEGES Heste og Dansk Ride Forbund, slutter Casper Cassøe.