Forår og forfangenhed

14-04-2017 12:44

Når foråret for alvor tager fat, og solen og varmen får græs og træer til at grønnes, er det en fryd for øjet. Og billeder bliver kun smukkere når græsmarkerne prydes af græssende heste og kåde føl. Men forår og græs er også lig med frygten for forfangheden

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

En af årsagerne til forfangenhed kan være det pludselige foderskifte en hest udsættes for, når den lukkes ud på det friske forårsgræs efter en lang vinter med tørt grovfoder.

Tilvænning til nyt foder - bl.a. forårsgræs - skal altid ske gradvist over en længere periode. I foråret er hestens mave typisk vant til det tørre stråfoder, som den har spist vinteren igennem. Derfor skal hesten langsomt vænnes til det friske græs. Tilvænning bør starte flere uger før hesten skal på græs, hvor hesten for lov til at græsse i en ganske kort periode, og denne periode kan så øges gradvist. Hvis hesten lukkes direkte ud på folden med lækkert, nyt forårsgræs risikerer man at den foræder sig.

Pas på græssets sukkerindhold

Mængden af sukkerarten fruktan i græs er afhængigt af årstid, græstid, temperatur og dyrkningsforhold. Det højeste indhold af fruktan findes i rajgræs, mens græssorterne timothe og engrævehale har et lavere indhold, og derfor er mere velegnet til heste. Indholdet af fruktan i græsset er højest i maj og oktober, og derfor skal man være ekstra varsom i disse perioder.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Man kunne godt fristes til at tro at det er en god idé at sætte heste med tendens til forfangenhed på en fold med sparsomme græsmængder, men det er ikke tilfældet. Hvis græs mangler næringsstoffer bliver det "stresset" og så stiger produktion af fruktan. Det samme er gældende på marker, hvor der netop er taget slæt - her indeholder stubbene også ekstra meget fruktan, da græsset er i voldsom vækst. Derfor er velplejede græsmarker et vigtigt element i forebyggelsen af forfanghed.

Plej din græsmark

Foråret er også tiden hvor græsmarkerne skal have et tjek efter en lang vinter. Det kan være nødvendigt at reparerer markerne efter en lang og slidsom vinter, men hvis græsmarken har overvintret tilfredsstillende, anbefales det at marken "luftes" ved overkørsel med en græsmarksharve. Det bevirker at døde plantedele bliver revet op og der kommer luft til de sunde planter.

I maj udgaven af magasinet Ridehesten fra 2012 kan du i et minitema om forår og forfanghed læse meget mere om forfangenhed samt gode råd til forebyggelse og behandling, men du finder også en masse tips til, hvordan du plejer din græsmark og hvilke frøblandinger, der er velegnet til heste.

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner