Følskue - sådan

10-07-2017 06:44

Camilla Tiefensee Schrøder

Avl

Følskuet er en festlig begivenhed, hvor avleren endelig kan vise frugten af sit arbejde frem. Men for mange er der også en god portion nerver og bekymringer blandet i bægeret. Viser føllet sig nu frem på det rigtige tidspunkt, og hvad kigger dommerne egentlig efter?

Copyright Ridehesten.com
Her er det det springbetonede hingsteføl Farello e. Favorit Ask/Lambrusco Ask, som vandt finalen i sin kategori på Vilhelmsborg sidste sommer og derfra gik videre til Eliteskuet. (arkivfoto)

Der findes nok næsten lige så mange bud på, hvordan man bedst forbereder sit føl til følskuet, og hvordan man bedst fremviser føllet, som der findes avlere. I det seneste nummer af Ridehesten kommer Signe Wiese fra Dansk Varmblods Avlsledelse med nogle anbefalinger set med dommerbrillerne:

  • Fremvis føllet i en lang longeline eller lignende frem for et kort træktov. På den måde kan mønstreren komme lidt på afstand af føllet – det giver en langt bedre sikkerhed for den, der mønstrer føllet. Sørg også for, at hoppen er vænnet til, at den lange line til tider ører ved hende.
     
  • Sørg for at føllet hjemmefra er vænne til at blive håndteret, til at blive trukket osv.
     
  • Et føl, der er overfriskt efter at ahve stået inde i en eller flere dage op til følskuet kommer ofte til at vise sig spændt og evt. med halen lige i vejret – det er ikke specielt gavnligt for bedømmelsen.
     
  • Det giver tit et bedre indtryk at fremvise føllet uden grime eller føltrense, når det skal vises løs – men det kræver også, at føllet er vænnet til at få taget grimen af og på hjemmefra.
     
  • Lad være med at klippe føllet. De risikerer at blive syge, når de efterfølgende lukkes på græs i det danske "sommervejr". Er føllet godt striglet og flettet, kan dommerne sagtens se gennem lidt følpels. Men spar endelig ikke på showshine, babyolie, vaseline og andre ting, der kan få føllet til at skinne lidt ekstra.
     
  • Føl er ikke transport- og udstillingsegnede, hvis de er under 14 dage gamle, og vi anbefaler, at føllet er mindst tre uger, før det fremstilles til følskue.
     
  • Man bør ikke fremstille sit føl, hvis hoppen er halt. Så vigtig er følbedømmelsen heller ikke!

Få mange flere tips til følskuet i julinummeret af Ridehesten, hvor man også kan læse mere specifikke råd til fremvisning af henholdsvis dressur- og springbetonede føl.

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner