Anna Pørtner
Tilskuerpladserne var fyldt til bristepunktet i hal E under Dansk Varmblods Hingstekåring i Herning, hvor et forventningsfuldt publikum var mødt op for at overvære den inspirerende clinic "Vi gør vores bedste" præsenteret af Hornsyld Købmandsgård med tidligere landstræner i dressur for ungdomsrækkerne Dennis Fisker og international dressurdommer Susanne Baarup.
Dennis Fisker, der blev uddannet berider i 2009 og siden har haft et succesfuldt virke som landstræner for ungdomsrækkerne i dressur, havde inviteret Susanne Baarup med til at dele ud af sin ekspertise under dagens clinic. Susanne Baarup har dømt internationalt dressur siden 2000, er femstjernet dressurdommer og har haft dommeropgaver ved både EM, VM og OL - senest ved OL i 2024.
En sport i modvind - men vi gør vores bedste
Dagens clinic blev indledt med en personlig refleksion fra Dennis Fisker, hvor han tog publikum med på sine bekymringer for sporten:
– Der har været mange negative historier om sporten, og jeg kan godt mærke, at det skaber en vis uro i maven, når jeg nu skal stå her foran jer. Derfor deler jeg det med jer, for vi prøver altid at gøre vores bedste, og det er også det, vi vil prøve i dag. Vi gør altid vores bedste.
Publikum stemte i den grad i, og kvitterede med høje klapsalver og støtte til Dennis, inden de første to ryttere red på banen.
Fra dygtige ponyryttere til Grand Prix-heste
Første del af den lærerige clinic havde fokus på de to dygtige ponyryttere, Ingeborg Elizabeth Schou, der havde taget sin pony FS Calimero med sig, mens Sofia Rosenkilde havde taget DSP Cosmo Royale med ind foran den fyldte hal i dag. Begge ekvipagerne er nogle af de dygtigste i Danmark, og har blandt andet deltaget ved EM i dressur.
Dennis og Susanne lagde hos alle ekvipagerne vægt på en rolig og korrekt opvarmning, hvor rytterne skulle mærke efter på deres heste og give dem tid til at blive varme i kroppen med en afslappet og løs ramme. Dennis Fisker forklarede meget om vigtigheden af den rigtigt opvarmning, hvor han blandt andet fremhævede, at man kan lave rigtig mange øvelser, der ikke slider på hesten, men som er mindst lige så vigtige, hvor Susanne stemte i og understregede vigtigheden af en grundig opvarmning, hvor hun påpegede:
– Ofte glemmer vi, at en parade til et 8-tal tæller lige så meget som en fri trav til 8. Det er ofte de ting, vi er mindre gode til, som vi glemmer at træne - men det er netop dem, man skal fokusere på, hvortil Dennis Fisker sagde: – Et stabilt 7-tal hele vejen rundt giver jo også 70%.
Efter de to dygtige ponyryttere havde vist deres ponyer rigtig flot frem foran det nysgerrige publikum, overtog to unge heste banen med deres ryttere. Det var Anne-Marie Hosbond, der havde taget en mindre erfaren 5-års med sig, og så var det Natalie Hering, der vandt udtagelsen til at deltage i dagens clinic med sin 6-års hest.
Her var der fokus på fremaddrift og den korrekte uddannelse af unghestene. Dennis Fikser bad de to ryttere om at lade hestene bevæge sig naturligt, så de fik en god og tryg oplevelse i den fyldte arena:
– Det er vigtigt at give de unge heste god tid og sørge for, at de bliver stærkere i kroppen. Vi retter fejlene hen ad vejen, men vi skal hele tiden bevare fremaddriften, forklarede Dennis Fisker, hvorefter Susanne Baarup understregede, at fejl jo ikke er noget negativt:
– Når hestene laver fejl, skal vi se det som en gave, de giver os. De fortæller os faktisk, at der er noget, vi ikke har gjort helt korrekt, og at vi skal gøre noget anderledes.
Dennis Fisker og Susanne Baarup lagde rigtig meget vægt på, hvordan det er vigtigt at rose hesten frem til at ville byde os ryttere mere af dem, hvortil Susanne endnu en gang understregede vigtigheden af nogle gange at tage sig lidt ekstra tid rundt på banen:
– Når vi dømmer, så kigger vi jo på helheden, og her er det altså endnu en gang bedre at ride et sikkert 7-tal end at satse hele butikken for at få mere, for det går sjældent godt, og så risikerer man altså bare at få endnu færre point, hvortil Dennis supplerede:
– Ros hestene. Heste elsker ros, så når vi roser dem, når de gør det godt, så gør de det gerne igen.
Til sidst var det tid til de lidt mere erfarne heste. Her fik Dennis og Susanne besøg af Dennis beriderelev Carl-Christian Sædder Savola med en 8-årig hest, der netop lige var begyndt at lege med de lidt mere samlende øvelser. Til at gøre ham selskab var U25-rytteren Lea Torabi, der havde taget en lidt mere erfaren hest på 11 år med på banen i dag.
Her blev fokus slået over på de mere samlende øvelser, hvor der blev arbejdet med changementer, seriechangementer, piaff og passage. Susanne Baarup gav løbende karakterer til ekvipagerne for deres øvelser, hvorefter Dennis Fisker hjalp ekvipagerne med at rette deres fejl undervejs og derved forbedre præstationerne. Her fik publikum altså virkelig et indblik i, hvad en dommer tænker, og hvor små marginaler der skal til, for at rette op på fejlene.
– Hav styr på din galop inden changementerne. Hesten skal være klar, og det er vigtig, at du kan ride både frem og tilbage, så hesten forbliver i den rette balance til opgaven, pointerede Dennis: – Særligt når man har med en mere uerfaren hest at gøre, der måske ikke helt forstår signalerne til changementerne, eller skal lære det for første gang.
Efter flot fremvisning af de lidt mere erfarne heste, hvor publikum fik indblik i træningen af piaff og passage, samt hvordan man skal bede hesten om meget lidt ad gangen, rundede Susanne Baarup den spændende clinic af med en klog bemærkning:
– Det er aldrig en god idé at gøre det sværere for sig selv end højest nødvendigt inde på banen - det får man ikke point for.
En lærerig oplevelse for alle
Den velbesøgte clinic gav publikum værdifulde træningstips og indblik i, hvordan både unge og mere erfarne heste udvikles gennem den rette træning. Med en kombination af gode træningsfif fra Dennis Fisker og dommerindsigt fra Susanne Baarup fik publikum masser af inspiration til deres egen daglige træning.