FFS-bærere har større gangformåen

30-11-2023 11:42

Trine Askjær-Jørgensen

En litteraturgennemgang i WBFSH's nye "State of the Industry"-rapport giver et godt indblik i Fragile Foal Syndrome, og hvilken effekt bindevævsdefekten har på syge- og bærerheste

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen
Nyheden fortsætter efter annoncen

I deres nyudgivne "State of the Industry"-rapport 2022-2023 kommer World Breeding Federation for Sport Horses blandt andet med en litteraturgennemgang af fire lidelser, som avlere bør tage i betragtning: Staldkrampe, Fragile Foal Syndrome (FFS) og Polysaccharide Storage Myopathy (PSSM) type 1 og type 2. Her gennemgår vi, hvad de har skrevet om Fragile Foal Syndrome, der tidligere har været kendt som Warmblood Fragile Foal Syndrome, men i dag bare hedder det førstnævnte, fordi man har fundet ud af, at lidelsen også forekommer hos andre racer.

Hvad er Fragile Foal Syndrome?
FFS er en arvelig defekt i bindevæv og er karakteriseret ved hyperstrækbar, unormalt tynd, skrøbelig hud og slimhinder, som er udsat for åbne læsioner. Den genetiske lidelse blev offentligt kendt i 2018 i USA.

I 2021 indikerede offentliggjorte data, at man havde fundet FFS hos fuldblodsblodsheste, hvilket er det første dokumenterede bevis på FFS udenfor varmblodsavlen. Eftervirkningerne af denne forskning var en bekymring for denne sygdom på tværs af forskellige hesteracer og for bredere genetisk testning i avlsøjemed.

Fragile Foal Syndrome type 1 er en autosomal recessiv sygdom. Det er forårsaget af en recessiv mutation i gen nr. 10, som påvirker kollagensyntese og forårsager reduktion i kollagentværbindinger. Både han- og hunkøn er lige påvirkede, og to kopier af mutationen skal være til stedet i individet for, at lidelsen opstår. Heste, som bærer én kopi af mutationen, udviser ikke kliniske symptomer på sygdommen, men kan give mutationen videre til deres afkom. Der findes en DNA-test, som via indsendte hårrodsprøver kan bidrage til at tage informerede beslutninger om avlskombinationer, så man kan undgå det.

Forekomsten af FFS er relativt høj hos varmblodsracer, mens frekvensen er lavere hos fuldblodsracer. Et relativt nyt studie fandt nogle få FFS-bærere iblandt paint-, quarter- og haflingerheste. I Tyskland, den største sportshestepopulation i Europa, anslås det, at mellem 10-20% af varmblodsheste er heterozygote og asymptomatiske FFS-bærere. En lignende procentdel er beskrevet hos varmblodssportsheste i Brasilien. Tab i varmblodsavl forårsaget af FFS kan være større end tidligere antaget.

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen
Nyheden fortsætter efter annoncen

Kliniske symptomer
Berørte heste kan også have hyperelastiske led, slatne ører, ophobning af væske, luftansamlinger under huden, blødninger og være for tidligt fødte. Et flertal af FFS-homozygote føl antages for at gå tabt ved abort sent i drægtigheden. Levendefødte, FFS-ramte føl viser alvorlig hudskørhed, hvilket resulterer i åbne læsioner og hyperelasticitet i leddene, og skal derfor ofte aflives kort efter fødslen. Der er også friktions- og trykpunkter, der resulterer i åbne læsioner, som ofte opstår, når føllet er i livmoderen.

Sygdommen er til stede ved fødslen, og syge, nyfødte føl aflives kort derefter pga. den ringe prognose for denne uhelbredelige lidelse.

Hyperbevægelighed og gangformåen
Den positive effekt, man ser hos FFS-bærere, er bevægelsesrelaterede egenskaber. Det er sandsynligt, at disse bærerheste udviser en højere grad af ledløshed, hvilket blev vurderet ved en sammenligning af bærerheste med ikke-bærerheste. Ikke-springheste, hvoraf de fleste ville blive brugt til dressur, viste, at skridt tilsyneladende er den mest påvirkede gangart. Dressurheste er udvalgt til høj mobilitet med ekstreme bevægelsesmønstre, hvilket muligvis kan være et resultat af forringet kollagenstruktur hos FFS-bærere.

Den positive effekt hos FFS-bærerne er de bevægelsesrelaterede egenskaber, hvor man hos disse heste ser en sammenhæng mellem deres hyperbevægelighed og deres gangformåen.

Kilde: WBFSH State of the Industry Report

Astrid Ø. Sørensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen