Farvel til Rockland: – Han var en del af familien

08-09-2024 16:54

En tydeligt berørt familie bag Stald Rockland har i denne uge sagt farvel til deres særlige hingst: DV-elitehingsten Rockland, der blev 26 år

Nyheden fortsætter efter annoncen

Den skimle hingst Rockland e. Corlando/ Nimmerdor er opdrættet i Holland og født i 1998, men kom i en alder af 2½ år til Danmark. Her stiftede den hollandsk-uddannede berider Rudie Telgenhof, der gennem mange år har været bosat i Danmark, bekendtskab med hingsten og trænede den frem mod Dansk Varmblods hingstekåring. Den springbetonede hingst vandt materialprøven i 2001 og blev i 2002 færdigkåret i DV. Rudie forsatte med at ride den skimle hingst indtil dens sjette leveår, hvor Rockland herefter kom hjem til Holland, og desuden var udstationeret i England i en periode. I 2007 købte Rudie sammen med Christina Ottesen, som han nu dannede par med, hingsten hjem til Nordjylland – og siden da har hingsten hørt hjemme på Stald Rockland, der er navngivet efter ham.

Nu er der blevet sat et punktum for historien med den skimle hingst, der har betydet så meget for familien bag Stald Rockland. I onsdags sagde Rudie, Christina og deres børn nemlig farvel til Rockland, der var rask og frisk til det sidste.

Han var i flot stand både huld- og muskelmæssigt og har endda bedækket hopper i år, men blev i sidste uge akut syg, fortæller familien:

Vi har gjort alt for at forsøge at redde ham, men det skulle også være værdigt. Det er hårdt at sige farvel til ham, for han var en stor del af familien, siger Christina følelsesladet om hende og Rudies hingst. 

Copyright Ridehesten.com
Rockland, Rudie, Christina og parrets yngste datter Augusta, da Ridehesten i 2017 var på besøg. Foto: Ridehesten.com/Thomas Bach Jensen

Afkom med gode sind
Rockland, der i 2011 blev Elitehingst i DV, har 270 danskregistrede afkom, hvoraf mange har fået succes på de internationale stævnebaner. For tiden er Adam Sparlund Olesen aktuel med den 6-årige MB Rockvaro DWB e. Rockland/ Calvaro Z (opdr. Rudie Telgenhof), som sidste år gik UVM i springning for hold i Valkensward og vandt Dansk Hesteforsikring Unghestechampionatet 2023. I år er vallakken udtaget til at repræsentere Danmark til UVM i Zangersheide den 18.-22. september.

Leelandi e. Rockland/ Leendert, der er avlet af Christina og uddannet af Rudie, er et af de Rockland-afkom, der har fået international succes; først med Mikkel Laursen herhjemme i 2017, hvorefter der ikke gik lang tid, før hoppen blev solgt, og nu har gået internationalt med flere franske- og senest en syrisk rytter. 

Rudie og Christina har, som Rockvaro og Leelandi er et eksempel på, selv fået mange føl efter Rockland og er nu også begyndt at have hans blod længere tilbage i stammen. De har i år fået hoppeføllet Kiki e. Bonaparte Z/ Rockland, der blev fløj-hoppeføl i region 5, og netop er blevet solgt på dette års DV Elitefølauktion.

Også de to 11-årige hopper Rockmama e. Rockland/ Calvaro Z samt Gerdings Rock My e. Rockland/ Corlando, begge opdrættet af Rudie Telgenhof og sidstnævnte i fællesskab med Jens Peder Pedersen, bør nævnes. Rockmama er helsøster til tidligere nævnte Rockvaro og gik i 2018 UVM på Zangersheide under Christian Jansen, mens Rock My i 2015 blev kåret til årets bedste springbetonede 2-års hoppe til Dansk Varmblods Eliteskue.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Desuden har den danske springrytter Stine Cassøe haft flere Rockland afkom i stalden, hvor hun bl.a. red UVM i 2021 på den 10-årige Nala e. Rockland/ A'khan Z (opdr. Stald Cassøe), mens Farrari e. Rockland/ Willemoes (opdr. Ann-Marie Kok Therkildsen & Hans Martin Hansen) var hendes makker i ungdomsårene. Også Gerdings Rockmama e. Rockland/ Cajus, ikke at forveklse med Rockmama, bør fremhæves. Hoppen har flere gange gået DM for seniorer i springning og haft international succes med Jack Ray Nielsen.

Rockland var utroligt samarbejdsvillig og selvgående, og det er noget, han virkelig giver videre til sine afkom, hvor langt de fleste arver hans fantastiske og arbejdsvillige temperament, beskriver familien hingsten og fortsætter:

Det er rigtigt spændende at følge hans afkom i verden, og samtidig har vi heldigvis også hans blod i mange af hestene herhjemme. Han har altid været stærk til at få hopper i fol, så der er også avlere, som er kommet med hopper, der bare ikke kunne ifoles, og så er det lykkedes med ham.

Copyright Ridehesten.com
Jack Ray Nielsen og Rockmama til DM for senior i 2021. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen

– Vi har passet på ham
Rudie Telgenhof og Rockland har sammen redet op til S1*, dvs. 145 cm, og har sejre på MA1*-niveau. Hingsten gik sit sidste stævne i 2019 forud for DV Hingstekåringen i Herning, som var sidste gang, Rudie viste ham frem i Herning. 

Han elskede at gå i Herning og var altid klar på at vise sig frem. Vi har på en gang brugt ham og skånt ham, så han har været med ude til en del stævner, men vi har også prioriteret, hvornår han skulle vises frem. Det har vi gjort for at passe på ham, for vi har haft ham for mere end sporten, lyder det fra Christina. 

Rockland og Rudie havde et særligt bånd, et venskab, og han (Rockland red.) var en ener i sin måde at være på. Han sprang med hjertet, siger Christina på Rudies vegne, da han næsten er for rørt til at sætte ord på hingstens betydning for ham.

Copyright Ridehesten.com
Rudie Telgenhof med Rockland i 2019 til hingstekåringen i Herning. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen

Et tomrum hos familien
Christina og Rudie fortæller, at det har været en hård uge for familien, og de har særligt været "i knæ" siden i onsdags, hvor de tog afsked med den ellers så livsglade hingst. 

Vi er ikke en hingstestation og har ikke en lang række af hingste stående ude i stalden, det har bare været Rockland, og han har været noget helt specielt. Han har altid været en del af vores familie, så det er ikke kun mig og Rudie, der er kede af det, det er også vores børn. Og så har han også været starten på det liv, som Rudie og jeg byggede op sammen, så det er virkelig underligt, at han ikke er her længere, runder Christina af på familiens vegne.

Copyright Ridehesten.com
Farvel til Rockland. Foto: Ridehesten.com/Thomas Bach Jensen
Anna Pørtner

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner