Får din hest salt nok?

24-02-2019 08:25

Tildeling af den rette mængde salt hver dag handler langt hen ad vejen om, at opretholde kroppens væskebalance, for at sikre hestens generelle sundhed, men det er også med til at støtte optimal præstation. Men hvor meget er nok og kan man give for meget salt?

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Ifølge Ph.d. og rådgivende ernæringsekspert Claire Thunes, har en gennemsnitlig hest på 500 kg. behov for 10 gram natrium og 40 gram klorid på en kølig dag uden arbejde. Hvis arbejdsniveauet stiger til moderat niveau, øges behovet til henholdsvis 17,8 gram natrium og 53,3 gram klorid, når det ikke er varmt vejr. Disse to elektrolytter er afgørende for funktionen af talrige cellulære processer i hestens krop, det skriver Horseandpeople.com.

Saltens rolle i hestens krop
Natrium spiller en afgørende rolle i funktionen af centralnervesystemet og transporten af glukose over cellemembraner. Det er også den store elektrolyt, det er involveret i bestemmelse af den relative surhedsgrad af cellevæsker og niveauer af væsker inde og uden for cellerne.

Klorid er også en vigtig bestanddel af ekstracellulær væske ( kroppens indhold af vand uden for cellerne) involveret i blandt andet syre-basebalancen. Derudover er Klorid en væsentlig bestanddel af galde samt saltsyre, der ligeledes spiller en rolle for fordøjelsen.
Natrium er den største positivt ladede ion af de ekstracellulære væske, og kalium er den vigtigste positivt ladede ion i cellerne. Forskellen i koncentration af kalium og natrium skaber en koncentrationsgradient over cellemembranen.
Når nerver udløses, åbnes kanaler i nervecellemembraner, og natrium-ionerne bevæger sig ind i cellen. Dette ændrer den interne elektroniske ladning af celler fra negativ til positiv. Gradvis åbnes kaliumkanalerne og processen vendes om.

Tæt styring af koncentrationsgradienten over cellemembraner er afgørende for nervecellefunktionen, og derfor er elektrolytniveauer afgørende for nervedannelse og muskelsammentrækning. En hest med utilstrækkelig natriumstatus kan derfor have nedsat ydeevne.

Der er sensorer i hjernen, der overvåger koncentrationen af natrium i blodet. Hvis cirkulerende natriumniveauer bliver for koncentrerede, stiger lysten til vand. Vand udgør lidt over 60 % af hestens kropsvægt og er afgørende for mange kropsfunktioner.
Vedligeholdelse af et tilstrækkeligt natriumniveau er ikke kun vigtigt for neuromuskulær funktion, men også for den overordnet væskebalance.

Copyright Ridehesten.com

Hvad sker der, hvis hesten ikke får nok natrium eller klorid?
Hvor natrium går har vand tendens til af følge. Hvis blodgennemstrømningen falder, falder blodvolumenet, hvilket påvirker blodtrykket.

Da natrium er den vigtigste elektrolyt i ekstracellulær væske og dets vigtige rolle i opretholdelse af kredsløbssystemet såvel som de neuromuskulære systemer, er der en række mekanismer til styring af natriumkoncentrationer.
For eksempel har kredsløbssystemet nogle baroreceptorer, der registrer blodtryk og som reaktion på ændringer i trykket, sender de feedback til nerve- og endokrine (hormon) systemer. Nyrerne kan til gengæld enten holde fast på eller udskille mere natrium afhængigt af, hvilken tilbagemelding de modtager. Når cirkulerende natriumniveauer er utilstrækkelige, udskilles natrium i urinen. I Stedet udskiller nyrerne mere kalium.
Fordi vand følger natrium, vil urin med lavere natriumindhold indeholde mindre vand og være mere koncentreret.Ironisk nok betyder lavere cirkulerende natrium mindre tørst, så medens vandet bevares ved at reducere udskillelsen, stimuleres vandindtaget ikke og resultatet er dehydrering.

På trods af hestens evne til at tilpasse sig godt til reducerede natriumindtag takket være de forskellige reguleringsmekanismer vil heste, der ikke indtager tilstrækkeligt natrium, have en let dehydrering, der kan blive et problem, hvis der stilles større krav til dem.
Heste, der bruger utilstrækkelige mængder natrium, er mere tilbøjelige til at lide af overophedning og hedeslag samt elektrolyt ubalancer end dem, der får det korrekte daglige indtag af natrium og klorid.
De kan også have en øget risiko for kolik på grund af reduceret væskeindtag og strømning gennem mave-tarmkanalen.

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen


Hvordan sikrer du bedst daglige indtag af natrium og klorid?
Natrium- og kloridniveauerne i foder varierer, og uden foderanalyse bør det ikke antages, at de er tilstrækkelige til at opfylde de daglige behov. Desuden er den bedste løsning at sikre en supplerende kilde såsom fx en saltsten.

Hvor meget salt?
Heldigvis findes en let kilde til supplerende natrium og klorid i salt. Bordsalt eller natriumklorid består af ca. 61 % klorid og 39% natrium. At fodre 30 gram salt om dagen vil give 11,7 gram natrium, som er nok til at opfylde vedligeholdelsesbehovet hos en 500 kg. Hest.

Hvad med saltsten?
Mange hesteejere har stor tiltro til saltstenene som supplerende kilde til natriumklorid. Mange heste søger natrium, men ikke alle heste slikker nok på saltsten til at opfylde deres daglige behov.  

En 500 kg. hest skal slikke en 1 kg. saltsten om måneden for at dække sit daglige natriumbehov. Nogle heste slikker mere salt, hvis saltstenen er i flere stykker, mens andre foretrækker løst salt.  
Heste bør absolut have adgang til en saltsten, men hvis din hest ikke indtager den tilstrækkelige mængde salt fra sin saltsten, skal du overveje at tilføje ca. 15 gram pr. 250 kg. kropsvægt.

Hvilken type salt skal jeg vælge?
Sørg for at vælge natriumklorid og ikke Lite salt, da sidstnævnte er kaliumklorid og ikke hjælper til opretholdelse af natriumniveauerne. Nogle heste synes at foretrække havsalt eller Himalayasalt fremfor almindeligt bordsalt. Der er ingen ernæringsmæssig fordel ved disse mere gourmet former for salt, men hvis din hest foretrække disse, kan de være et godt valg.

Kan jeg give for meget salt?
Ifølge National Research Council (NRC) vil overskydende natrium udskilles i urinen, så længe der er tilstrækkelig vand til rådighed, og giver dermed den maksimale koncentration på seks procent af det samlede foderindtag.
Forskning tyder på, at store indtag af salt kan føre til mavesår, men mængden af salt var signifikant højere i disse undersøgelser, end hvad der med rimelighed gives af de fleste hesteejere, fortæller teamet.

Derudover er det vigtigt at huske på, at salt gives for at opfylde det daglige behov for natrium, ikke at erstatte svedtab. Heste kan tabe store mængder natrium og klorid i sved og for disse erstatningsformål skal der anvendes et godt elektrolyttilskud ud over salt.

Læs også

Får din hest salt nok? - ifølge dansk ekspert

25-12-2019 18:13, af Cecilia Lindahl

En tidligere artikel på Ridehesten.com har givet anledning til en række spørgsmål vedrørende tildeling af salt. Vi har derfor spurgt en dansk ekspert på området

Dobbelt Schou - det var sjov

18-03-2016 17:53, af Britt Carlsen

Danskerne gled salt i såret i Skibby HC CSI3* - de var helt suveræne for seks ud af klassens syv fejlfrie ryttere var danske. Det hele blev afgjort i en topkamp med brødrene Schou

Hold dit læder ved lige

07-02-2016 16:30, af Niels Clemmensen

Vinter indeholder tre af læderets værste fjender: kulde, fugt og salt – sørg for at vedligeholde dine læderprodukter så de holder længere, og du undgår farlige situationer  

Emma Ahlberg placeret i Jönköping

03-11-2019 12:34, af Cecilia Lindahl

Den tidligere Helgstrand-rytter Emma Ahlberg har denne weekend taget flotte placeringer ved det store landsstævne i Jönköping med sine to femårs heste. Danske Anna Zibrandtsen har ligeledes været til start og vist det danske flag

Velspringende danske ekvipager i Münster

26-01-2014 21:08, af Vibeke Mortensen

To danske ryttere var til start ved KK Cup i Münster i Tyskland denne weekend. Det blev til nogle fine runder for Lars Bak Andersen, der havde fire heste med til start, den ene har han blot redet en måned 

Kan hesten føle sorg?

15-11-2017 08:11, af Camilla T. Schrøder

Ifølge hesteadfærdsforsker er det muligt, at heste kan føle en form for sorg over at miste eksempelvis et føl eller en foldkammerat, men fra naturens side er heste bedre til at give mentalt slip end mennesker

Hollandsk sejr i nervepirrende finale

04-09-2014 19:35, af Britt Carlsen

WEG  - Det blev en særdeles seværdig finalen på springstadion i dag, de franske tilskuere skabte en fantastisk kulisse som ryttere og heste fyldte med sublim sport

Horrible forhold på hestemarkeder

09-07-2009 13:39, af Grethe Næsby
Det er på tide, at der gribes ind over for grotesk behandling af heste på landets markeder. Hverken dyrlæger eller politi stopper mishandlingen

HESTIVAL hos TIKA-Rideudstyr

07-09-2016 13:37, af Tonya Bille Nielsen

Elsker du heste og ikke mindst udstyr? Så skal du med til dette års HESTIVAL, der afholdes den d. 17. september, kl. 10-16 ved TIKA-Rideudstyr i Tjæreborg

En stor dag – mødet med Severo Jurado Lopez

07-09-2017 12:49, af Cecilie Lindahl

Der blev trænet hårdt op til DM, og Charlotte fortæller her lidt om hendes træning, og hvordan undervisningen pludselig tog en uventet drejning….

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Annika Knudsen Lorentsen

Annika Knudsen Lorentsen
25 28 60 63
akl@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Jørgen Hallundbæk er død

Opfinderen, iværksætteren, forretningsmanden og hestemanden, Jørgen Hallundbæk, som sammen med sin familie har begået sig i dansk og international hestesport, er død

Ludger Beerbaum anklaget for dyremishandling

12-01-2022 09:37, af Marie Helene Rigård Rohleder

Det tyske medie RTL har gennem en undercover-journalist filmet den verdensberømte springrytter og træner Ludger Beerbaum. Optagelserne viser, hvordan han bruger den forbudte træningsmetode barring i sin træning, hvor hesten bliver slået på forbenene, idet den springer over en forhindring

Ludger Beerbaum afviser anklager om mishandling

12-01-2022 15:13, af Marie Helene Rigård Rohleder

Den tyske topspringrytter og tidligere OL-guldvinder Ludger Beerbaum er havnet i en sand skandale efter mediet RTL har offentliggjort video med anklager om, at han bruger barring i træningen. Ludger Beerbaum kalder materialet for forkert og æreskrænkende. FEI tager stor afstand til træningsmetoden fra videoen, og det tyske rideforbund er gået ind i sagen

Helgstrands Lollipop tilbage under engelsk rytter

13-01-2022 18:25, af Thomas Bach Jensen

Marianne Helgstrands tidligere Grand Prix-hest Lollipop er solgt til England, hvor han ved stævnet i Vale View skal starte i denne weekend med sin nye rytter Leah Beckett

Hingstekåringen 2022 i Herning bliver gennemført

14-01-2022 10:10, af Thomas Bach Jensen

På baggrund af udviklingen i covid-19-pandemien og de seneste, klare udmeldinger fra sundhedsmyndighederne og regeringen om åbning af messer og kulturarrangementer fra 1. februar forventer Dansk Varmblod at gennemføre Hingstekåringen 2022 i Herning helt som planlagt

Katrinelund nytænker i salg af heste

15-01-2022 12:03, af Christine Krogh Frausing

Katrinelund har stor efterspørgsel fra udenlandske kunder, og da man som køber fra udlandet kan have svært ved at gennemskue om salgsvideoen er redigeret til sælgers fordel, har Katrinelund nu nytænkt en mere troværdig salgsprocess

Melissa Fobian: – Jeg valgte at gå all in

15-01-2022 15:17, af Christine Krogh Frausing

I Skævinge er Melissa vokset op på hendes forældres gård, hvorfra hendes ridekarriere startede. Siden er hun flyttet til Jylland, hvor hun forsøger at drive en forretning med køb, salg og ridning af heste. Hun købte sin første egen hest som 19 årig, og har siden hen langsomt bygget sin forretning op

To hingste indsynet til 35-dages prøve

13-01-2022 12:17, af Thomas Bach Jensen
Avl|

To 4-årige dressurhingste er i dag indsynet til Dansk Varmblods ekstraordinære 35-dages test på Tørring Ridecenter

DRF har afholdt årets første ekspertsamling

11-01-2022 09:26, af Annika Knudsen Lorentsen

Blot ti dage inde i det nye år har årets første ekspertsamling allerede været afviklet, og der var fokus på både programridning, ernæringsfysiologi, sportspsykologi og sports- og aktivitetsplaner for 2022. Læs mere om samlingen og få indblik i planerne frem mod VM 2022 her

Tina Lund på toppen i Belgien

09-01-2022 20:15, af Marie Helene Rigård Rohleder

Den erfarne springrytter Tina Lund har redet flere flotte placeringer hjem ved stævnet i Sentower Park Belgien i dag