Færre børn går til ridning

31-01-2018 10:31

Camilla Tiefensee Schrøder

Elevskolerne i de danske rideklubber har et faldende antal børnemedlemmer. DRF er i gang med at undersøge, hvordan kurven kan vendes

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

De seneste år har antallet af børn, der går til ridning, været faldende. En tredjedel af landets rideklubber oplever, at de har færre børnemedlemmer ifølge den seneste forbundsundersøgelse, som blev foretaget af Dansk Ride Forbund i 2014. Undersøgelsen viste også, at 87 % af de klubber under DRF, der tilbyder elevskole, har ledige pladser i elevskolen. Desuden var der en tendens til, at rideklubber, som har en elevskole, har sværere ved at få økonomien til at hænge sammen.

Selvom den sidste forbundsundersøgelse er fra 2014, bakkes tendensen op af forbundets medlemstal og statistikker om ridesporten fra Danmarks Idrætsforbund.

Dansk Ride Forbund kalder tendensen ”foruroligende” og er nu i gang med at lave en ny undersøgelse, der skal indhente nogle friske tal og kortlægge forholdene på rideskolerne nærmere. Men der er ikke tale om katastrofeudrykning, forsikrer Anja Heinesen, som er chefkonsulent for strategi og udvikling i Dansk Ride Forbund:

– Det er ikke alarmerende. Vi bløder ikke. Men fra at børnemedlemstallet har været stabilt eller jævnt stigende i mange år, så er det nu svagt faldende, siger hun.

Copyright Ridehesten.com
Denne graf fra Danmarks Idrætsforbund illustrerer udviklingen af antallet af medlemmer fra 0-12 år i DRF. BEMÆRK: Den meget stejle kurve efter 2005 skyldes en ny aldersopdeling i DIF på daværende tidspunkt. Men ser man på udviklingen derefter, er den stadig nedadgående. Der har i Danmark været faldende børnetal generelt i samme periode, men ifølge Anja Heinesen er det ikke nok til at forklare faldet af børn i DRF's elevskoler.

Konkurrence og hestelov spiller måske ind
Faldet af rideklubbernes yngste medlemmer og de økonomiske udfordringer, som nogle klubber har med elevskolerne, kan skyldes mange forskellige ting. Mulige forklaringer på det faldende antal børnemedlemmer kan ifølge Anja Heinesen være konkurrence med andre fritidsaktiviteter.
- Vi har længe været en af de største pigeidrætter, men der er mange andre ting, der også lokker. Fodbold. håndbold, svømning, osv. Også folkeskolereformen kan gøre det svært for nogle at nå ridningen i hverdagen, siger hun.

Nyheden fortsætter efter annoncen

I forhold til rideskolernes økonomi kan den nye lov om hestehold have have haft stor indvirkning nogle steder.
- Den betød bl.a. at hestene kom i bokse i stedet for spiltorv, hvilket jo er godt for dyrevelfærden. Men det har også gjort det sværere for nogle rideskoler at få det til at løbe rundt på grund af halvering af antallet af rideskoleheste, når hver hest skulle have dobbelt så meget plads som før.

Elevskolen er ridesportens fundament
Det er vigtigt at undersøge tendenserne nærmere, fordi elevskolen betragtes som selve fundamentet for ridesporten. Det er den vej, de fleste kommer ind i ridesporten i første omgang, og rekrutteringen af børn til rideskolerne er derfor alfa og omega for ridesportens og rideklubbernes fremtid.

– Vi vælger at lave en undersøgelse, fordi det er vigtigt, at vi kan rekruttere nye medlemmer. Man kommer typisk ind i sporten som barn. Men hvis vores børnetal er faldende, så er det et udtryk for, at det også går ned ad bakke i vores rekruttering, forklarer Anja Heinesen.

Hun står i spidsen for lanceringen af undersøgelsen, der i sidste uge blev sendt rundt til landets rideklubber. Spørgeskemaet skal give en opdatering på emnet, og den nye viden skal give rideforbundet indblik i, hvor der kan sættes ind for at komme problemerne til livs.

– Det er meget vigtigt, at det både skal være attraktivt for børn at gå til ridning og attraktivt for klubberne at have en elevskole, siger Anja Heinesen.

Undersøgelsen ventes færdig til maj.

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner