Britt Carlsen
– Vi har i snart mange år levet med transportforordningen, som vi allerede fra start udtrykte vores skepsis overfor. Transportforordningens formål er at fremme dyrevelfærden under transport, men jeg er meget sikker på, at vi er mange hestefolk, der kan gennemskue, at transportforordningen ikke har gavnet hestene ret meget, bemærkede formanden for Landsudvalget for Heste Hans Marius Jørgensen på Hestekongressen i januar.
Han supplerede med at informere om, at kontrollerne åbenbart er tiltaget og specielt ved skuer, stævner og væddeløbsbaner, hvor man ikke typisk oplever hestevelfærdsmæssige transportproblemer.
– At vi som borgere ikke har konkrete regler at forholde os til, men selv skal fortolke på ret komplicerede regelsæt, det finder jeg simpelthen ikke i orden. Definitionen af økonomisk virksomhed har lige fra start været et problem, og når så Fødevarestyrelsen bliver endnu mere vævende end tidligere, ja så er vi altså på den, som almindelige hestefolk.
Grunden til formandens frustration over dette skal søges i det faktum, at den definition på økonomisk virksomhed, som blev konkretiseret via en god dialog mellem Fødevarestyrelsen, Justitsministeriet, politiet og hestebranchen nu er forsvundet fra Fødevarestyrelsens hjemmeside. Og hvis man ikke kan finde ud af reglerne hos myndighederne, hvordan i alverden skal man så kunne finde ud af det som hesteejer.
– Hver overtrædelse koster 7.000 kr. Det vil sige, at har man blot glemt at skrive sin ruteplan ned, så koster det alene 7.000 kr. Har man glemt at forny tilladelsen til dyretransport på traileren, som det skal ske hver 5. år – koster det 7.000 kr. Mange af de bøder vi bliver præsenteret for er på 21 eller 28.000 kr., så det er noget der virkelig koster penge. Det er hovedsageligt rod i papirerne, som politiet udskriver bøder for. Formålet med transportforordningen var at sikre dyrevelfærden og ikke indsamle penge til statskassen.
Et tilbud til vores abonnenter
Forman & Rouvillain holder til i København og har speciale inden for transportret, herunder straffesager og dyretransport. Advokatfuldmægtig Linn Støkken Nielsen har haft heste siden barnsben og har været på det norske landshold i kørsel for enspand heste siden 2005. Dette har medført deltagelse ved fem verdensmesterskaber og en lang række internationale stævner, som har medført adskillige timer, både på konkurrencebanerne og bag rattet på danske og europæiske veje.
- Fordi vi har specialviden på transportområdet og særlig med hensyn til dyretransport, ønsker vi at tilbyde rådgivning i hestetransportsager. Hvis du er blevet præsenteret for en standardbøde og mener, at denne er uberettiget, er du derfor velkommen til at kontakte os.Som et særligt tilbud til Ridehestens abonnenter og hestetransportører, uanset om du er professionel transportør, stævnerytter eller avler, kan vi i hele 2015 tilbyde en indledende, telefonisk vurdering af din sag uden beregning. Hvis du kontakter os efter at have fået en standardbøde, vil vi hjælpe dig med at tage stilling til, om din sag skal videre i retten, eller om det bedst kan betale sig at vedtage bøden.
Læs mere i magasinet Ridehestens aprilnummer