Er folden klar til efterår?

06-10-2015 17:33

Britt Carlsen

I efteråret og vinterens løb sker det desværre, at heste løber ud af deres indhegning. Ofte sker der ingen skade, ud over en kraftig pulsforøgelse hos ejeren, men i enkelte, tragiske tilfælde resulterer løse heste i alvorlig personskade, når hestene i panik løber ud i trafikken

Copyright Ridehesten.com

Hvert år sker der desværre flere ulykker som følge af at heste bryder ud af dårligt vedligeholdte folde og indhegninger. Mange af ulykkerne kunne være undgået, hvis hesteejeren havde brugt lidt ekstra tid på at gøre sin indhegning klar til vinter.

Efterhånden som temperaturen falder og væksten i græsset aftager kommer hestene måske til at mangle føde og derfor byder deres instinkter dem at finde føde et andet sted og det kan sætte gang i udbryderlysten. På samme måde kan regn og kulde bevirke, at hestene bevæger sig mere for at holde varmen, hvilket kan skabe uro i hesteflokken og større risiko for at bryde igennem indhegningen.Hestenes tykke vinterpels eller vinterdækkener isolerer også delvis mod virkningerne af elhegnet, og derfor er risikoen for løse heste størst på denne årstid.

Vedligeholdelse
Hegnet skal jævnligt kontrolleres og vedligeholdes. Vissent ukrudt og nedfaldne grene som rammer hegnstråden skal fjernes. Man bør også sikre sig, at der er strøm på hegnet. Mange har spændingsgivere med en advarselslampe, der lyser ved fejl på jordforbindelsen eller hegnslinjen. Man skal dog passe på med at lade sig lulle i søvn af teknologien, og derfor er et check af spændingen i hegnet ved brug af et måleinstrument, noget som enhver hesteejer bør gøre med jævne mellemrum.  

Hegnet
Hesteloven forbyder brug af pigtråd, ellers stiller lovgivningen ikke direkte krav til hegnet, der findes dog en række anbefalinger.
Det elektriske hegn skal frem for alt virke som en optisk barriere over for hesten. Anbefalingerne her i landet er, at hegnet minimum har en højde på 1,2 m (for ponyer nedsættes kravet til hegnets højde i forhold til dyrenes stangmål). Hegnet kan bestå af mindst to tråde, som med gode isolatorer monteres i en højde på henholdsvis 0,7 m og 1,2 m. Pæleafstanden bør være 6-8 m. For at forstærke den optiske virkning af hegnet er det meget vigtigt, at dette virkelig er synligt. Omkring hjørner og led og trafikerede veje har det en stor sikkerhedsmæssig betydning, hvis hegnet forstærkes med rafter eller brædder.

Spændingen på hegnet skal være høj for, at hegnet har en tilstrækkelig afskrækkende effekt. Der anbefales derfor en minimumspænding på tråden på 2000 volt. Der skal være en god jordforbindelse og jordforbindelsen må under ingen omstændigheder støde. 

Hvem har ansvaret?
Hesteejeren skal erstatte skader som vedkommendes hest påfører andre mennesker eller disses ejendele. Det kan f.eks. være i forbindelse med, at hesten bryder ud af folden eller på anden måde løber frit.
I hestelovens § 30 står, at alle heste skal være ansvarsforsikret. Der er således objektivt ansvar for skader forvoldt af løsgående heste, hvilket betyder, at hesteejeren er erstatningsansvarlig for skader som hesten måtte forvolde, selvom der ikke er noget at bebrejde hesteejeren. Pligten til at holde hesten ansvarsforsikret påhviler den, der faktisk ejer hesten, uanset om hesten befinder sig hos vedkommende eller ej. Dette gælder også i situationer, hvor hesten permanent eller midlertidigt er opstaldet hos en anden person end den, der faktisk er ejer af hesten f.eks. hos en træner eller berider.

 

Læs mere om hegn i magasinet Ridehesten. Søg på "hegn" under artikelsøgning her på sitet (under magasinet) og du vil se en liste over de udgaver af magasinet Ridehesten, hvor vi har behandlet emnet hegn.

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner