Ellen Birgitte Farbrot fejrer 10 år på Følle Strandgaard

01-12-2020 14:03

Britt Carlsen

Hun skulle kun have været i Danmark for at ride i et år, norske Ellen Birgitte Farbrot, så søgte hun jobbet som daglig leder hos Stutteri Følle Strandgaard på Djursland, som ejes af Marie Louise Ebdrup, og i dag kan hun fejre 10 års jubilæum

Copyright Ridehesten.com
Ellen Birgitte Farbrot kan i dag fejre 10 års jubilæum på Følle Strandgaard. Foto: Ridehesten.com/Annette Boe Østergaard
Nyheden fortsætter efter annoncen

I magasinet Ridehestens oktobernummer udtalte Ellen Birgitte Fabrot i en artikel om Stutteri Følle Strandgaard: – Nu har jeg boet i Danmark i 11 år, og planen er, at jeg bliver. Hun har nu været ansat på Stutteri Følle Strandgaard på Djursland i 10 år. Her avler og uddanner de tyske sportsponyer. Derudover tager de heste i uddannelse, og Ellen Birgitte Farbrot har et tæt samarbejde med Tailormade Horses, hvor hun har flere af deres heste i træning.

– Siden Ellen Birgitte startede 1. december 2010 er stalden vokset fra et mindre stutteri for tyske sportsponyer til i dag at være en kombineret træningsstald og stutteri med ca. 50 ponyer og varmblod indenfor dressursport og avl. Det har været et spændende forløb, og vi har haft et fantastisk samarbejde både om træningsstalden og stutteriet, med mange internationale dressurresultater på varmblod og avlsmæssige successer til følge, fortæller Marie Louise Ebdrup, der ejer Stutteri Følle Strandgaard.

Copyright Ridehesten.com
Ellen Birgitte Farbrot og Marie Louise Ebdrup. Foto: Ridehesten.com/Annette Boe Østergaard

Ellen Birgitte: - Jeg skulle kun være i Danmark i kort tid
Det var ikke planen, at Ellen Birgitte Farbrot skulle være i Danmark i længere tid, men det er 11 år siden, og hun kan ikke rigtig forestille sig, at det bliver meget anderledes i fremtiden. Da hun startede på Stutteri Følle Strandgaard kom hun med fire heste, så antallet af heste på stedet blev hævet til 18. Nu er der knap 50 heste, fire fuldtidsansatte og weekendhjælpere. 
Stutteri Følle Standgaard ligger særdeles naturskønt på Djursland. – Den første gang jeg kørte hertil, var lige efter jeg var kommet hjem fra WEG i Kentucky i 2010, og jeg så den her perle helt tæt på vandet, husker Ellen Birgitte. – Marie Louise og Steffen er bare super søde at arbejde for. De er interesserede, og vil gerne give noget tilbage til stedet. Der sker hele tiden udvikling og forbedringer, og det er bare fedt, det er sådan.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Ellen Birgitte har ambitioner i dressursporten, og hovedårsagen til hun valgte at flytte til Danmark var et ønske om at komme tættere på de største stævner, og få noget mere konkurrence og større udfordringer. – Det har jeg virkelig fået, Danmark er helt i verdenstoppen, når det gælder dressuren, så det var et klogt valg, understreger hun. Hun er dog ofte hjemme i Norge, da hun er træner for talentgruppen derhjemme. – Det er fedt at komme tilbage, og give noget af det videre, som jeg har lært, forklarer hun. Selv har hun fået stor hjælp fra flere kendte, danske beridere, hvor hun bl.a. har trænet hos Sune Hansen, Hasse Hoffmann og nu rider hos Daniel Bachmann Andersen. Hun nyder at have så gode sparringspartnere tæt på, og de gode heste hun fortsat har stillet til rådighed fra Tailormade Horses, udvikler sig særdeles positivt, fortæller hun. 
Ponyavlen har også udviklet sig med stormskridt med flere placeringer i det tyske Bundeschampionat, og flere kårede hingste. Ved Nordisk i Sverige var tre ud af fire ponyer på guldholdet enten avlet her eller fundet og uddannet herfra, fortæller hun. 

Copyright Ridehesten.com
Ellen Birgitte Farbrot på Tailormade Red Rebel og Marthe Ruberg på Tailormade Cool and Quick. Foto: Ridehesten.com/Annette Boe Østergaard

OL er en drøm
Ellen Birgitte har haft stor succes med avlshingsten Tailormade Red Rebel i lille tur, og sammen med Daniel Bachmann Andersen har hun arbejdet målrettet på at forbedre ham på Grand Prix-niveau. Han bliver 16 år næste år, og et mål er, at nå ind på det norske EM hold. Fremadrettet har Ellen Birgitte to 7-årige afkom efter Tailormade Temptation, som hun har store forventninger til. – Det er virkelig gode heste, som jeg tror rigtig meget på, en hoppe og en vallak. Det kunne da godt være, man kunne få nogle Olympiske drømme med dem - det kunne være fedt! Det er så dejligt at have yngre talenter på vej, det er spændende år, jeg går i møde.
Hun er meget glad og taknemmelig for samarbejdet med Tailormade Horses, der har strukket sig helt tilbage til årene før hun kom til Danmark.

10 år på Følle Strandgaard
I dag er en sædvanlig arbejdsdag i ridehallen for Ellen Birgitte, men når den sidste hest har været redet, bliver der tid til at fejre de 10 år med et glas champagne eller to. Det var ikke lige så beskedent, de havde tænkt at fejre 10 års samarbejde på, men det er de muligheder man har, her midt under coronapandemien.

– De har været sjovt, at være en del af udviklingen her på stedet, når man brænder så meget for det. Dejligt at opleve den vækst vi har haft, det er mere end man drømmer om. Jeg kan ikke klage. Jeg får udviklet min egen ridning, og så længe man udvikler sig og føler sig værdsat, er valget om at blive i det samme job let at tage. Det er vigtigt at have gode mennesker omkring sig, og det har jeg, det gør hverdagen fed, slutter Ellen Birgitte Farbrot. 

Copyright Ridehesten.com
Ellen Birgitte Farbrot midt i hesteflokken. Foto: Ridehesten.com/Annette Boe Østergaard

Info

Tilbage i 2006 var advokat Marie Louise Ebdrup på jagt efter en pony til sin datter, og valget faldt på en tysk sportspony. Derefter tog Marie Louise Ebdrup en hurtig beslutning, kørte til Tyskland uden at kunne et ord tysk, og med sig hjem til Danmark tog hun seks tyske avlsponyer – fire hopper og to hingste.
– Jeg så et marked for en specialiseret dressurpony i Danmark, og hvorfor skulle de danske købere ikke kunne købe deres pony hos mig frem for i Tyskland? spørger Marie Louise Ebdrup. Det blev startskuddet til Stutteri Følle Strandgaard, som i dag avler cirka fem føl om året. Marie Louise Ebdrup ejer gården sammen med sin mand Steffen Ebdrup. Ved siden af hestene driver de blandt andet også Strandhotellet i Blokhus.
Astrid Ø. Sørensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen