Marie Helene Rigård Rohleder
At spiseforstyrrelser i eliteidrætten finder sted har længe være kendt, men for at kunne sætte ind, hvor behovet for hjælp er størst, har Team Danmark og Danmarks Idrætsforbund (DIF) nu fået sat tal på omfanget.
Det fortæller de i en fælles pressemeddelelse.
Den nye rapport, som er udarbejdet af forskere ved Syddansk Universitet (SDU) og Linnéuniversitetet i Sverige, viser, at 4,6 procent af de adspurgte eliteidrætsudøvere har en diagnosticeret spiseforstyrrelse. Det svarer til niveauet i den almene, danske befolkning.
Samtidig viser rapporten, at 17,5 procent af eliteatleterne udviser symptomer på spiseforstyrrelse - fra milde symptomer som optagethed af sund mad og utilfredshed med kroppen til svære symptomer som opkastninger og forstyrret kropsopfattelse.
Resultaterne viser, at der er behov for at aftabuisere området og fastholde fokus på trivsel i dansk eliteidræt.
Fakta om rapporten
Hos Team Danmark mener administrerende direktør Lone Hansen, at tallet er for højt, og at der skal sættes yderligere ind, for at hjælpe de udsatte atleter.
– Alle i drættens verden skal tage det meget alvorligt, når så mange atleter er i risikozonen. Derfor er forebyggelse og tidlig opsporing med henblik på behandling hamrende vigtigt. Sammen med trænere, forbund og atleter skal vi blive dygtigere til at fokusere på trivsel og tale om spiseforstyrrelser og håndtere de udfordringer, der relaterer sig til spiseforstyrrelser. Ingen skal håndtere sådan et problem alene, siger Lone Hansen.
Den holdning bakkes op i Danmarks Idrætsforbund (DIF), hvor administrerende direktør, Morten Mølholm Hansen, ligeledes ser alvorligt på udfordringen med spiseforstyrrelser i eliteidrætten:
– Vi vil fremover fokusere endnu mere på at nedbringe antallet af eliteatleter, der udviser symptomer på spiseforstyrrelser. Derfor har vi fx allerede indført trivselsansvarlige i vores 62 specialforbund. Desuden vil vi nedsætte en gruppe med både interne og eksterne eksperter, som skal komme med forslag til særlige indsatser på området, og så vil vi lave en oplysningskampagne. Alt sammen indføres med et mål om at skabe bedre trivsel idrætten.
// Pressemeddelelse