Maja Golles
Foreningen Molsridtet påbegyndte i 2009 udviklingen af et stævnekoncept, hvis formål var at tiltrække en større sportsevent, som eksempelvis Europamesterskabet, til Mols og Helgenæs. Et mål der nu er gået i opfyldelse. Foreningen Molsridtet, Dansk Ride Forbund og Syddjurs Kommune er blevet tildelt værtsskabet for Europamesterskabet i distanceridning i 2015. Molsridtet er endvidere blevet tildelt Danmarksmesterskabet i 2013.
I 2014 afholdes et test-ridt til Europamesterskabet.
Et internationalt stævnekoncept
Målet har været at lave et stævne af meget høj standard, således at det ville være muligt at tiltrække såvel danske som udenlandske deltagere. Foreningen Molsridtet, som består af frivillige ridesportsenthusiaster, har sammen med nogle af de bedste internationale officials og dyrlæger, sammensat de bedste elementer fra mange udenlandske stævner i et banebrydende koncept.
Viden om de store udenlandske stævner har Foreningen Molsridtet oparbejdet, da flere af medlemmerne bag Molsridtet er ryttere på internationalt niveau - heriblandt Johanne Hvid, som er bosiddende på Mols. Johanne Hvid har siden 1999 været på det danske landshold. I 2012 blev Johanne dansk mester for anden gang og deltog endvidere ved Verdensmesterskabet i Euston, England.
Konceptet med at tage de bedste elementer fra internationale stævner i kombination med Mols’s og Helgenæs’s smukke natur og randmoræne landskab skaber en unik ramme for et stævne af høj international kvalitet.
Lokal forankring
Foruden at rammen skal være på plads, er det meget vigtigt, at de lodsejere, hvor de 160 km rute passerer henover, synes at ideen er god. Peter Christiansen, formand for Foreningen Molsridtet, udtaler;
- Vi har været meget priviligerede over den modtagelse, som vores ide har fået hos Naturestyrelsen, Syddjurs Kommune som de berørte lodsejere. Der har kun været opbakning til eventen. Det er vi meget taknemmelige over. Uden lodsejernes, kommunen’s og Naturstyrelsen’s opbakning ville en sådan event ikke være mulig.
Den største distance-event nogensinde i Skandinavien
Internationalt er distanceridning den næststørste ridedisciplin - kun overgået af ridebanespringning. I Skandinavien er disciplinen imidlertid i sin vorden, men den forventes at vokse kraftigt de kommende år. Johanne Hvid udtaler; - Distanceridning er først blevet introduceret i Skandinavien i slutning af 1980‘erne. Herefter har den ligget og ulmet og aldrig rigtig blevet til noget før nu. Jeg er sikker på, at Europamesterskabet i 2015, som det første større internationale mesterskab i Skandinavien, vil skubbe på den udvikling.
Ved Europamesterskabet på Mols og Helgenæs i 2015 forventes flere end 100 ryttere til start i den længste distance på 160 km. Distancen på 160 km gennemføres på én dag. Foruden de 100 ryttere assisteres rytterne af teams på mellem 5 og 10 hjælpere, som bistår med at servicere hest og rytter før, under og efter selv ridtet. Alt i alt forventes mellem 800 og 1.000 deltagere, som vil være i området ca. 1 uge.
Foruden organisationskomiteen er der flere end 30 frivillige hjælpere, som er med til at løfte eventen. I 2015 forventes op mod 100 frivillige hjælpere. De frivillige hjælpere vil fortrinsvis være lokale.
Europamesterskabet på Mols er en “åben” konkurrence, hvilket vil sige, at ryttere fra resten af verden også kan deltage. Typisk vil følgende nationer derfor også deltage uden for konkurrencen om det Europæiske Mesterskab; De Forenede Arabiske Emirater, Qatar, Bahrain, Saudi Arabien, Sydafrika, Malaysia, USA og Chile.
Pressemeddelelse