Det kribler og krabler

28-06-2018 07:04

Hestene vifter med halerne, og der er masser af fluer og andre insekter – men hvad kan vi gøre for at hjælpe hestene? 

Nyheden fortsætter efter annoncen

Hestene er lukket på fold og kan græsse ude hele døgnet. På stutterierne fødes de nye føl, og vi glædes alle over synet af hopper og føl på marken.
Med sommeren kommer også insekter og andre kryb. Disse små plager kan hurtigt forpeste hverdagen for både heste og ejere, hvis man ikke tænker sig om. Med andre ord: Sommeren er også tiden for kløe og eksemer.

Helt at undgå fluer og insekter er nok et urealistisk mål, selv hvis man lader hestene stå på stald hele tiden. Men meget kan opnås ved ganske få gennemtænkte tiltag.

Sommereksem
En af de værste sommerplager er sommereksem. Lidelsen skyldes en overfølsomhedsreaktion hos hesten overfor bid fra mitter, som er små, blodsugende insekter, der er 1-3 mm store. De er mest aktive i de varme sommermåneder med speciel opblomstring i maj og september måned. De er mest aktive før og efter skumringstid om aftenen, men kan også ved daggry være en plage.
Det er insekternes spyt, som nogle heste er allergiske overfor. Den allergiske reaktion giver anledning til en voldsom kløe. Det er især hestens manke, ryg og halerod, der angribes. Der ses i starten rødme og dannelse af små, væskefyldte blærer. Dernæst ses væskende eksem, der tørrer ind til gullige skorper.
Den intense kløe gør, at hesten på det nærmeste skader sig selv i sit forsøg på at gnubbe de angrebne områder. Mitterne er mest aktive i skumringstiden. Dette er vigtigt at vide, hvis problemet skal forebygges. Den eneste helt effektive behandling af problemet er således at trække hestene på stald på de tidspunkter, hvor mitterne spiser.

Fluer
Der kan i sjældne tilfælde også ses overfølsomhedsreaktioner mod andre typer stikkende eller blodsugende fluer, myg og hestebremser. Symptomerne ligner helt dem, der ses ved mitteangreb.
Fluer og insekter af enhver art er altid generende for heste på fold. De sætter sig i alle kropsåbninger og eventuelle småsår og rifter. Disse flueangreb behøver ikke nødvendigvis at være sygdomsfremkaldende, men derfor kan de godt genere hesten ganske meget.
Vi har alle set en hest med et væskende øje fyldt med fluer på marken en højsommerdag. Det ser yderst ulækkert ud og er uden tvivl generende for hesten.
Hestene kan selvfølgelig vifte fluerne væk med man og hale samt hovedbevægelser. På varme sommerdage kan plagen dog blive så udtalt, at hesten helt udmattes i sin irritation over insekterne, hvis den ikke har et sted at gå i ly.
Det er derfor en god ting, at hesten har et læskur eller en stald at kunne gå ind i på de varmeste og mest vindstille tidspunkter. Det gælder også selvom udetemperaturen er høj nok til, at den egentlig kunne være ude hele tiden.

Nældefeber
En anden type overfølsomhedsreaktion, der ofte ses om sommeren, er nældefeber. Der er her tale om overfølsomhed fra udefrakommende stoffer som planter, foder, pollen eller i sjældnere tilfælde insektbid og stik.
Nældefeber ses som store, flade og stærkt kløende forhøjninger i huden med strittende hår. Hesten kan angribes over hele kroppen og er ofte helt spættet af 5-10 cm store flade hævelser. I sjældne tilfælde kan hævelserne flyde helt sammen. Der mærkes varme i de hævede områder. Angrebne heste virker ofte let nedstemte og sløve.

Solskoldning
Solens bagen kan i sjældnere tilfælde give egentlig solskoldning. Det vil sige, at hudområder kan ødelægges af strålerne med afskalning og evt. åbne sår til følge.
Det er altid lyse, nøgne områder på mule, omkring øjne og på de ydre kønsorganer, der angribes. Ofte ses solskoldningen som mørke skorper på mulen eller omkring øjnene på hudfarvede områder.
Den mest effektive forebyggelse er at sætte hesten på stald de mest solrige dage. Som forebyggelse af solskoldning kan nævnes, at solcreme med faktor også virker på heste.
Man kan her dagligt smøre de hudfarvede områder omkring mule og øjne med solcreme med god effekt.

Skal hesten stå på stald altid?
Med en opremsning i det ovenstående kan det let komme til at lyde som om, hesten skal stå på stald altid for at forebygge insekter og sollys. Det er langt fra tilfældet. Det er heldigvis kun enkelte dyr, der har problemerne. Heste generelt har stadig bedst af at være på fold så meget som muligt året rundt.
For at hjælpe hestene kan man sprøjte dem med insektmidler, fodre dem med urter eller give dem fluenet på.

Urter mod eksem og fluer
Har man en hest eller pony, om har vist tegn på at være angrebet af sommereksem, så er det en god idé at forebygge sommerens angreb ved at give en urteblanding i februar, marts måned. På den måde har man givet hesten noget modstandskraft inden sommeren.
Oplever man, at hestene får sommereksem i år, bør man tage fat på behandlingen hurtigst muligt. Sommereksem har en tendens til at komme ”snigende”, først er det kun lidt, men det udvikler sig og kan blive en voldsom plage for hesten. Har hesten fået gnubbet hul på de angrebne områder, kan man med urteblandingen duppe dem med et afkølet afkog af en urteblanding, der består af morgenfrue, kamilleblomst og salvie. Blandingen virker udtørrende på huden, bekæmper infektionen og er med til at hele såret hurtigere.
Nogle hesteejere giver også hvidløg i form af pulver eller flager til hjælp mod fluer.

Astrid Ø. Sørensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen