Den gode drægtighed

21-02-2013 06:58

Med viden om risikofaktorer og hvordan de håndteres, kan hesteejeren hjælpe hoppen til en optimal drægtighed og succesfuld foling

Copyright Ridehesten.com
Modelfoto: Ridehesten.com

Ofte er fokus på valg af hingst og hvilken dyrlæge, det lettest får hoppen i fol, men så snart dette første mål er nået, er der en række faktorer, der kan spolere drømmen om den sunde hoppe og det velskabte føl. Ofte er det nok med et godt kendskab til de forskellige risikofaktorer, så man ved, hvordan de bedst håndteres. Herunder beskrives fem risikofaktorer, samt hvordan de bedst håndteres.

Tidlige embryonale problemer
Infektioner i livmoderen og betændelse i livmoderens slimhinde er væsentlige risikofaktorer i forhold til at miste fostret inden for de første 60 dage af drægtighedsperioden. Afbrydes drægtigheden ikke, kan det også give problemer sidst i drægtighedsperioden. Hopper med disse problemer behandles med supplerende progesteron eller gestagener, hvilket man mener hjælper til at fastholde drægtigheden, selvom der endnu ikke er tilstrækkeligt med videnskabelige beviser herfor.

Metaboliske og endokrine problemer
Insulinresistente hopper kan have problemer med deres cyklus, hvilket kan gore det svært for dem at blive drægtige. Dertil øger drægtigheden insulinresistensen og kan føre til overvægt, forfangenhed og kroniske infektioner. Med korrekt fodring og hensynstagen til hopper med dette problem kan man dog i høj grad undgå problemer.

Anormaliteter i bevægeapparatet
Er avlshoppen tidligere sportshest, pensioneret fra sporten fx pga. en skade på sener, ledbånd eller lignende, så kan hoppen opleve stress eller smerte, der har en negativ effekt på drægtigheden. Er avlshoppen ikke i form øges risikoen dertil for skader på mavemuskler eller sener, hvilket kan komplicere folingen. Behandlingen afhænger af skaden, men generelt er motion og vedligeholdelse af kondition.

Præpartum problemer
Kolik i det sidste stadie af drægtigheden er et stort, men ikke sjældent problem. Har hoppen dertil endometritis, har de en øget risiko for at udvikle placentitis sidst i drægtigheden. Et andet problem er for lidt eller ingen mælkeproduktion meget sent i drægtigheden, måske pga. behandling af cushings.

Postpartum problemer
Alle hopper bør undersøges af dyrlæge inden for 24 timer efter folingen, og det er ekstra vigtigt med de hopper, der har haft en svær foling. Dette er bl.a. for at holde øje med tilstrækkelig mælkeproduktion og faren for infektioner i livmoderen.

Især ældre hopper og hopper der var svære at ifole, har en øget risiko for at få problemer under drægtigheden.

Kilde: The Horse

Læs meget mere om drægtighed og foling i magasinet Ridehesten - se her i hvilke numre.

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner