Merete Haahr
Tekst af Merete Haahr
—Når vi mindes afslutningen på første verdenskrig, så er det desværre en realitet at de lidelser, som hestene gennemgik dengang, ikke kun er et minde fra for 100 år siden og vi må ikke glemme de sagesløse ofre i brutale konflikter rundt om i verden i dag. Det mener Geoffrey Dennis, leder af SPANA, en velgørende organisation fra England, som arbejder for at hjælpe nødstedte og sårede dyr i krigszoner.
Hestene havde intet valg
Under første verdenskrig var heste og muldyr den bedste måde at komme rundt på. Derfor var alle dele af millitæret afhængige af hestene, der blev brugt som rideheste for kavaleriet, eller i endnu større udstrækning som trækdyr. Der eksisterede kun få lastbiler på det tidspunkt, de kunne kun køre på vejene, og biler havde svært ved at komme steder, som var mere ufremkommelige.
Millioner af dyr deltog ufrivilligt i krigen, de havde ikke noget valg. Hestene transporterede ammunition, bragte meddelelser frem, de kom med madrationer og forsyninger til fronten. Hestene trak kanoner og ambulancer, mens kavaleriet gik forrest i angrebet på frontlinjen. De mange dyr gik igennem ubeskrivelige rædsler: Bomber, der sprang omkring dem, maskingevær ild, ubarmhjertige vintre og smertefulde sår. I løbet af krigen blev mange hundrede tusinde heste og muldyr dræbt.
Heste er uskyldige ofre i krigszoner
Hestenes lidelser sluttede ulykkeligvis ikke i 1918. I det forgangne århundrede er mange dyr forsat blevet uskyldige ofre for blodige konflikter rundt omkring i verden.
I anden verdenskrig blev heste brugt på begge sider af fronten. England have mere end 200.000 dyr i millitæret, USA havde 14.000 muldyr alene i Italien og Tyskerne tabte 179.000 heste på mindre end to måneder på østfronten.
Akut dyrlæge til heste i nød
I nyere tid har mange heste og muldyr deltaget i krige i mange lande rundt.
For at forhindre yderligere lidelser for dyrene, har den velgørende organisation SPANA iværksat en kampagne, for at hjælpe dyr og give gratis lægehjælp til dyr i krigszoner rundt om i verden . I Irak satte organisationen en mobil dyrlæge klinik op for at hjælpe heste og landbrugsdyr. Her gav de dyrlægehjælp til sårede dyr og 30 tons foder.
I Helmand provinsen i Afghanistan er de lokale helt afhængige af arbejdsdyr. Her hjalp SPANA med at genopbygge infrastrukturen og uddannede sundhedsarbejdere, som kunne tage sig af de mange heste og muldyr, og give dem livsnødvendige vaccinationer og ormekure. SPANA´s arbejde i de mange krigszoner, fra Kosovo, Iraq og Afghanistan, har betydet akut dyrlægehjælp til dyr i nød. Organisationens arbejde har en vigtig mission: det er med til at genoprette freden i de samfund, som forsat er helt afhænge af at bruge hestene som arbejdsdyr, mener Geoffrey Dennis fra SPANA.
Hestenes indsats har haft stor betydning
Når vi mindes alle de mennesker og dyr som faldt for 100 år siden, og håber på en mere fredelig verden, så skal vi ikke glemme de dyr, der stadig lider i dag. Der er stadig heste og muldyr i krigszoner, som desperat har brug for hjælp, og derfor er det altafgørende at give dem en håndsrækning. Den store betydning deres indsats har haft, og de lidelser de har måtte gennemgå, må aldrig blive glemt.