Trine Askjær-Jørgensen
To deltagere var udgået siden i går, så feltet på andendagen af Blue Hors Unghestechampionat i dressur ved Dansk Varmblods Hingstekåring i Herning i dag bestod af 45 ekvipager.
I går blev hestene vist tre ad gangen på banen i Jyske Bank Boxen, men i dag skulle de gå to og to derinde, stadig under egen rytter og efter anvisning af Gunilla Nyman.
Ved dommerbordet sad igen i dag danske Susanne Baarup Christensen, britiske Isobel Wessels og svenske Mats Eriksson. Hvor dommerne i går bedømte alene skridt, trav og galop, blev også ridelighed og kapacitet bedømt i dag.
To 10-taller til fantastiske Quinn
Den store, røde hoppe, Quinn G. e. Quaterhit/ Fassbinder (opdr. Helene Geervliet), blev igen i dag vist nydeligt frem af Helgstrand-rytter Betina Jæger. Dommerne var meget begejstrede for hoppen og belønnede hende med 9 for skridt, 9,5 for trav, 9,5 for galop og 10 for både ridelighed og kapacitet, hvilket gav en samlet score på 408 point og førerpositionen i konkurrencen.
Dommerne gav følgende begrundelse for den beslutning: – Tillykke med et smukt ridt. Skridten var fuldstændig regulær hele tiden, dejligt igennem kroppen, afslappet, og hesten fulgte hånden. Traven var letfodet, meget elastisk, smidig og velbalanceret. Indimellem skyder hun underhalsen lidt frem, men generelt er det et rigtig letfodet og elegant billede hun giver. Galoppen er balanceret og med god ridelighed, også i kontragaloppen. Med rideligheden kunne vi ikke have bedt om mere, så selvfølgelig får hun 10, og for kapaciteten er det helt klart også et 10-tal, sagde dommer Isobel Wessels.
Endnu et 10-tal uddelt
DV-guldmedalje- og årets dressurbetonede hoppe i 2021, Valerie B e. Revolution/ Blue Hors Zack (opdr. Karin og Peer Guldbrandsen), blev igen i dag vist smukt frem af Helgstrand-rytter Anne-Mette Strandby. Den brune hoppe fik af dommerne i dag 8,5 for skridt, 9,5 for trav, 9,5 for galop, 9,5 for ridelighed og et flot 10-tal for kapacitet, som gav en samlet score på 400 point.
Bedømmelsen lød: – En dejlig skridt, hvor hun følger hånden rigtig fint. Traven er superelastisk og af jorden. Bagbenene slæber aldrig afsted, men træder aktivt fra jorden. Hun har en pragtfuld rytme og regulerbarhed igennem hele kroppen. Galoppen er også i en rigtig dejlig, naturlig balance, og den kommer dejligt af jorden. Der er god energi. Vi kunne bedste lide middelgaloppen og var begejstrede for overgangen tilbage til samlet galop. I det store hele synes vi, det er en super hest i rigtig god træning. Hun er med dig, følger dig og viser flotte overgange. Vi synes, det er en helt kanon hest med en med klar fremtid foran sig, sagde dommer Isobel Wessels.
Der blev rykket noget rundt
I den absolutte top blev der som bekendt byttet rundt på rækkefølgen med de to hopper, der ligger meget tæt pointmæssigt. Det samme var også tilfældet for tredje- til femtepladsen.
Alkaline e. Secret/ Zalmiak Firfod (opdr. Anette Blangsted) blev med Helgstrand-rytter Merita Hagren tildelt 9 for skridt, 8,5 for trav, 9 for galop, 8,5 for ridelighed og 9 for kapacitet af dommerne. Det gav en samlet score på 370 point, og således rykkede ekvipagen op på en tredjeplads efter i går at have indtaget en delt fjerdeplads.
Fra det allersidste hold strøg en hest i dag direkte ind på fjerdepladsen. Worres Distiny DWB e. Valløs Dreaming Marong/ Blue Hors Romanov (opdr. June og Mogens Worre-Jensen) fik med Anders Sjøbeck Hoeck i sadlen i dag 8 for skridt, 8,5 for trav, 8,5 for galop, 9 for ridelighed og 9 for kapacitet, som gav samlet 366 point. De rykkede altså noget op i feltet efter en niendeplads i går.
På femtepladsen blev det Lille Kærgårds Sisco DWB e. Blue Hors Don Olymbrio/ Stedinger (opdr. Louise Lundgaard Nissen), som med Silje Bakken i dag fik 9 for skridt, 8,5 for trav, 8,5 for galop, 8 for ridelighed og 9 for kapacitet af dommerne, hvilket betød en samlet score på 362 point. De lå egentlig til fjerdepladsen, men eftersom Anders kom ind og gav den gas til sidst, måtte de rykke ned.
Der blev altså rykket en del rundt i toppen, men der tegner sig alligevel et mønster af, at de to hopper Quinn og Valerie er i en klasse for sig, idet de har omkring 30-40 point mere end tredje- og fjerdepladsens Alkaline og Sisco – og det stemmer meget godt overens med det billede, der tegner sig, når man sidder og ser hestene.
Det skal blive spændende at se, hvad testrytter Cathrine Laudrup-Dufour synes om hestene på lørdag og søndag, og om hendes vurdering ændrer på placeringsrækken eller ej.
Resultatet af anden afdeling af unghestechampionatet.
Hestene kvalificerer sig via Dansk Varmblods egnethedstests i efteråret. I dressur udtages de 50 bedste heste og 10 reserver.
Dag 1: Hestene vises tre ad gangen under egen rytter og rider efter anvisning fra dommerne, der bedømmer dem i skridt, trav og galop.
Dag 2: Hestene vises to ad gangen under egen rytter og rider efter anvisning fra dommerne. Her bedømmes alle tre gangarter samt ridelighed og kapacitet.
A-finale: De 21 bedst placerede heste efter bedømmelse med egen rytter går direkte videre til testrytterdelen, som opdeles i to heat og afvikles henholdsvis lørdag og søndag. Testrytterbedømmelsen har en varighed af ca. 10 minutter, og testrytteren giver to karakterer for henholdsvis ridelighed og kapacitet.
B-finale: De heste, der ikke har kvalificeret sig til A-finalen, går B-finalen fredag, hvor de vises to ad gangen efter anvisning fra to dommere. Her bliver de bedømt i gangarter under egen rytter. I B-finalen nulstilles karaktererne, så karaktererne fra indledende runder ikke tæller med. Da hestene ikke deltager i testrytterdelen, får de overført rideligheds- og kapacitetskarakter fra bedømmelse under egen rytter til det samlede resultat. De tre bedste heste fra B-finalen går videre til testrytterdelens anden dag.