Anne-Sofie Schou Munk
Christina Suntum er dyrlæge og bidekspert. Christina lagde vægt på, som det også var tilfældet i de forrige foredrag, at rytteren skulle” tilsidesætte sine egne behov frem for hestens”. Man skal blive ved at lytte til hesten, også selvom at det kan betyde at man skal ændre noget, som man har gjort på samme måde hele sit rytterliv.
Ifølge Christina forårsager et dårligt tilpasset bid, eller et bid som ligger meget uroligt i munden, ikke bare spændinger i og omkring munden, men også flere andre steder i kroppen.
Som eksempel nævner Christina at hvis hesten har et bid i munden der ”slasker”, så går den og holder biddet oppe med tungen, det giver spændinger i mund og svælg samt i muskulaturen i underdelen af halsen, hvilket bevirker at hesten udvikler underhals. Det igen kan betyde at hesten ikke bruger ryggen korrekt, og hermed kan den have muligheden for at være lige så aktiv i bagbenene, som der måske ellers havde været mulighed for. Så konsekvenserne af et ukorrekt tilpasset bid, breder sig til mange andre aspekter af hestens velbefindende, og ridelighed og dermed på sigt også rytterens udbytte af ridningen.
Christina anbefaler at man tandforsikrer sin hest, det kan være meget omkostningsfuldt at følge en tandbehandling på sin hest helt til dørs, men når det kan have så stor indflydelse hestens velfindende, er det en skam at lade være fordi man ikke har råd.
Det kan være rigtig svært at opdage mundsygdomme, der for kan regelmæssig tandbehandling være en god ide. Heste indordner sig oftest, eller også fortæller de at noget er galt. Derfor ”Lyt til din hest! Nogen gange hvisker den - andre gange råber den. Det svære er at høre den, når den hvisker.