Charlotte Kondrup
Intet mindre end 103 ryttere skulle der igennem dagens første runde til VM i springning her i Herning. Det var lykkedes de to hollandske banedesignere Louis Konickx og Quintin Maertens at bygge en særdeles god bane. Den var perfekt til at få alle rytterne godt i gang med årets mesterskab. Der var ikke de store tekniske udfordringer, men banen den var stor og gav god mulighed for rytterne til at få en god rytme i hesten, og dem selv helt fra start af. Dem der ville ride efter en topplacering, havde også mulighed for det. Metoden var en metode C, hvilket betød at hver gang rytteren rev en bom, blev der lagt 4 strafsekunder til den tid, som rytteren brugte på at krydse målstregen.
Selvom banen ikke havde de store tekniske udfordringer, indløb der stadig mange fejl rundt om på banen. Især viste indspringet i det sidste dobbeltspring – en tripelbarre efterfulgt af en lodret – at give rigtig mange fejl. Det næstsidste spring – en stor okser – gav også en del fejl. Men alle tre dobbeltspring tog godt med fejl med sig.
I starten var det Nicola Philippaerts der med Katanga vh Dingeshof e. Cardento/Tornedo FCS, der lå i spidsen, efter at have stoppet tiden på 81,02 sekunder. Men da vi var kommet godt igennem den sidste halvdel af klassen, så begyndte de hurtige og fejlfrie runder at komme til. Nicola Philippaerts endte med at ligge på 7. pladsen.
Franske Julien Epaillard skulle vise sig at være den hurtigste af dem alle sammen. Med en forbilledlig runde ombord på Caracole de la Roque e. Zandor S/Kannan var han den hurtigste af alle med nul fejl, da han fik stoppet tiden på 79,08 sekunder.
En runde, der om muligt så endnu bedre ud, kom fra britiske Scott Brash på Hello Jefferson e. Cooper van de Heffinck/Irco Mena. Scott Brash rider sine heste rundt på en måde, som kun er få forundt – rytmen var perfekt, hesten er perfekt inde i rammen hele vejen rundt og Scott rammer ikke et mulehår forkert på et eneste spring. Desværre var tiden ikke helt hurtig nok i dag – med 79,54 sekunder, måtte han se sig slået til andenpladsen.
30-årige Martin Fuchs fra Schweiz viste også, hvordan banen den skulle rides. På trods af sin relativt unge alder, har han enormt meget erfaring, og ved hvordan disse store baner skal rides. Med Leone Jei e. Baltic VDL/Corland red han sikkert rundt, og med en tid på 79,79 sekunder, så rakte det til en tredjeplads. Lige i hælene fulgte svenske Peder Fredricson med H&M All In e. Kashmir van Schuttershof/Andiamo Z, da han som sidste rytter på banen fik stoppet tiden på 79,88 sekunder. Man skulle tro at det var nok med en svensker i top 5. Men svenskerne er bare nærmest uovervindelige i disse tider, og det viser sig også ved, at det blev en svensker der indtog femtepladsen. Det var Henrik von Eckermann, der med King Edward e. Edward/Feo sluttede tiden på 80,23 sekunder, og altså var den eneste i top 5, der ikke kom under de magiske 80 sekunder.
Dansk glæde og smerte
Hver eneste danske rytter blev modtaget med kæmpe tilråb og klapsalver. Man var ikke i tvivl, når der red en dansker på banen, og man var heller ikke i tvivl om, at alle ønskede at danskerne klarede sig så godt som overhovedet muligt.
Det betød også at glæden var stor, da den første danske rytter kom på banen. Det var Lars Bak Andersen med Carl-Heinz B. e. Chacco Blue/Quality. Han valgte en sikker tur rundt, og det resulterede også i den ønskede fejlfrie runde, hvor tiden stoppede på 90,05 sekunder.
Da det lykkedes Emil Hallundbæk at fortsætte det gode resultat – og med en endnu hurtigere tid – på Chalisco e. Chacco Blue/Quidam de Revel, så var glæden stor! Emil fik stoppet tiden på 85,33 sekunder, og fik derfor lagt sig noget højere op i klassementet. Også her kunne man glædes over den utrolig flotte tur, som Emil lagde for dagen, og som lover godt for de næste dage – sikkert styrede han Chalisco rundt, og hverken Chalisco eller Emil fik sat et ben forkert et eneste sted rundt på den store bane.
Desværre for Linnea Ericsson-Carey og Skorphults Baloutendro e. Contendros/Balou du Rouet, kiggede Baloutendro på vandgraven. Linnea fik redet Baloutendro perfekt rundt på banen, og Baloutendro sprang fantastisk lige indtil vandgraven. På vej ned mod vandgraven, var det dog tydeligt at de to ikke var helt enige om hvorvidt, at vandgraven skulle springes. Linnea kæmpede bravt, men Baloutendro endte med at springe skråt over vandgraven, så selv officialsene, der stod ved siden af, måtte springe til siden. Da Baloutendro halvt sprang skævt over vandgraven, fik han flyttet på en del af opbygningen på vandgraven, som hjælperne på banen efterfølgende flyttede tilbage på plads. Det lykkedes Linnea at få Baloutendro over i andet forsøg, selvom han stadig kiggede på vandgraven og fik et ben i vandet. Derefter var rytmen blevet brudt, og der faldt yderligere to bomme. Linnea i herefter i mål, og et resultat blev offentliggjort på skærmene. Men efterfølgende stod Linnea som udgået på resultatlisten.
Den sidste danske rytter var Andreas Schou med Darc de Lux e. Darco/Contender. Darc de Lux lignede ikke en, der var helt med Andreas inde på banen i dag, og sidst på banen indløb der sig også to nedslag, da spring nr. 9 samt 12a faldt. Det betyder, at ud af de 103 starter gav det en 67. plads til Andreas Schou, mens Lars Bak Andersen ligger på en 59. plads og Emil Hallundbæk er bedste dansker med en individuel 30. plads på vej ind til næste runde i morgen.
Du kan læse mere om rytternes udtalelser efter deres ridt her.
Resultatet af 1. runde kan ses her.
Tiden i første runde bliver omregnet til fejl, som rytterne tager sig med videre i mesterskabet. De fejl kan ses her for de enkelte ryttere, og for holdets samlede foreløbige resultat kan det ses her.
Her kan man også se, at det er Sverige der er i front foran Frankrig og Belgien. Danmark ligger lige nu på en 16. plads.
DK nedlagde protest
Det viste sig, at Linnea var blevet elimineret, fordi hun havde overskredet makstiden. Det kunne man undre sig over, og det viste sig også, at dommerne ikke havde stoppet tiden, da Baloutendro var sprunget tværs over vandgraven. Normalt stopper dommeren tiden, så der er tid til at få springet bygget korrekt op igen, men det skete ikke i dette tilfælde. Derfor blev det besluttet fra den danske lejrs side, at der skulle nedlægges en protest da klassen resultat var offentliggjort.
I skrivende stund kendes udfaldet af protesten ikke - lige så snart at udfaldet kendes, vil denne artikel blive opdateret.
Opdatering 11.08.22: Det endte med at protesten ikke blev taget til følge, hvorfor at Linnea Ericsson-Carey fortsat står som elimineret på resultatlisten fra onsdagens runde.