Danmarks ældste avlshingst bor i Aale

11-06-2020 09:54

Rikke Hald Jensen

Avl

Shetlandsponyhingsten Renoir af Nørvang SH 223 fylder i år 32 år og er stadig aktiv i avlen. Læs historien om den erfaren herre her

Copyright Ridehesten.com
Renoir af Nørvang 32 år gammel. Foto: Ridehesten.com/Rikke Hald Jensen

På en gård mellem Aale og Hjortsvang i det midtjyske, bor Erik og Merete Henriksen. Her har de shetlandsponystutteriet Vestergården, som i dag stadig tæller over ti shetlandsponyer, hvor gennemsnitsalderen er ca. 25 år. Gennem tiden har de avlet mere end 45 føl, hvor flere er kåret i 1. klasse og præmieret med championtitler.

Til trods for det i år er 13 år siden stutteriet sidst fik deres eget føl, så har de stadig fire avlshingste gående, hvor tre af dem er kåret i 1. klasse.  Blandt disse findes Renoir af Nørvang SH 223 og sønnen Vestergårdens Feito SH 752.

Frisk som en unghingst
Renoir af Nørvang SH 223 e. Faveur af Nørvang/Hele of Transy er, med sine 32 år, den ældste levende hingst på SEGES hingsteliste for bedækningsåret 2020. Som 2-årig blev Renoir stillet til kåring for første gang, og her blev han valgt til dagens bedste shetlandspony på tværs af de 110 tilmeldte ponyer, siden da har han også bestået avlsforeningens rideprøve og i særdeleshed bevist sit værd som avlshingst.

Alderen er ved at have sat sine spor på ham og de hvide hår bliver flere og flere, mens antallet af tænder bliver færre og færre. Til trods for dette, så bedækker han stadig hopper for hånd og er ved at være en erfaren herre med et langt livs erfaring.

Renoirs første afkom kom til verden i 1994 og i år er der indtil videre 2 hopper på kærlighedsvisit i Aale. Renoir kender rutinen bedre end sin egen foderkrybbe og så snart Erik kommer med det lange torv som bruges til bedækning, så er Renoir frisk som en unghingst.

Succesfulde afkom
Gennem tiderne har Renoir fået 34 føl, hvoraf to afkom har gjort sig ekstra bemærket, hoppen Vihrsgården’s Muri-Millie S 3636 e. Renoir af Nørvang/Hele of Transy og hingsten Vestergårdens Feito SH 752 e. Renoir af Nørvang/Harald af Boest Nørregård

Copyright Ridehesten.com
Erik og Merete Henriksen med Vestergårdens Feito til hingstekåring 2018. Foto: Ridehesten.com/Rikke Hald Jensen

Hingstekåringen 2018 blev endnu en mindeværdig dag for Erik og Merete, hvor en håndfuld røde rosetter kunne tilføjes på den i forvejen prangende præmievæg i stuen. Vestergårdens Feito gik hele vejen og blev kåret i 1. klasse og blev Medium Champion og Overall Reserve Champion med 42 point.

Vihrsgården’s Muri-Millie blev som 2-årig udnævnt til skuets bedste 2 års hoppe på tværs af alle racer til Landsskuet 2007 og blev ydermere Medium Reserve Champion til Avlsforeningen for Shetlandsponyers hoppekåring i 2011 med 9-9-8-8-9 = 43 point. Derudover er Renoir, gennem Muri-Millie, morfar til Vihrsgården’s Millie-Marvelous e. Waulkmill Jupiter/Renoir af Nørvang, som i 2017 blev Overall Champion til foreningens hoppekåring, ligeledes med 43 point.

Annika Knudsen Lorentsen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Annika Knudsen Lorentsen