Thomas Bach Jensen
I dag vil rytterne i anden halvdel af Grand Prix kæmpe om at opnå de bedste resultater i deres tre grupper E, F og G, hvor nr. 1 og 2 går sikkert videre til søndagens kürfinale, hvor der er 18 startpladser. De første 12 pladser bliver altså besat af de to bedste af de i alt seks grupper. Der suppleres på de sidste seks pladser med de bedste resultater udenfor første- og andenpladserne på tværs af alle grupper.
Resultatet af Grand Prixen har også indflydelse på startrækkefølgen i holdkonkurrencen i Grand Prix Special, hvor de bedste 10 nationer skal kæmpe om medaljerne.
Start- og resultatliste for Grand Prixen.
Opdateret kl. 15.39:
Resultat af holdenes præstationer i Grand Prixen.
Den forsvarende, individuelle olympiske mester, 38-årige Jessica von Bredow-Werndl var sammen med den 17-årige trakehnerhoppe TSF Dalera BB e. Easy Game/ Handryk sidste mand på banen i dag. De leverede et ridt, der ikke var fejlfrit, men med flotte og godt belønnede højdepunkter til en samlet score på 82,065%. Vores OL-dressurekspert Christine Winther Prip kommenterer:
– Dalera er her stadig! Vi ser måske ikke de samme store løsgjorte traverser som tidligere, men flotte afspændte bløde passage/piaffe-ture og helt sikkert galoparbejde med masser af kvalitet. Enkelte gange viser Dalera tungen en lille smule i højre side, men overordnet set er det et billede af harmoni og et dybt forankret samarbejde mellem hest og rytter. Det skal blive meget spændende at se, hvordan det hele flasker sig, når top-kombinationerne sandsynligvis åbner lidt mere op sluserne, når medaljerne er på spil på lørdag og søndag. Toppen er meget tæt og selv små fejl kan få betydning for hvordan medaljerne skal fordeles.
Opdateret kl. 15.19:
Lidt en overraskelse i dag var klassens sidste franskmand, Pauline Bisquin med den 14-årige vallak Setorius de Rima Z e. Sandro Hit/ Voltaire, der leverede en flot præstation til 73,711%.
– Dejlig positiv ridning. Lethed og blød kontakt og så fin harmoni og klassisk korrekt fremvisning. Der kommer lidt små spændinger i galop med fejl i etterne, men de slutter stærkt med en overbevisende midterlinje og er fortjent med i den individuelle finale.
Opdateret: kl. 15.10:
59-årige Steffen Peters rider her i Paris sit sjette OL. Hans partner er den 16-årige KWPN-vallak Suppenkasper e. Spielberg/ Krack C, der blev noget spændt i dag. Scoren blev ikke mere end 66,491%. OL-dressurekspert Christine Winther Prip kommenter:
– Desværre er Suppenkasper simpelthen for spændt i dag, og det kniber med at finde det vante niveau. Knap balanceret første fri trav, spændt skridt og en stor spænding på den sidste midterlinje holder parret helt ude af topkampen i dag.
Opdateret kl. 13.45:
Den 38-årige hollænder Emmelie Scholtens er den anden hollænder i Grand Prixen, og hun rider den udtryksfulde og imposante, 11-årige KWPN-hingst Indian Rock e. Apache/ Vivaldi, og ekvipagen opnåede i dag 74,581%.
– Imponerende hingst med rigtig god grundkvalitet, der virkelig fylder banen ud. I dag kniber det lidt med at holde rammen åben hele ture rundt, hvor Indian Rock bliver noget dyb undervejs. Der er masser af udtryk, men for mig kniber det ind i mellem med at holde den ægte samling og optimale balance. Emmelie får rutineret styret den store hingst rundt næsten uden tekniske fejl. Der bliver lige et urent changement ud af zigzaggen, og de er klar til finalen.
Opdateret kl. 13.30:
Med 41-årige Therese Nilshagen har Sverige haft alle tre ryttere på banen i Grand Prixen. Nilshagen danner ekvipage med den 17-årige oldenburgerhingst Dante Weltino e. Danone/ Welt Hit II, som hun har deltaget i adskillige mesterskaber med. I dag opnåede de 73,991%. Christine Winther Prips kommentar lyder:
– En god fejlfri tur fra Therese og Dante med højdepunkter i deres galoptur med bl.a. en meget flot galopøgning og galoppirouetterne som højdepunkter. Dejligt at se den 17-årige hingst i god form og en absolut godkendt tur, der forhåbentligt vil række til en finaleplads.
Opdateret kl. 11.52:
Tyske Isabell Werth, 55 år, rider i Paris sit syvende OL og denne gang på en ny hest, nemlig den 10-årige DV-guldmedaljehoppe Wendy de Fontaine e. Sezuan/ Blue Hors Soprano (opdr. Kurt Gosmer). Ekvipagen havde et fantastisk stævne i Aachen og fortsætter i Paris i stærkeste stil og opnåede i dag 79,363%. Christine Winther Prip kommenterer:
– Sikker indridning og fri trav, men man kunne ønske mere overtrædning. Gode traverser. Dykker i tilbagetrædning og mister lidt takt. Forsigtig fri trav. Stort løft i piaffe/passage i sikker rytme. Afspændt stor, klar skridt. Knap samlet i samlet skridt og kniber lidt med skarphed i rytme. God overgang til passage, flot udtryk i piaffe/passage. Lidt på forparten i anspring og lidt spændingsfnys fra Wendy i ellers store toerchangementer, og Isabell må hjælpe hende noget for at komme sikkert i mål. God fri galop. God zigzag. Rene, store ettere, men kunne arbejde endnu flottere over ryggen. Pirouetterne er virkelig satte og i kontrol, men med 10-11 galopspring rundt mod de foreskrevne 6-8. Udtryksfuld midterlinje redet med stor føling og timing af Isabell. Wendy er jo en virkelig imponerende hoppe, der har udviklet sig utroligt meget under Isabell. Hun står gennemgående i en flot form og især har Isabell hjulpet hoppen med at få fundet aktiviteten i piaffen, der nu fremstår sat og balanceret med masser af løft og kvalitet, der trækker høje karakterer fra hele dommerpanelet. Til gengæld er den samlede skridt ikke helt så sikker, som den ellers har været. Det bliver spændende at følge parret i küren, hvor de har en super stærk freestyle-komposition.
Opdateret kl. 11.22:
Den 45-årige norske rytter Isabel Freese starter individuelt og gjorde sit ypperste for at nå blandt de 18 bedste, der får lov at konkurrere om de individuelle medaljer. Hendes partner, den 12-årige oldenburgerhingst Total Hope e. Totilas/ Blue Hors Don Schufro gjorde også sit ypperste, og parret leveret en præstation til 76,397%, som er ny personlig rekord for ekvipagen. Isabel Freese er ansat hos tyske Paul Schockemöhle, der ejer hingsten sammen med danske Lone Bøegh Henriksen. Om hingstens afstamningsforhold er der det helt særlige, at begge forældre har været verdensmestre - hingstens mor er nemlig ingen ringere end Weihegold.
Om denne ekvipage siger vores OL-ekspert:
– Virkelig flot tur til Isabel Frese og Total Hope. God kontakt og harmoni hele vejen, hvor Total Hope er helt med på legen. Masser af højdepunkter undervejs. Løsgjorte, elastiske traverser og helt super galoptur, der også trækker flere fortjente 9-taller. Absolut en ekvipage der fortjener en plads i finalen.
Opdateret kl. 10.50:
Da 32-årige Cathrine Laudrup-Dufour red op ad midterlinjen i Versailles, var det hendes tredje OL og på den tredje hest. Denne gang er det selvfølgelig med den 15-årige hannoveranerhoppe Mount St John Freestyle e. Fidermark/ Donnerhall, der tidligere har været tophest for briten Charlotte Dujardin.
Cathrine og Freestyle leverede et smukt og elegant ridt, hvor intet var forceret. Meget yndefuldt. Kun en lille fejl og et par tøvende momenter, og det resulterede velfortjent i 80,792%. Vores OL-ekspert har noteret:
– Overbevisende Dufour-signaturstart med sikker parade. Godt flow i traverser. God tilbagetrædning, god og lidt forsigtig fri trav. Helt igennem regelmæssig passage. Freestyle sætter sig flot i piaffen med stor aktivitet og helt regelmæssigt løft. Super, energisk og afspændt skridt. Top flow i passage/piaffe-turen med super aktiv piaffe i super balance med blød overlinje. Sikkert ansping. Flotte, sikre, balancerede og helt ligeudrettede toerchangementer. God fri galop. Super flow og balance i zigzag. Desværre et changement med samlede bagben i etterne, men Cathrine får hurtigt bragt hende tilbage i flowet. Stort 'sit' i første pirouette, lidt forsigtigt ud. Super anden pirouette. Meget overbevisende midterlinje med aktivitet og helt sikker regelmæssighed. Helt let kontakt. men lidt urolig mund.
Cathrine får sat skabet, hvor det skal stå, med en sikker finalekvalifikation. Flot ridt på en løsgjort og smidig Freestyle, hvor vi på ingen måde er i tvivl om, at Catrine stadig gemmer endnu mere i posen til, når det gælder medaljerne.
I det hele taget lader det til at strategien lagt af de danske ryttere har holdt 100 pct. Flotte, harmoniske og sikre ridt. Utroligt flotte præstationer over hele linjen. En kæmpe fornøjelse at have været vidne til!
Opdateret kl. 10.28:
Der blev lagt hårdt ud på andendagen med den regerende verdensmester som første rytter, nemlig den 28-årige brite Charlotte Fry og den 13-årige KWPN-hingst Glamourdale e. Lord Leatherdale/ Negro, der åbnede klassen med at slå gårsdagens højeste score med et resultat på 78,913%. Charlotte Fry starter sit andet OL, da hun ved OL 2021 i Tokyo var til start med hingsten Everdale. Om hendes ridt i dag på Glamourdale til 78,913% siger vores OL-dressurekspert Christine Winther Prip:
– Sikker balanceret indridning. Godt flow i traverser med god skulderfrihed og udtryk. Mister den diagonale takt i tilbagetrædningen. God fri trav men kunne række sig lidt bedre ud i rammen. lidt snæver bagtil i passage og piaffe der er regelmæssige, men kunne være med mere løft for endnu højere karakterer. Fri skridt er taktfast, man kunne ønske den lidt mere rummelig, god samlet skridt, men skubber bagparten lidt ud til sidst mod overgangen til passage. Sikker passage/piaffe-tur. Meget balanceret og sikkert anspring. Kæmpe toerchangementer med masser af udtryk dog med lidt urolig mund. Super fri galop med godt changement. Meget sikker og balanceret zigzag med overbevisende changementer i omstillingen. Store ettere dog en my større til venstre. Changerer kort bagtil i første pirouette. Den anden flot balanceret og sat. God passage ad midten men gerne mere aktiv piaffe. God afslutning. Fry får lavet en meget flot, sikker tur for England med blot den ærgerlige fejl i første pirouette. Ellers med de velkendte flotte højdepunkter, hvor Glamoudale for vist sin imponerende signatur-galop. Der er helt sikkert endnu mere i posen fra denne top ekvipage, når vi når til medaljekonkurrencerne.