Britt Carlsen
Blue Hors Cavan var sammen med Casir Ask de første hingste, som Kjeld Kirk Kristiansen og Poul Erik Fugmann købte til hingstestationerne Blue Hors og Stutteri Ask. Det er også de to hingste, som fortsat står Kjeld Kirk Kristiansens hjerte nært, kan man læse i det flotte magasin, som Blue Hors udgiver i forbindelse med Dansk Varmblods Hingstekåring i Herning.
Det var også i Herning, vi første gang stiftede bekendtskab med den 3-årige brune hingst, der var blevet indkøbt ved kåringen i Verden. Cavan blev kåret og fik adgang til materialprøve, men hånden på hjertet, så var Cavans materialprøve ikke imponerende. Alligevel er han en af de mest succesfulde heste i sporten herhjemme.
Det var Mette og Lars Petersen som uddannede hingsten, der viste stor samarbejdsvilje i kombination med sine gode gangarter. Han Grand Prix-debuterede som 8-årrig i 1998 og sejrede i DM samme år. Han blev udtaget til landsholdet og gik sit første verdensmesterskab i Rom samme år.
Blue Hors Cavans sportslige karriere var derfor i fuld fart i 2001, mens han avlsmæssigt ikke var særlig eftertragtet. Der er kun registreret 89 afkom efter ham herhjemme, men blandt dem hele fem avlsgodkendte hingste og en guldmedaljehoppe Lara Stensvang, der selv er hingstemor. I juli 2000 fik Cavan lyskebrok og blev hasteopereret – det sket lige inden afrejsen til OL i Sydney. Han kom stærkt tilbage i sporten med Lars Petersen i sadlen ved det internationale stævne i Stockholm i januar 2001 sejrede parret suverænt i World cup küren. Søndag den 4. februar måtte Cavan igen, i al hast, køres til Ansager Dyrehospital med nok en lyskebrok, og denne gang måtte Cavan så kastreres. Cavan kom tilbage på konkurrencebanerne og i hans lange karriere, først under Lars Petersen og siden som partner og lærehest for Andreas Helgstrand har han 49 Grand Prix sejre på sit CV. Han har været dansk mester fire gange – tre gange med Lars Petersen og en gang med Andreas Helgstrand. Med Lars Petersen i sadlen kom han i 2002 ind på andenpladsen i World Cup finalen kun slået af Ulla Salzgeber og Rusty, og så har han deltaget i OL, VM og EM adskillige gange med de to ryttere. Han har rejst Europa tyndt og fløjet til fjerne destinationer.
I 2007 blev Cavan pensioneret ved en bevægende ceremoni ved Dansk Varmblods Hingstekåring i Herning. Han var dengang 17 år.
En pensionisttilværelse
Cavan overgik til pensionisttilværelsen på Blue Hors, men fortsat var han en værdifuld del af hingstestationen, som ”gårdvagt” for flokken af uregerlige hingsteplage på foldene. Han satte sig hårdt igennem fra første dag, og de unge lømler fik en sund respekt for han bidske tænder og lynhurtige hove. Cavan blev flokkens kloge og ubestridte leder. Han var helt kompromisløs i sit lederskab af flokken, og det gav ro på foldene, hvor der naturligvis var plads til leg, men blev en af unghingstene kanøflet af de andre, så tog Cavan over og passede på den plag.
Cavans bidrag som flokleder gennem flere år har været særdeles betydningsfuldt, for jo mere ro der var i flokken, jo mindre risiko var der for fatale skader på de værdifulde unghingste.
Både Lars Petersen og Andreas Helgstrand husker med taknemmelighed tilbage på den tid de har haft i sadlen på Cavan. Nogle skader midt i karrieren resulterede i stævnepause, men ellers har Cavan været i arbejde, fit og frisk fra han blev sat i træning forud for forbesigtigelsen til hingstekåringen i Verden, da han var to år. Som 8-årig debuterede han i Grand Prix og først som 17-årige blev han pensioneret fra sporten. Et langt og godt hesteliv er nu forbi. Cavans liv blev en helt eventyrlig rejse med uforglemmelige oplevelser, ikke alene for hans ejere og ryttere og de ansatte på Blue Hors, men så sandelig også for alle os andre.