Brug af heste i sport er okay

24-09-2023 09:23

Trine Askjær-Jørgensen

Det er forskning netop kommet frem til, men det hele afhænger af, hvordan der tages hånd om hestevelfærden, og at visse betingelser bliver opfyldt

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com/Annette Boe Østergaard
Nyheden fortsætter efter annoncen

Forskning har netop fundet, at hestes involvering i sport er etisk forsvarlig, såfremt visse betingelser, som skal sikre, at de har et godt liv undervejs, er opfyldt. 

En engelsk hesteejer, rytter og opdrætter samt specialist i reproduktion hos heste og europæisk diplomat i dyrevelfærdsvidenskab, etik og jura, Madeleine Campbell, har lavet en undersøgelse, som er udgivet i Sport, Ethics and Philosophy.

Hun fortalte Horse & Hound, at det er noget, hun har arbejdet på i årevis, og den øgede debat og bevidsthed om hestevelfærd og offentlighedens accept af hestes involvering i sport taget i betragtning sagde hun:

– Ridesportssektoren skal kunne forklare den almene offentlighed, hvorfor vi kan komme med et sundt, etisk argument, der retfærdiggør involveringen af dyr i sport, fordi rigtig mange mennesker argumenterer for, at det ikke er etisk forsvarligt.

Professor Campbell henviste til undersøgelser udført af World Horse Welfare, der viste, at 20% af de adspurgte ikke støtter op omkring hestesport i en hvilken som helst form, og 40% ville kun bakke op om det, hvis hestevelfærden forbedres. Hun citerede også undersøgelser udført af FEI's etik- og velfærdskommission, som fandt, at næsten tre fjerdedele af ryttere mente, at sportshestes velfærd bør forbedres.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Campbells forskning anvendte forskellige etiske teorier, og når de bruges til at vurdere involveringen af heste i sport, fører kun få af dem til en negativ konklusion, men det hele afhænger af, at der værnes om hestevelfærden, ikke kun sådan, at det, der har en negativ effekt på velfærd, minimeres, men også så det, der har en positiv effekt, maksimeres for at sikre et godt liv for hestene.

– Det er ikke sådan, at dyr nødvendigvis har et bedre liv uden menneskelig kontakt, for et dyrs liv i naturen kan også være barskt, sagde hun.

– Det handler om at sikre positiv velfærd, og jo mere vi ved om hesteadfærd og hestes interaktioner med mennesker, jo bedre vil vi være i stand til det.

"Et liv, der er værd at leve" handler om, at der er et minimumsniveau, som balancerer positive og negative oplevelser sådan, at hestens samlede oplevelse er positiv. Det er noget, Campbell har tænkt meget over:
– Intet væsen kan gå gennem livet uden negative oplevelser, men f.eks. er fordelen ved at være fri for sygdom den negative oplevelse af en vaccination værd.

Professor Campbell tilføjede, at mere viden om, hvornår heste er glade snarere end ulykkelige, ville være gavnligt, og det bør vurderes, hvorvidt nuværende regler er tilstrækkelige eller kan forbedres for at opfylde ovenstående kriterier.

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner