Merete Haahr
I weekenden afholder Seges traditionen tro deres årlige faglige hestekongres. Dagen indledes med et årsmøde, der gør status på arbejdet i landsudvalget for heste i det forgangne år, og som vil fortælle om nye tiltag for 2019. Om eftermiddagen vil der være oplæg fra flere dygtige faglige eksperter inden for en bred vifte af spændende emner. Ridehesten.com og magasinet Ridehestens udsendte vil rapportere fra kongressen.
Viden ud til almindelige hesteejere
At holde hest er ikke en enkel sag. Tidligere blev de fleste heste holdt på landbrug eller store stutterier med stor viden om hestens velbefindende. I dag har langt flere private fået øjnene op for de mange gode oplevelser der følger med at holde hest, men ikke alle har nødvendigvis den stor faglige baggrund. Derfor er der et stort behov for rådgivning omkring alle aspekterne i det moderne hestehold.
Hvis vi giver vores heste de rette rammer og den rette behandling, får vi meget mere tilbage fra hestene, samtidig med at hestene får bedre velfærd. Det vil SEGES Heste gerne hjælpe hestefolket med. Landsudvalget for Heste, er paraplyorganisation for 31 forskellige avlsforbund i Danmark. De varetager stambogsføring, hesteregistrering og udsteder hestepas. Udover det hjælper de hesteholderne med alt fra de små praktiske hverdagsudfordringer til de større politiske linjer således at hesteejerne selv kan koncentrere sig om det vigtige, nemlig at være sammen med dyrene. SEGES Heste, rådgiver om alle aspekter af hesteholdet lige fra fodring, staldindretning og forebyggelse af sygdomme til økonomi og reproduktionsforhold. Desuden arbejder de arbejder tæt sammen med hesteavlerne om at koordinere den faglige virksomhed omkring dansk hesteavl.
Årets beretninger kommer fra formanden for Landsudvalget for Heste, Hans Marius Jørgensen, og Jørgen Kold, der er chef for hesteafdelingen i SEGES, tidligere kendt som Viden centret for Landbrug.
En eftermiddag med mange relevante emner
Eftermiddagen byder på mange spændende emner, omkring arvelige lidelser, samt hestenes sundhed og fodring. Arvelige sygsomme hos heste har konsekvenser for hestevelfærd og for økonomien, og det kan være potentielt alvorlig for udfaldet af avlsresultatet for den enkelte hesteavler. Derfor er det vigtigt at orientere sig om arvelige sygdomme. Det kan du blive klogere på i weekenden, når Dr. Med. Vet. Merete Fredholm fra Københavns universitet fortæller om arvelige lidelser og DNA Diagnostik hos heste og Advokat Carsten Lorentzen vil vejlede om, hvordan man ser arvelige sygdomme i et retligt perspektiv. Fodring er en vigtig nøgle til hestens sundhed og særligt grovfoderet har stor betydning. Derfor vil Torben S. Frandsen, special konsulent i grovfoder, fra Seges plante Innovation, fortælle om de udfordringer som hesteejerne har med græs og grovfoder. Overvægt er et stigende problem hos heste og ryttere, og Dyrlæge Mette Uldahl vil fortælle mere om overvægtige heste, set i forhold til hestens præstationer og velbefindende. DNA test på sæd kan vise ting som en almindelig sædprøve ikke kan afsløre, og DNA skader kan medføre nedsat fertilitet. Anne Sofie Rex fra Syddansk universitet, som er ekspert i molekylær biologis, vil fortælle om DNA skader på sæd, set i lyset af erfaringerne fra studier på mennesker. Dyrlæge EVA Zander, som har en stor faglig bagrund inden for biologi, fysiologi og anatomi, og hun vil fortælle om præstationsnedsættende hjerte og luftvejslidelser hos heste.
Der er lagt op til et begivenhedsrig dag i hestens tegn, med emner, som vedrører alle der har med heste at gøre.
Programmet kan ses HER