Thomas Bach Jensen
Der er igen udbrudt kværke i de danske stalde. Denne gang er der blandt andet tale om et kværkeudbrud på Stenagergaard i Taastrup, hvor ejerne af stalden har taget alle forholdsregler for at stoppe smitten.
Kværke er imidlertid enormt smitsomt, så derfor er det hensigtsmæssigt, hvis alle der omgås heste, der potentielt kan være smittebærere, tager deres forholdsregler.
Det har Bøgelunds Beslagssmedie nu også taget til efterretnings, så de beder hesteejerne om hjælp til at undgå, at kværkeudbruddet spreder sig.
I et opslag på Facebook beder Bøgelunds Beslagsmedie nu om hesteejernes opmærksomhed, så man sammen kan stoppe kværkeudbruddet i at brede sig:
”Vigtig info. Der er igen udbrudt kværke og mistanke om kværkeudbrud. Pt. er det kun få steder, der endnu er offentliggjort, men vi ved desværre af erfaring, at det kan gå stærkt. Vær derfor behjælpelig med at begrænse denne grimme sygdom. Vi, som beslagssmede har nær kontakt med hestene, og vi er derfor smittebærere. Så fortæl os på forhånd, hvis der er mistanke om kværke, så vi ikke er nødt til aflyse vores aftale, men kan nå at ændre på turen, så den pågældende stald tages som det sidste sted, så smitten ikke spredes af os. Det er så vigtigt, da vi skal have desinficeret alt grej, værktøj, tøj, etc…”
Her kan du læse, hvad kværke er samt, hvad du skal gøre, hvis din hest får kværke:
Hvad er kværke?
Kværke er en bakteriel infektion i de øverste luftveje hos heste. Streptokokkus-infektionen medfører, at hesten får bylder i lymfeknuderne mellem kæberne samt bagerst i svælget. Kværke er yderst smitsomt hos heste.
Hvad er symptomerne på kværke?
Hesten har høj feber, som står på i flere dage. Op til 40 grader er normalt.
Hesten viser tegn på halsbetændelse: Den er øm i svælget med synkebesvær, hvad der fører til nedsat æde- og drikkelyst. Hesten er mat, står stille og hænger.
Efter nogle dage vil man se tykt, gult flåd fra næsen.
Lymfeknuderne hæver, fordi der dannes bylder i dem, og det kan ske, at lymfeknuderne åbner sig spontant, så betændelsen kan løbe ud.
Hvordan behandler man kværke?
Din dyrlæge skal tilkaldes og stille diagnosen.
Hesten skal have penicillin i tre til fem dage og dertil febernedsættende medicin, som også virker smertestillende.
I nogle tilfælde vælger man med antibiotikabehandling, til bylderne er modnet og åbnet. Bylderne åbnes ved, at dyrlægen skærer hul på dem eller sontant. Derved får pusset frit afløb.
Hesten skal have ro og isoleres fra andre heste i stalden, så man undgår smitte.
Hesten kan have glæde af at få tilbudt opblødt foder så som mash, fordi det er lettere at synke.
Hvordan forebygger man bedst kværkeudbrud?
Har kværke fået sit tag i din stald, kan du være med til at nedbringe risikoen for smitte ved at isolere syge heste i et tomt staldafsnit. Derudover bør så få mennesker som muligt have adgang til sygestalden.
Heste bør ikke forlade stedet, og ingen nye komme til, så længe kværkeudbruddet er aktivt.
Den Danske Dyrlægeforenings anbefalinger er at stalden er lukket i tre uger efter, at sidste syge hest er rask, hvad der betyder, at der ingen nye udbrud må være i tre uger.
Kilde: Netdyredoktor.dk