Camilla Tiefensee Schrøder
– Man skal holde godt øje med underlaget her, for det har regnet meget, siger Annika Andersen, mens hun med raske skridt bevæger sig gennem den sumpede terrænbane, hun snart skal til at forcere med sine to ponyer.
Magasinet Ridehesten har været med DM-vinderen Annika til militarystævne i Søborggård Rideklub for at høre om hendes store interesse, militaryridningen, og hvad ridning og samværet med heste betyder for hendes liv.
Et usynligt handicap
Mens hun går og fortæller ivrigt om linjeføring og tilridning til hver enkelt forhindring, er hun en glad, frisk og umiddelbar pige i sit rette element, Men hun har også nogle udfordringer. Annika har nemlig infantil autisme. Det betyder, at hun på grund af en udviklingsforstyrrelse i hjernen bl.a. har svært ved at forstå og håndtere sociale situationer og indgå med andre mennesker på normale vilkår. Selv forklarer hun:
– Autisme er et usynligt handicap, som betyder, at jeg nemt kan blive frustreret og forvirret, og jeg har lettere ved at blive ked af det og ikke kunne overskue ting, siger hun og fortsætter i samme muntre tonefald med at forklare sin planlagte rute på terrænbanen:
– Jeg vælger at ride lige på den skrå forhindring, der kommer her, siger hun, mens hun hastigt trasker videre. Hendes mor, Maria Andersen, går lidt bagved og smiler ad datterens entusiasme.
– Autister har ofte en særinteresse, og man skal ikke kende Annika særlig længe, før man ved, hvad hendes er, siger moren.
Ridning giver succesoplevelser
Men ridning betyder langt mere for Annika end blot en fritidsinteresse. Ridesporten er et sted, hvor hun oplever succeser, der ellers kan være langt imellem i hverdagens sociale liv. Og det er ikke tilfældigt, for heste har ifølge flere eksperter et helt særligt tag på mennesker med autisme.
Læs mere om militaryrytteren Annika Andersen i denne måneds udgave af Ridehesten, som sætter fokus på ridning og autisme. Magasinet kan både modtages i postkassen eller læses digitalt.