Atterupgaard venter otte føl - heraf to sæt tvillinger

18-01-2021 21:33
Avl

På det danske stutteri Atterupgaard, der er internationalt anerkendte for deres avl af dressurheste af høj kvalitet, ventes der i år otte føl, og heraf to sæt tvillinger fra to skylninger af befrugtede æg fra elitehoppen Miranda

Copyright Ridehesten.com
Selina Solberg Vittinghus og Atterupgaards Delorean. Foto: Ridehesten.com/Ida Dalgaard.
Nyheden fortsætter efter annoncen

Det danske stutteri Atterupgaard er kendt langt ud over Danmarks grænser for deres succesfulde avl af dressurheste, der ikke kun udmærker sig som skuevindere, medaljehopper og præmiehingste, men ikke mindst på grund af deres opdræts succes på ridebanerne, der ved OL 2016 i Rio de Janeiro talte ikke mindre end tre Atterupgaard-heste, hvilket Dansk Varmblod har hædret med en fortjenstmedalje i guld.

Stutteriets flagskib igennem flere år, Atterupgaards Cassidy, der med Cathrine Dufour, har vundet mange internationale mesterskabsmedaljer, repræsenterer også stutteriets mest berømte hoppestamme. Cassidys helsøster Dicte er selv avlshoppe på stutteriet og er mor til intet mindre end fire kårede sønner: Fassbinder (tidl. Atterupgaards Fassbinder), Atterupgaards Seebach, Atterupgaards Botticelli og Atterupgaards Barcelo.

Med Dictes søn, materialprøvevinderen Atterupgaards Barcelo, har Kristine Munch Sinding fra Atterupgaard kombineret to af stutteriets præstationsstærke hoppestammer, idet Barcelo skal være far til to føl efter elitehoppen Atterupgaards Miranda e. Lord Sinclair. De to føl er principielt tvillinger, idet de er skyllet fra den samme drægtighed. De er lavet med reproduktionsmetoden ET (embryo transfer), og da man på Atterupgaard inseminerede Miranda med den hollandske hingst Jameson RS2 e. Blue Hors Zack/Negro, stod hoppen igen med to follikler, og det har endnu engang resulteret i to drægtigheder. Således byder 2021 på to sæt tvillinger fra Miranda.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Samme hingst Jameson RS2 skal være far til et føl efter sølvmedaljehoppen Atterupgaard Delorean e. Bon Bravour/ Sandro Hit, der er meget succesfuld med Atterupgaards rytter Selina Solberg Vittinghus. Delorean er barnebarn af Dicte og er efter hoppen Atterupgaards Dallara, der er helsøster til Atterupgaards Seebach og solgt til Mount St. John i England, og ligeledes er mor til Atterupgaards Danica e. Franziskus, som også rides af Selina Solberg Vittinghus. Danica venter føl efter Iron, der i år leverer sin første følårgang.

Copyright Ridehesten.com
Hingsten Atterupgaards Barcelo, der skal være far til to af Atterupgaards Mirandas tvillingeføl i 2021. Anne-Mette Strandby Hansen

Også Atterupgaards Miranda, der i år skal være firfold mor, er blandt mange højtkårede hopper mor til Atterupgaards Minaia, som fuldender følkollektionen 2021, da hun skal have føl med Vitalis, som hun sidste år fik et vidunderligt, sort hingsteføl efter, så Kristine ønsker sig i år et hoppeføl af den kombination.

Dicte og Miranda skal have føl på helt traditionel vis, mens de resterende er lavet ved embryo transfer. Føllene, der ventes på Atterupgaard i år, er følgende:

  • Atterupgaards Barcelo x ERDH Atterupgaards Miranda e. Lord Sinclair/ Mago xx
  • Atterupgaard Barcelo x ERDH Atterupgaards Miranda e. Lord Sinclair/ Mago xx
  • Jameson RS2 x ERDH Atterupgaards Miranda e. Lord Sinclair/ Mago xx
  • Jameson RS2 x ERDH Atterupgaards Miranda e. Lord Sinclair/ Mago xx
  • Jameson RS2 x SRDH Atterupgaard Delorean e. Bon Bravour/ Sandro Hit
  • Bon Courage x ERDH Atterupgaards Dicte e. Caprimond/ Donnerhall
  • Vitalis x GRDH Atterupgaards Minaia e. Stedinger/ Lord Sinclair
  • Iron x BRDH Atterupgaards Danica e. Franziskus/ Sandro Hit
Copyright Ridehesten.com
Kristine Munch Sinding her sammen med Atterupgaards Delorean og rytter Selina Solberg Vittinghus. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen.

Info

Hvad er embryo transfer?
Ved embryo transfer (ET) insemineres donorhoppen på almindelig vis, sædcellen befrugter ægget inde i hoppens æggeleder, hvorefter det lille befrugtede æg, også kaldet embryo, kommer ned i livmoderen. 7-8 dage efter ægløsning skylles donorhoppens livmoder, og det lille embryo kommer med ud i skyllevæsken. Efterfølgende filtreres væsken, og embryonet findes i mikroskop. Efter at være blevet rengjort flyttes embryonet over i en egnet rugehoppe.
Hoppens livmoder behøver ikke at kunne opretholde en drægtighed, men det er vigtigt, at hun ikke har en bakterie- eller svampeinfektion i livmoderen, da hun i så fald vil smitte embryonet, når det kommer ned i livmoderen, før det skylles ud.
Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner