– Arbejdsmoralen er alt afgørende

08-03-2023 23:37

Trine Askjær-Jørgensen

Ved aftenens clinic var der masser af gode råd fra VM-holdguldvinderne, som viste flot ridning og leverede deres pointer med en god portion humor til stor fornøjelse for publikum. Arbejdsmoral og ridelighed vægtede de alle højt

Nyheden fortsætter efter annoncen

I Jyske Bank Boxen blev der ved Dansk Varmblods Hingstekåring i Herning til aften afholdt clinic med de fire VM-holdguldvindere, Cathrine Laudrup-Dufour, Daniel Bachmann Andersen, Nanna Skodborg Merrald og Carina Cassøe Krüth.

Clinicens tema var ”Uddannelse af de næste verdensmestre”, og de første ekvipager på banen var Carina med den 7-årige Movie Star e. Morricone I/ Blue Hors Bentley og Cathrine med avlshingsten Be Sure e. Callaho’s Benicio/ Scuderia, som hun havde lånt til anledningen og kun har siddet på en gang før.

Charlotte Mogensen fra Horse2Rider, som i aften stod for at samle trådene i clinicen, ledte hurtigt samtalen hen på, at Cathrine skal være testrytter i unghestechampionatet i weekenden og spurgte ind til, hvad hun vil lægge vægt på.

– Fremaddrift og arbejdsmoral er klart det vigtigste for mig, og så skal de være lige på begge tøjler og mellem schenklerne. Det er ekstremt vigtigt, at en hest er regulerbar og arbejdsvillig, svarede Cathrine.

Carina supplerede med: – Ja, man kan jo være nok så talentfuld, men hvis man ikke gider at gå på arbejde, så bliver det aldrig til noget. Ham her har ja-hatten på hele tiden, så det skal nok gå, sagde hun om Movie Star.

Copyright Ridehesten.com
Carina Cassøe Krüth og Movie Star. Foto: Ridehesten.com/Jørgen Bak Rasmussen

De var også begge enige om, at grundridningen skal være på plads og er en forudsætning for at kunne komme til at ride øvelserne, også de sværere af dem. Som Carina sagde: – Altså jeg rider ligeud, ligeud, ligeud og frem og tilbage, indtil den kan det, fordi det er så afgørende.

Cathrine forklarede det med en metafor, hun godt kan lide at bruge: – Jeg ser ligesom for mig, at jeg rider hesten ind i en tunnel; den skal være lige imellem mine ben og gå lige ind i tunnelen hen til tøjlerne.

Og så kom hun med et godt tip, som hun fortalte, at begge hendes trænere, Prinsesse Nathalie zu Sayn-Wittgenstein og Kyra Kyrklund, tit beder hende om at gøre: – Ræk hånden frem og klap hesten på halsen. Så roser du både hesten og tester, om den bærer sig selv, når du slipper tøjlen.

På den 5-årige hingst prøvede hun at lave den lidt skarpe vending, hun godt kan lide at bruge til at indlære changementer. Her laver hun egentlig en halvvolte ind til midten og drejer lidt skarpt over til den nye volter, hvormed hun udnytter, at hesten kommer lidt ud af balance omkring midten til at changere. Unge Be Sure gjorde changerede så fint, forståeligt nok lidt ubalanceret, men han kom fint for hjælpen.

Nyheden fortsætter efter annoncen

I mellemtiden var Carina ude for at skifte hest og kom ind på den 4-årige avlshingst Svalegårds Hot Driver e. Hesselhøj Donkey Boy/ Blue Hors Hotline (opdr. Else Marie og Jens Chr. Krabbe). Hun indledte med: – Da Ib (Kirk) ringede og spurgte, om jeg ville ride på ham, så kunne jeg ikke sige nej, selvom jeg egentlig har rigeligt med heste i stalden. Driver har været hos mig i halvanden måneds tid, og han er hurtigt blevet en af mine yndlingsheste. Det, jeg godt kan lide ved ham, er, at han er så bundregulær. Han har tre gode gangarter, og han bruger både sin krop og sine ben – og så er han vældig regulerbar.

Noget af det, hun lagde vægt på, mens hun red rundt på Hot Driver, som stadig er en ung og relativt urutineret hest, var, at det er vigtigt, når man uddanner sin hest, at man ikke skælder den ud, når den laver fejl, men faktisk bare lader det gå ubemærket hen og rider videre. Hellere rose, når de gør det rigtige fremfor at irettesætte, forklarede hun.

Herefter kom Nanna og Daniel ind på henholdsvis Blue Hors Monte Carlo TC e. Glock's Dream Boy/ United og Tilda MT e. Tailormade Temptation/ Lorentin I. De to lagde først og fremmest vægt på, at hestene skal spænde af inde i den store arena, og som Nanna så fint forklarede: – Monte Carlo er jo vant til, når han kommer ind i sådan en arena her, at han skal blæse afsted for at imponere en masse avlere om, at de skal bruge ham til deres hopper. Så i aften vil jeg bare gerne vise ham, at han godt kan spænde af og gå lidt mere roligt rundt, så det bliver mere træningsagtigt.

De to ryttere var også inde på nogle af deres egne svage punkter som ryttere, og hvad de selv skal være opmærksomme på. Daniel nævnte f.eks., at han med sin lidt lange overkrop hele tiden skal være opmærksom på ikke selv at falde ud til siderne.

Derefter havde de blandt andet fokus på changementer og introduktion af passage. Nanna understregede, hvor vigtigt det er, at man forbereder hesten på det, den skal til at lave. Hun bruger f.eks. meget altid at lave skridt overgange fra galop, inden hun begynder at øve changementerne. Den nu 6-årige avlshingst lavede nogle rigtig fine changementer til begge side på den samme lidt snørklede linje, som Cathrine også brugte på Be Sure.

Noget af det, der også kom op under aftenens clinic, var også, hvordan Nanna har kunnet overtage heste, som er uddannet af andre ryttere, med så stor succes. Netop hendes ”clinic-kammerat”, Daniel, har uddannet mange af de heste, hun har overtaget, heriblandt Blue Hors Zack, Blue Hors Don Olymbrio og Blue Hors Zepter.

– Jeg prøver at tilpasse mig til den enkelte hest og ikke ”putte den ned i min kasse”. Jeg går egentlig meget på kompromis, når jeg overtager sådan en hest. Jeg tænker på at kunne ride til 7,5 i alle øvelserne, fordi så får jeg jo 73-75% i alt, og så kan vi arbejde videre derfra. Og så jeg prøver at gå til det på hestens præmisser og med udgangspunkt i det, den kan og har lært, sagde Nanna og fortsatte: – Med Zepter er jeg vist den første på ham, der har så korte ben, og det lader han til at befinde sig rigtig godt med. Derudover så sætter jeg mig op og gør det samme, som jeg ville gøre med en ung hest og tester, om vi kan de helt basale ting. Derfra skynder jeg mig langsomt. Når jeg går til det med den indstilling – at ting tager tid – så kommer det egentlig som regel hurtigt, i modsætning til hvis jeg troede, jeg bare skulle sætte mig op og kunne det hele med det samme.

Daniel supplerede med, at han er rigtig glad for at se, at de heste, han har lagt mange timer i, kan gøre det så godt med Nanna, og han synes, at den måde, hun er gået til opgaven, er virkelig godt tænkt.

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com/Jørgen Bak Rasmussen

Publikum var generelt gode til at stille spørgsmål til de fire, dygtige ryttere igennem hele aftenens clinic, og arrangementet blev netop rundet af med ekstra mulighed for at stille spørgsmål, hvor Nanna, Daniel, Cathrine og Carina kom med mange gode råd.

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner