Andreas Helgstrand udelukket i 2024

29-11-2023 18:37

Trine Askjær-Jørgensen

Dansk Ride Forbund har sent i går aftes besluttet at forlænge Andreas Helgstrands udelukkelse fra landsholdet. Dermed kan toprytteren skyde en hvid pil efter OL

Copyright Ridehesten.com
Andreas Helgstrand og Jovian. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen
Nyheden fortsætter efter annoncen

Ifølge Nordjyske har Dansk Ride Forbund sent tirsdag aften på et bestyrelsesmøde besluttet at udelukke Andreas Helgstrand fra dressurlandsholdet helt indtil 1. januar 2025.

– Der bliver ikke noget OL. Det er helt udelukket, siger fungerende formand for Dansk Ride Forbund, Jakob Ravnsbo, og henviser til de nært forestående olympiske lege i Paris til sommer.

Udelukkelsen kommer på baggrund af TV2's længe ventede Operation X-dokumentarer om voldsomme træningsmetoder hos Helgstrand Dressage, der den seneste uge har fyldt rigtig meget i hestebranchen, både i Danmark og internationalt.

Mens del 1 af dokumentaren blev vist på tv sidste onsdag, så vises anden del i aften. Mange har dog allerede set begge programmer i og med, de allerede om morgenen den 22. november var tilgængelige på TV2Play.

Copyright Ridehesten.com
Jakob Ravnsbo. Foto: Ridehesten.com/Jørgen Bak Rasmussen

Få timer efter at programmet var blevet sendt sidste onsdag, besluttede DRF sig for at udelukke Andreas Helgstrand fra alle bruttogruppe- og landsholdsaktiviteter i dressur "indtil videre". Nu er der så taget en beslutning med endnu større konsekvenser for den nordjyske toprytter.

Nyheden fortsætter efter annoncen

– Det betyder ikke, at han kommer tilbage på landsholdet 1. januar 2025, men efter den dato kan vi begynde at tale om, han kan komme tilbage og under hvilke omstændigheder. Men det næste års tid kommer det i hvert fald ikke til at ske, siger advokaten Jakob Ravnsbo, der sidder på formandsposten, mens Andreas Helgstrands far, Ulf Helgstrand, har orlov fra posten som en direkte konsekvens af TV 2's udsendelser.

Andreas Helgstrand har på mail sendt følgende kommentar til Nordjyske angående DRF's beslutning:
"Jeg har altid været stolt over at repræsentere Danmark på landsholdet, og jeg havde også set frem til at måske ride for Danmark ved OL. Derfor er jeg selvfølgelig meget ærgerlig over Dansk Ride Forbunds beslutning. Jeg tager beslutningen til efterretning"

Ifølge Nordjyske skriver han desuden, at Helgstrand Dressage fortsætter dialogen med rideforbundet om, hvordan ridecentret har skærpet sine processer og forbedret sin dyrevelfærd.

Copyright Ridehesten.com
Andreas sammen med sin far Ulf Helgstrand. Foto: Ridehesten.com/Jørgen Bak Rasmussen

En lang udelukkelse fra det danske dressurlandshold er dog ikke det eneste, Andreas Helgstrand står overfor. På mødet tirsdag aften besluttede Dansk Ride Forbund ligeledes at indstille til disciplinærudvalget, at der rejses en sag mod Andreas Helgstrand.

– De må forholde sig til, om han har tilsidesat sit ansvar som ejer af hesten. Det er jo et brud på vores etiske retningslinjer, hvor der står, at man som ejer af en hest skal sikre den mod psykisk og fysisk vold, sagde Jakob Ravnsbo.

Ifølge Nordjyske vurderer bestyrelsen i DRF umiddelbart, at en lang række retningslinjer er blevet brudt, men formanden understreger, at det er disciplinærudvalgets opgave at vurdere og beslutte. Ravnsbo forventer, at sagen relativt hurtigt vil blive taget op, mens selve behandlingen af sagen kan tage flere måneder.

Copyright Ridehesten.com
Andreas Helgstrand og et af hans OL-håb, Jovian. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen
Kristine Ulsø Olsen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Kristine Ulsø Olsen