ALRID - military for islændere

05-04-2023 12:11

Charlotte Kusk Berwald

Vidste du at islandske heste har deres egen version af military? Det hedder ALRID og det er en disciplin med masser af fart og spænding

Copyright Ridehesten.com
Der er masser af hestekræfter i ALRID. Foto: Katrine Weibel
Nyheden fortsætter efter annoncen

ALRID er sammensat af de to ord ALsidig RIDehest og kan rides på fire forskellige niveauer. AL4 er for begyndere, AL3 er let, AL2 er middel og AL1 er den svære klasse. Det er også denne klasse danmarksmesteren findes i. ALRID kræver at hesten er i god form er alsidig.

De fem discipliner
ALRID rides en til to dage. Nogle stævnearrangører vælger at udelade en eller flere discipliner. Den første disciplin er udholdenhed, der er distance på maksimaltid. Den anden disciplin er terrænlydighed, der er en distancerute med forhindringer, såsom træstammer, grøfter, broer, vandløb og andet. Denne del minder meget om terrænspringning i traditionel military. Springene i AL4 er maksimum 40 cm. høje og i AL1 må de højest være 80 cm.

Copyright Ridehesten.com
Foto: Katrine Weibel

Den tredje disciplin er lydighed. I AL2, AL3 og AL4 er der et fast program. I den sværeste klasse, AL1, rides der freestyle, hvor der dog er nogle fastlagte øvelser, der skal vises i programmet. Derefter kommer gangarter, hvor der rides på en ovalbane. Til sidst sluttes det hele af med disciplinen hurtighed over en kortere distance.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Der er dyrlægeundersøgelse og pulskontrol efter disciplinerne udholdenhed og terrænlydighed.

Copyright Ridehesten.com
Her vises der tölt i gangartstesten. Foto: Katrine Weibel

Pointsystemet
Alle ekvipager starter ud med at have 500 point, 100 point pr. disciplin, og så handler det om at miste så få af dem som muligt. Undervejs kan man få fejl, som eksempelvis tidsfejl, fejl hvis ikke pulsen er faldet når hesten tjekkes af dyrlægen etc. Hvis en ekvipage mister alle 100 point bliver de diskvalificeret i pågældende disciplin.

Copyright Ridehesten.com
Foto: Katrine Weibel

ALRID er fed træning
Vi har talt med de to aktive ALRID-ryttere, Selina Sejersen og Anne Steiner. De brænder begge to for ALRID og håber at flere vil få øjnene op for denne alsidige disciplin. – For fire år siden skulle jeg absolut ikke nyde noget af at springe og nu er det bare det sjoveste jeg ved. Anne fik lokket mig og det er jeg taknemmelig for. I 2021 startede jeg stille og roligt ud med en AL4 sammen med min hest, Lettir fra Egeballegaard. Jeg har haft ham siden han var seks år og var mest til gangartsstævner. Jeg har haft islændere siden jeg var seks år gammel, men det er aldrig for sent at prøve noget nyt. I år håber jeg at debutere i AL1 og min store drøm er at være med i kapløbet om medaljerne i år, fortæller Selina til Ridehesten. 
– Jeg red oprindeligt dressur og spring på varmblodsheste, så for mig var det naturligt at kaste sig ud i ALRID, da jeg skiftede til islandske heste. Så jeg kastede mig bare ud i AL1 med min daværende hest Depill fra Søborg og endte med at blive danmarksmester. Og så var jeg hooked! Det er blevet til en del flere stævner siden og i 2022 blev til det guld ved DM på min nuværende hest, Grani frá Leirulæk. Jeg elsker at nørde dealjerne i dressuren og gangartsprogrammet og så giver det bare et fantastisk sus i maven på terrænbanen, fortæller Anne.

Copyright Ridehesten.com
Selina og Anne, de to ALRID-ryttere vi har snakket med. Til venstre ses Anne og til højre Selina.Foto: privat

I år afvikles DM i ALRID hos Langtved Isheste d. 9. til 10. september.

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner