Nina Marie Villadsen
For at få succes på stævnebanen, skal ikke bare du og hesten være i topform fysisk og mentalt, det er også nødvendigt, at alt kører helt gnidningsfrit i baggrunden med pasningen af hest og stald.
For at få nogle gode rågd til stald-management, har engelske Horse and Hound talt med sølvvinderen for hold ved WEG 2014, Zara Phillips, og hende otte bedste råd var:
1. Rutine
- Den rutine, hestene er i, gør virkelig en forskel. I sidste ende er de dyr, og de fungerer godt med fast rutine.
- Det er meget vigtigt med opmærksomhed og pleje af hestene i stalden, og at der holdes øje med den, de bliver fodret, får vand og bliver groomet korrekt – alle disse ekstra ting skal gøres, ikke blot for hestenes helbred, men også for at skabe tillid og samhørighed mellem dig og hesten.
- Selvfølgelig er du nødt til at tilpasse rutinen afhængigt af hestens personlighed, om den har behov for ekstra opmærksomhed eller lignende.
2. Hesten kommer først
- Som børn skulle vi selv se efter vores ponyer – de var vores ansvar. Vi skulle trække dem ind og ud på fold, strigle dem – alle den slags ting.
- Det er det, vores sport handler om – vores heste er meget vigtigere end vi er.
3. Vær opmærksom på hovene
- Hove er meget vigtige. Har hesten dårlige hove, påvirker det resten af deres bygning og deres gangarter.
- Jeg tror man kan få mange flere problemer fra dårlige hove end noget andet. Det er i hvert fald vigtigere, end folk ofte tror.
- Dårlige hove ville nok afskrække mig fra en hest nu – det er i forvejen svært at holde dem sunde, især hvis du starter med et sæt dårlige hove.
4. Praktisk staldindretning
- Stalden hos mig blev bygget af mine forældre (prinsesse Anne og kaptajn Mark Phillips) for flere år siden – den var meget forud for sin tid.
- Det er en L-formet stald, men alle heste kan kigge ud, så den er meget luftig.
- Og så er der et sadelrum i midten, så de har faktisk tænkt godt over det – vi er meget heldige.
- Stalden havde en vaskeplads, som lå ned ad en skråning, så mine forældre plejede at fylde pladsen med vand, så hestene kunne stå i vand. Men jeg har fyldt den op, fordi den var ret glat, og nu har vi fundet en meget bedre måde at køle hestenes ben på.
5. Orden
- Jeg er ret ordnet, men det er faktisk med chefstaldpige (Amy Aspinall), som er brillant. Hun har været hos mig i to år nu, og hun holder styr på det hele – hvilket er dejligt for mig.
- Det er også vigtigt, at der er orden uden for stalden – hvor hestene har hovederne ud af staldvinduerne – og at der ikke ligger hø der, ellers ender det på ridebanen og alle andre steder.
- Jeg foretrækker at have hestenes grimer og trækketove pænt hængt op og dækkener sammenfoldede eller pænt hængt op. Alt skal være ordnet og rent.
6. Spild ikke tiden
- Hvis jeg venter på noget, så foretager jeg mig noget andet imens – ser ikke græsset gro!
- Der er så meget at gøre i en stald, at du altid skal tænke på at gøre noget så hurtigt og effektivt som muligt.
- Fx giver jeg en hest bandager på, hvis den har behov for det, men hvis ikke, så gør jeg det ikke bare fordi bandagerne er i stalden.
7. Hold dig til det, der fungerer, når det kommer til foder
- Jeg har brugt det samme foder i lang tid, og det har fungeret fint – hvis noget virker, så lad være med at ændre på det.
8. Vær forberedt
- Alt vi har brug for, når vi er afsted til et stævne, er læsset op i lastbilen aftenen før – vi efterlader kun de sidste par ting, som vi har brug for lige inden vi kører.
- Jeg er ankommet til et stævne, hvor vi havde glemt gjorden, så jeg måtte låne en – men vi var heldige, fordi der altid er en masse vi kender, som kan hjælpe os.
- Engang havde jeg skrevet ned ’ridetime ved Carl’, og da jeg ankom til min lektion med Carl (Hester), havde staldpigerne læsset en springsadel. Godt nok havde jeg ikke skrevet ’dressurlektion med Carl’, men jeg troede ’Carl’ gjorde det overflødigt. Det var sjovt.
Kilde: Horse and Hound