Tonya Bille Nielsen
Opvarmning
Det er vigtigt at varme hesten rigtig godt op, før du begynder at lave anstrengende øvelser med den. På den måde kan du undgå mange skader. Men husk, at om vinteren tager det længere tid at varme hesten op, fordi der er koldere både inde og ude. Så giv dig god tid.
Når du går i gang med opvarmningen, skal du starte med at skridte hesten varm for lange tøjler i 10-15 min. Det sætter gang i hestens blodomløb, og dens muskler bliver varmet op og blødgjorte.
Derefter skal du ride letridning i trav i 10-15 min. Inden du sætter hesten i trav, samler du tøjlerne ind, så du har mere styr på hesten. Når du rider letridning, skåner du hestens rygmuskler for de stød, der opstår mellem dig, når du begynder at ride nedsidning (sidder ned på hesten hele tiden), og hestens ryg, der bevæger sig op og ned, når hesten tager et skridt. I letridning bliver hestens rygmuskler blødgjorte og klar til at tage af for de stød.
Hvorfor hesten skal gå til biddet
Herefter skal du til at ride nedsidning, og her er det bedst for hestens ryg, hvis den går til biddet. Du sidder på det svageste punkt på hesten imellem dens for- og bagben. Når du rider nedsidning i trav, belaster du dens ryg. Derfor er det en stor hjælp for hesten at få trænet sine rygmuskler rigtigt. Så kan den bedre bære din vægt og bliver ikke overbelastet. Du skal have hesten til at spænde i ryggen og få den op. Det gør du ved at få den til at bøje i nakken og gå til biddet samtidig med, at den får bagbenene godt ind under sig. En hest, der bruger sin ryg rigtigt, er også meget mere behagelig at ride på.
Men vent med at få hesten til at gå til biddet, indtil du og hesten er klar til det.
Lav halve parader
For at få hesten til at gå til biddet skal du lære at lave halve parader. Det hjælper hesten til at bøje i nakken, få bagbenene længere ind under sig og bruge sin ryg rigtigt. Inden den halve parade rider du hesten godt fremad. Du skal sidde tungt ned i sadlen med ryggen lænet godt tilbage og klemme begge schenkler (ben) ind til hesten. Samtidig skal du have let fat om tøjlen.
Nu skal du lave en halv parade. Du giver lidt “slip” med dine schenkler og klemmer i stedet for med dine lår, samtidig med, at du tager lidt mere fat i tøjlen. Nu begynder hesten at gå langsommere. Efter et par skridt rider du fremad igen og så halv parade igen osv.
Bøj hesten til indvendig side
Det kan være nemmere at få hesten til at gå til biddet, hvis du stiller den til indvendig side. Så tager du lidt mere fat i den indvendige tøjle samtidig med, du har godt fat med din indvendige schenkel, så hesten bliver ude på hovslaget. Støt med din udvendige schenkel og tøjle, så hesten ikke skyder skulderen ud. Du må gerne bevæge fingrene lidt men ikke så meget, at hestens hoved bevæger sig fra side til side.
Når hesten har lært at gå til biddet, skal den stå stabilt fortil, altså hele tiden holde sit hoved lodret, og ikke slå med det. Hesten skal også suge på biddet.
Nedsidning
Nu er du klar til at ride nedsidning. Hvis det er første gang, så hold ved sadlen, så du bedre kan holde balancen. Du kan eventuelt få en til at trække hesten, så den bliver på hovslaget. Du skal blive siddende lodret op med ryggen og godt lænet tilbage, så du ikke mister balancen. Dine ben skal være lige bagved gjorden. Gør dig så tung som muligt og få benene så langt ned omkring hesten, som du kan. De skal ligge godt ind til hesten, men pas på ikke at komme til at sparke til hesten, så den tror, den skal trave stærkere.
I starten vil du komme til at “hoppe” noget rundt i sadlen, men efterhånden vænner du dig til hestens rytme. Dog har nogle heste et større rygsving end andre, så de kan være sværere at sidde ned på.
Hold skridtpauser
I løbet af ridetimen er det en god idé at holde en eller flere skridtpauser på et par minutter, alt efter hvor lang tid, du rider. Så kan bede du og hesten puste ud, indtil I tager fat igen.
Trav og skridt hesten af
Når du er færdig med ridetimen, er det tid til at trave hesten af i et par minutter, så den får løsnet godt op i sine muskler og ikke bliver øm. Her er det vigtigt, at du løsner tøjlerne, så hesten får strakt sin hals, men du skal stadig have kontakt med dens mund. Bøj den til begge sider, så den bliver løsgjort.
Til sidst skridter du hesten af for helt lange tøjler i 10-15 min., indtil den er holdt op med at puste. Hvis den er kommet til at svede, kan du lægge et tæppe over den, så den ikke kommer til at fryse og bliver forkælet.