4 tips til letridning

22-01-2016 11:32

Tonya Bille Nielsen

Få 4 tips til letridning her

Copyright Ridehesten.com
Få styr på tøjlerne før du begynder at ride letridning.
Nyheden fortsætter efter annoncen

1. Sid lige oven på hesten

For at hverken hesten eller du selv begynder at spænde op, skal du huske at sidde lige op og ned på hesten. Du kan få en anden til at se bagfra, om din ryg ser ud som en lige linie oven på hesten. Derudover kan personen også se efter, om der går en lige linie fra dit øre gennem din skulder, albue, hofte og ned til din hæl. Der er også en tredje linie, som går fra din albue gennem dit håndled og ned til hestens bid.

2. Hænder ovenpå hovedet

For at træne din balance kan du tage dine hænder ovenpå hovedet, mens du står i let sæde. Det kan du starte med i skridt, og når du får mere øvelse, kan du også gøre det i trav. Sørg for at du rider på en rolig hest. Hvis du alligevel er lidt usikker på hesten, kan du få en hjælper til at trække den. Først slår du en knude på tøjlen, så den ikke hænger, og hesten træder i den. Pas alligevel på at hesten ikke sænker sit hoved, så tøjlen ryger ud over det. Herefter rejser du dig lidt op i stigbøjlerne med let bøjede ben og læner dig fremad mod hestens nakke. Samtidig skal du holde fast i hestens man. Når du har fundet balancen, tager du først den ene hånd ovenpå hovedet og derefter den anden.

Nyheden fortsætter efter annoncen

3. Letridning i skridt

Denne øvelse er god, hvis du gerne vil have en fornemmelse af, hvordan det er at ride letridning i trav. Da det går stærkt i trav, kan det være nemmere at prøve først i skridt. Øvelsen minder meget om let sæde. Men du skal kun læne dig lidt frem, når du rejser dig op i sadlen. Når hestens udvendige forben (vender væk fra midten) er i luften, og det indvendige forben (mod midten) er i jorden, skal du rejse dig op fra sadlen. Det er vigtigt, at du rejser dig på det rigtige tidspunkt for at holde balancen. Når forbenet igen rammer jorden, skal du sætte dig ned. Sæt dig forsigtigt ned i sadlen igen, så det ikke gør ondt i hestens ryg. Læn dig hele tiden ganske let forover og spænd lidt i dine lår, så du bliver i rytmen og er klar til at rejse dig igen.

4. Letridning i trav

De første par gange kan det godt være svært at ride letridning i trav, for det går noget stærkere end i skridt. Men bare bliv ved, så kan du lige pludselig, når du har lært at følge med i hestens rytme. Når du får lidt øvelse, er det dog nemmere at følge hestens rytme i trav end i skridt, fordi hesten hjælper til med at “skubbe” dig op af sadlen. Det kan også hjælpe at se på andre, der har lært at ride letridning. Ligesom i skridt skal du huske, at udvendige forben skal være løftet, når du rejser dig op fra sadlen. Grunden til, man skal ride letridning, er, at hestens ryg skal skånes i starten af træningen. Normalt rider man letridning i fem-ti minutter, hvorefter man begynder at sidde ned hele tiden. Så er hestens ryg klar til presset fra din vægt. Det er ligesom gymnastik, hvor man også starter med opvarmning for ikke at få nogen skader på muskler og sener. Når du skal skifte diagonal (skifte volte), skal du blive siddende ned to travtrin. Så må du rejse dig igen. Du kan tælle til to for at huske det. Man skifter volte, for at hesten kan få brugt sine muskler lige meget, så den ikke bliver skæv og får ondt.

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner