300 år gammel viden hjælper heste

05-01-2016 07:23

Ved hjælp af ARR-træning kan man afhjælpe både adfærdsmæssige problemer samt muskel og ledsmerter hos hesten. Hesten er fra naturens side "højre eller venstrehåndet". ARR-træningen gør den mere "ligeudrettet" og lærer den at lægge mere vægt på bagpartiet 

Copyright Ridehesten.com
Foto: Allan Lind Grodin

Hestens dominerende side er den side, den er "håndet" til, forklarer ægteparret Schöneich, der har grundlagt ARR, Anatomisk Rigtig Ridning. Under ridning fremhæves hestens naturlige skævhed. Det medfører smerter hos hesten, som fremprovokerer dårlig opførsel eller konfliktfyldt adfærd.

Når hesten lægger for meget vægt på skuldrene, kan den sparke bagud og strække hovedet for at fornemme fare, og desuden er underhalsen spændt. Hesten får øget adrenalin i kroppen, hvilket medfører stress. Efter ARR-træning bliver hestene både roligere og modigere.

Træningen foregår i to trin. Det første er jordarbejde uden rytter, hvor hesten lærer at arbejde med opadsvingende ryg og at flytte vægten bagud. Når den kan det, er det andet trin at få rytteren på. Kommer rytteren på for tidligt, falder hesten tilbage i sine gamle mønstre. Også rytteren må gentænke sin ridestil og lære noget nyt. Det er en følsom måde at ride på, og hesten går frem af sig selv. Senere kan de fortsætte med deres vante disciplin.

I Ridehesten 01/16 kan du læse om Klaus Schöneich og Gabriele Rachen-Schöneichs store erfaring med ARR-træning og se listen over de problemer, som kan udbedres. Du kan blive klogere på, hvorfor metoden er gavnlig for varmblodsheste samt se hvilken vinder, der er blevet ARR-trænet med stor succes.

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner