Velbesøgt og spændende dressurclinic

02-07-2019 12:12

Eva Götzche

WillumThomsen Dressage alias parret Rune Willum og Joachim Thomsen, der henholdsvis er en af Danmarks bedste trænere og ryttere, holdt lørdag dressurclinic for over 150 tilmeldte deltagere

Copyright Ridehesten.com
Joachim Thomsen og Rune Willum indledte arrangementet med en smuk pas-de-deux Foto: Photobynordstedt.
Nyheden fortsætter efter annoncen

Rune og Joachims smukke gård –  ”Slottet”, som det kærligt hedder i daglig omtale – ved Vallø dannede en perfekt ramme for arrangementet, hvor der også var udstillere af rideudstyr, blandt andet kunne deltagerne bestille lækre håndsyede ridestøvler

Clinic'en blev indledt af Rune og Joachim til hest, der red en smuk pas-de-deux. Rune på den utroligt smukke hingst, Atterupgårds Seebach e. Sandro Hit/ Caprimond, der virkelig er kommet i gode hænder hos den kyndige rytter. Der kom flere Atterupgårdheste på banen, da Selina Solberg red ind på den følsomme og meget velgående hoppe Danica e.  Fransiscus/ Sandro Hit. Rune brugte tid på at lade den unge hest finde sig til rette på banen, inden han begyndte at instruere Selina. For de unge heste lægger Rune vægt på den klassiske uddannelse, og på at rytteren nok lægger pres på en gang imellem, men også hele tiden husker at tage det af igen.

Selina fremviste også den allerede meget erfarne superhoppe Delorean e.  Bon Bravour/ Sandro Hit, som med sine prangende gangarter tog det hele med knusende ro. Her arbejdede Rune og Selina med changementerne, som er påkrævet i 6 års-programmerne. – Husk at ride mange små temposkift. Jeg går ikke ind for store, voldsomme temposkift, men man skal selv kunne bestemme tempoet. Når man kan ride kort, så er det også let at lave en god overgang. Og gode overgange er alfa og omega, sagde Rune, der flere gange påtalte et dårligt anspring, og bad om at få lavet det om. – Det er ikke kun overgangene ned i tempo, der skal være gode; man skal være omhyggelig med alt hvad man gør, når man sidder på hesten.

Mange tror, at det gælder om at ride hesten i så kort galop som muligt hen til changementet, men man risikerer at ride ”galoppen af”, især på de unge heste. – Du skal bruge den galop  og de aktive bagben til at lave changementet. Så du skal ride frem til changementet. Det er forberedelsen, der er det allervigtigste ved at changere. Selve changementet er let, hvis du har forberedt det ordentligt, lød det fra beridereden. Der kom en del spørgsmål fra publikum i den anledning.

Danica og Delorean er halvsøstre, deres mor er helsøster til Atterupgaards Seebach m.fl., og deres mormor er helsøster til Atterupgaards Cassidy, så de er ud af fin familie.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Maria Falkner har ligesom Selina redet hos Rune i mange år, og de to kender hinanden rigtig godt. Maria er berider hos HP Horses i Hillerød, og fremviste den skønne hingst Damon Gold e. Damon Hill/ Fürst Romancier. Han er ikke så stor, men meget smidig og charmerende. En rigtig hingst, der forelskede sig i en ung hoppe på folden ved siden af, så det kneb lidt med koncentrationen. Alligevel fik Maria ham fremvist flot, da han under Runes kyndige instruktion begyndte at slappe lidt af.  Også her bad Rune Maria ride Damon Gold lang og dyb med korte intervaller. Han sammenlignede hestens hals med en balancestang og bad tilskuerne forestille sig, hvordan det ville være at gå rundt med armene ude i vandret i længere tid. Så kunne man ligesom godt forstå, hvorfor man med jævne mellemrum skal ride hesten lang og dyb i løbet af en lektion – alt andet er for hårdt for især de unge heste og lægger et unødigt pres på overlinjen.

Joachim Thomsen har ry for at kunne ride alt, og der er næppe nogen anden, der sidder smukkere i sadlen end han gør. Han fremviste vallakken Fellini, der ikke var alderssvarende uddannet, men som viste gode takter i hænderne på den erfarne rytter, som alle nok husker især for hans fantastiske DM-ridt på Akeem Foldager.

Anne Troensegaard fremviste den efterhånden 9 år gamle, sortbrune trakhenervallak, Kipling e. Hofrat/ Hohenstein. Han er en imponerende hest med tre særdeles god gangarter. Rune lægger ikke alene vægt på, at en hest skal have tre gode gangarter. Den skal faktisk have tre gode gangarter i hver gangart. – En hest skal kunne gå meget kort, meget stort og i arbejdstempo i hver gangart. Når det falder dem naturligt, som det gør for Kipling her, er det hele lidt lettere, forklarede han. Anne og Rune arbejdede med de svære galoppirouetter, hvor Rune fik Anne til at lave dem lidt større. – Det er bedre her i en træningssituation, at pirouetterne er gode og lidt større, end at de er små, og hesten så ikke bliver ved med at galoppere i bag.

Efter en kort pause, hvor publikum kunne hygge sig med vand og kaffe og se på udstillerne, fremviste Rune selv hoppen Bonnaquiqui e. Bonafatius/ Rotspon, der er på Intermediare I-niveau. Bonnaquiqui er en noget almindelig hest at se til; hun er lavstammet, og Rune fortalte, at hun aldrig havde haft nogen særlig imponerende trav. Men da Rune begyndte at arbejde med hende, korte hende ind og sætte hende bagtil, og tog fat på de lidt sværere ting, blev hun alt andet end almindelig at se på. En virkelig imponerende taktfast piaffe med super løft og dertil en stor og rummelig passage, som Rune legede med, idet han skiftede tempo og retning. – Det er, når hesten viser anlæg for at kunne tage de små trin, at det begynder at blive sjovt, fortalte Rune.

At Rune elsker sit job og hestene og makkerskabet med ægtefællen Joachim Thomsen, kan der ikke herske tvivl om. Det var en dejlig dag, præget at god ridning, gode heste og først og fremmest indfølende og skarp undervisning fra en af Danmarks absolut bedste rideinstruktører.  Til efteråret udkommer bogen ”Ballet til hest”, som i detaljer forklarer den ridestil, som Rune og Joackim er fortalere for.

Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen