Britt Carlsen
Det er videnskabeligt bevist, at hestens hovform, -størrelse og -symmetri har betydning for dens holdbarhed i sporten.
I et stort hollandsk studie fra 2009 indgik der 44.890 heste fra KWPN i forsøget. Og der blev hentet konkurrencedata fra det hollandske rideforbund. Det udmøntede sig i en konklusion omkring hovens form, og dens betydning for hesten i sporten.
Studiet viste, at 5,3% af hestene havde uens forhove, og samtidig fandt man en moderat arvbarhed på nogle hoves former (0,16 dragthøjde, 0,27 hovform). Studiet viste dog også, at der er en meget stor variation blandt avlshingste i forhold til nedarvning af uens forhove.
Ved ikke blot at se på føl og plage, men også følge hestene i sporten over tid, har man fundet ud af at forekomsten af uens forhove steg med alderen. Så det er ikke udelukkende et spørgsmål om arv, men i høj grad også om miljø.
I samme studie så man på effekten af hovkonformation på længden af hestens sportskarriere. I dette studie indgik 23.116 heste. Studiet viste også, at længden af karrieren hos springheste generelt var kortere end hos dressurhestene. Det gjorde det også interessant at se på, hvilke risikofaktorer, der har betydning i de forskellige discipliner og på forskelligt niveau for, hvor lang tid de bliver i sporten.
Uens hove – kort sportskarriere
En af risikofaktorerne er hestens hove, og for både dressur og springheste gælder, at deres karriere i sporten forkortes, såfremt de har uens forhove.
Hvorfor er det så, at uens forhove forkorter hestens sportslige karriere? Det skyldes belastningen af hoven, når hesten laver en gennemtrædning. Den belastning er større for uens forhove end for ens hove, uanset hovenes individuelle form.
– Har man heste med uhensigtsmæssig hovform, så skal man naturligvis sørge for, at smeden holder hovene så sunde som muligt. I en handelssituation, hvor vi skal vurdere hesten er det bedre, relativt set, at den har en uhensigtsmæssig hovform, der er ens på begge forhove. End hvis hovene er uens. forklarer dyrlæge Mette Uldahl.
Det starter med føllet
Føllets benstilling retter sig, til en vis grad, i de første 6 levemåneder i takt med at føllet vokser. Føllet har en vis elasticitet i sig, og det kan kompensere for uens forhove, men man kan ikke påregne, at den asymmetriske måde føllet belaster sine forhove vil udligne benstillingen.
– Det vil have en konsekvens for holdbarheden, såfremt føllet udvikler uens forhove, så det skal man være meget opmærksom på. Det er især uens belastning af kode og hovled, som forøger risikoen for overbelastningsskader hos heste med uens forhove, understregede Mette Uldahl. Artiklen her stammer fra magasinet Ridehesten, hvor Dansk Ride Forbunds veterinærkonsulent Mette Uldahl i 2017 havde et godt indlæg på Dansk Varmblods repræsentantskabsmøde med titlen: Skoens betydning for hestens bevægelser.
I magasinet Ridehestens septembernummer kan man blive meget klogere på hestens ben og hove i et større tema med fokus på dette emne. Du kan tegne abonnement på magasinet HER