Ubetalt arbejdskraft i hesteudlejningsfirmaer

29-11-2018 15:10

En række hesteudlejningsfirmaer i Island bruger ulovlig ubetalt arbejdskraft. Det giver dem en kæmpe konkurrencefordel i sammenligning med de virksomheder, som betaler deres ansatte den minimumsløn, som loven fastslår

Copyright Ridehesten.com
Det er et udbredt problem, at islandske hesteudlejningsvirksomheder ikke betaler løn til deres ansatte – og dermed er med til at udbrede social dumping i landet. Arkivfoto: Mathilde Brejner.
Nyheden fortsætter efter annoncen

Nu viser oplysninger indsamlet af det islandske medie ”Stundin”, at en lang række af de store hesteudlejningsvirksomheder ikke overholder love og bestemmelser i henhold til lokal lov samt fagforeningernes lønaftaler. Den omtalte praksis kategoriseres som social dumping.
Hesteudlejningsvirksomhederne overtræder love og kollektive aftaler, når de enten ansætter ubetalte arbejdstagere eller betaler lønninger, der ligger langt under, hvad de kollektive aftaler indikerer.  Problemstillingen forværres, da fri arbejdskraft ikke er skattepligtig, og derfor kan social dumping årligt spare virksomhederne for millionbeløb og samtidig være med til at vælte konkurrenterne, der betaler deres ansatte korrekt løntakst, af pinden.

Sara vil gerne have et job
For at undersøge, hvordan hesteudlejningsvirksomhederne drev deres virksomhed samt ansættelsesforholdene tog Stundin kontakt til en række hesteudlejningsvirksomheder under pseudonymet Sara Larsen. Sara Larsen skulle forestille at være en 19 årig dansk pige, som ledte efter hesterelateret arbejde i Island. Flere af de virksomheder, som blev kontaktet, tilbød Sara Larsen et job, hvor hun ville få en løn, som ligger langt under minimumslønnen i Island.
Andre virksomheder tilbød Sare Larsen et job, hvor hendes løn var i overensstemmelse med fagforeningernes bestemmelser om mindsteløn. Blandt disse virksomheder var følgende: Íslenski hesturinn, Vík Hesteeventyr, Abbi Island, Traðir og Eldhestar – som altså alle havde det til fælles, at de tilbød deres ansatte en korrekt løn for deres arbejde.Hos andre virksomheder blev det forventet, at Sara Larsen skulle arbejde uden løn for sit arbejde. I stedet blev hun tilbudt kost og logi i form af en seng på en sovesal sammen med andre piger. Andre tilbød hende, at hun muligvis kunne få noget betaling for sit arbejde alt efter, hvor meget arbejde, der ville opstå samt, hvor meget stedet, kunne bruge Sara Larsens arbejdskraft. De ansatte fik ofte løn for en ugedag eller mindre, skriver Stundin.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Uacceptabelt at medvirke til social dumping
Islandsk lov foreskriver, at ubetalt arbejde kun er tilladt af humanitære – eller nødhjælpsorganisationers arbejde i forbindelse med naturbeskyttelse eller andet arbejde, der ikke ville blive udført ellers. Ifølge The Icelandic Confederation of Labours hjemmeside fremgår det, at ubetalt arbejde er inden for rammerne af økonomisk aktivitet – herunder produktion og salg af varer og tjenesteydelser på markedet. Herunder varer og service til fortjeneste og i konkurrence med andre virksomheder, som er inden for samme branche. Dette betragtes som uacceptabel social dumping.
Både fødevarer og boliger kan lovligt betragtes som løn for arbejde, og det kan derfor fratrækkes lønninger, men det er underlagt mange restriktioner og betyder ikke, at virksomhederne er fritager fra at overholde minimumslønningerne. Og netop hesteudlejningsvirksomheder bliver nævnt som et område, social dumping er udbredt i Island, skriver The Icelandic Confederations of Labour på deres hjemmeside.


Læs hele artiklen her.

Kilde: stundin.is 

Læs også

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner