Tilbage i sporten efter brækket sædeben

28-09-2021 17:03

Annika Knudsen Lorentsen

Selvom oddsene måske ikke var store, så er Dansk Varmblodshoppen Cayza KK tilbage i sporten efter hun i marts 2020 brækkede sædebenet. Maria Würtz Nielsen har siden ulykkesdagen kæmpet for sin bedste ven, som nu i dag er tilbage på springbanen i fuld vigør

Copyright Ridehesten.com
Maria og Cayza inden skaden. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen

– Den 30. marts 2020 er en dag jeg aldrig vil glemme, indleder Maria Würtz Nielsen, som ejer den 10-årige DV-hoppe Cayza KK e. Assendruplunds Cayman/Rambo (opdr. Birgitte Kjær Kristensen), der er lavet på hoppen Elaiza Strand, som har gået topsport med Tina Lund for år tilbage.

Denne dag var nemlig dagen hvor Cayza brækkede sædebenet, selvom diagnosen ikke blev stillet den allerførste dag.

– Jeg blev ringet op om aftenen, at min hest ikke kunne gå. Der blev tilkaldt dyrlæge og hun blev undersøgt på kryds og tværs uden, at det var muligt at stille en diagnose. Hun var så akut halt på venstre bagben, at hun havde svært ved at støtte på det og overhovedet dreje venstre rundt.

Copyright Ridehesten.com
Rektal scanning. Foto: Privat

Først blev det mistænkt at være en kraftig fibersprængning i baglåret, men da Cayza fortsat ikke blev bedre de følgende dage, besluttede Maria at køre hende på Højgård.

– Det var en hård køretur derned, for jeg var angst for, at jeg ikke fik hende med hjem igen, hvis der var tale om et brud. Vi foretog en scinitigrafi og en rektal scanning og her fik jeg beskeden om, at Cayza havde et intenst liniært optag i corpus Ischii og en frakturlinie i Ichium, som på dansk betyder, at hun havde brækket venstre sædeben i bækkenet.

Copyright Ridehesten.com
Scintigrafi Cayza. Foto: Privat

Ingen aktivitet var løsningen
Da diagnosen var stillet, skulle der laves planer for, hvad der kunne gøres for at redde Cayza. Dyrlægen var umiddelbart positiv i forhold til at Cayza kunne leve videre, men det var uvist om hun ville blive sportshest igen.

Jeg var ramt af den hårdeste skyldfølelse over at holde hende i live med alle smerterne [Maria Würtz Nielsen]

– Brudfladerne stod overfor hinanden, så dyrlægens prognose var egentligt positiv. Det ville dog kræve ca. fire måneders boksro og derefter stille tilvænning på fold igen, forklarer Maria og fortsætter:

– Om hun kunne bruges som ridehest igen, kunne dyrlægen ikke love os, men chancerne var der. Spørgsmålet var i høj grad om kroppen kunne holde til den aflastningsperiode af det ene ben og om hun nogensinde ville komme til at bruge venstre bagben ordentligt igen.

Copyright Ridehesten.com
Resultatet af knogle scintigrafien. Foto: Privat

En hest, der er værd at kæmpe for
Maria købte Cayza direkte fra avler da hun var 4 år, efter, at Maria selv havde holdt nogle års pause fra ridningen. Sammen red Maria og Cayza op igennem klasserne og inden uheldet havde ekvipagen redet MA.

– Hun har været en utrolig vindende hest og i 2020 rundede Cayza de 9 år og vi var begyndt at træne imod at skulle prøve kræfter med S inden året var omme. Det fortæller også om, hvor meget Cayza har givet mig og jeg vil gøre alt for, at hun har det godt, også selvom hun ikke kan være ridehest. Cayza besidder en enorm viljestyrke og et vinderinstinkt, som er helt unikt.

Copyright Ridehesten.com
Cayza tapet op. Foto: Privat

Tog kontakt til hestefysioterapeut
Da Cayza vendte hjem fra Højgaard tog Maria kontakt til en hestefysioterapeut, Lene fra Back in Balance, og derudover var hun løbende i dialog med Lars Bak fra Højgård i Odense, ligesom der var flere kontrolbesøg på hesteklinikken.

Jeg værdsætter hver en tur, hvert spring og hver gang jeg er sammen med Cayza [Maria Würtz Nielsen]

– De første seks måneder stod hun inde eller på en lille fold. Det var nogle forfærdelige måneder for hun måtte ikke få smertestillende, da hun så ville have større risiko for at belaste bruddet. Cayza var rigtig hårdt ramt og stod op i alle de måneder, forklarer Maria og fortsætter:

– Hun prøvede at lægge sig et par gange, men begge gange tog det hende op til en time at komme op igen. Jeg var ramt af den hårdeste skyldfølelse over at holde hende i live med alle smerterne, men Line fra Back in Balance var god til at hjælpe mig og guide mig igennem. Hun lovede også at hun ville sige stop, hvis Cayza led for meget.

Endelig bedring
Da vinteren nærmede sig, begyndte Cayza at vise bedring ved at bevæge sig mere og begynde at lægge sig ned.

– Hun gik rigtig skævt og gik på flere spor i alle gangarter. Jeg begyndte at lave nogle øvelser fra jorden i skridt og det hjalp med ligeudrettelsen og i januar 2021 begyndte jeg at skridte hende for hånd, hvor vi startede med gåture på et kvarter og i løbet af et par måneder, var vi oppe på 1,5 times gåtur, fortæller Maria og fortsætter:

– Den 27. februar 2021 satte jeg mig op på hende igen for første gang i næsten et år og begyndte en 8 ugers genoptræning. Det blev dog forlænget til 12 uger, for at hendes krop kunne følge med.

Under genoptræningen har Maria fået hjælp fra sin træner i dressuren og i juli var hun klar til igen at tage et spring.

Copyright Ridehesten.com
Maria og Cayza inden ulykken. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen

– Min træner Preben Ørts har hjulpet mig meget med at få hende redet korrekt i dressuren og den 7. juli 2021 tog jeg det første spring efter skaden. Her i september er hun kommet tilbage på stævnebanerne og er allerede placeret. Det er dog kun i en LB, men der er også et stykke tilbage, til vi er i topform. Tiden må vise om hun holder, jeg skåner hende så meget jeg kan og har Lene til at komme hver 3-4 uge for at tjekke hendes krop igennem. Når det så er sagt, så bruger jeg hende også og Lene påminder mig med kommentaren ”use it or loose it” med reference til musklerne, så vi træner også intensivt. Preben er god til at presse os samtidig med, at han har øje for om Cayza er tilpas og bevæger sig godt.

Mødet med denne tapre hest, gav mig mere ro i maven [Lene Jacobsen]

– Hvor langt Cayza og jeg når, er der ingen der ved, men vi er nået hertil og jeg har fået meget mere end jeg nogensinde har drømt om. Jeg værdsætter hver en tur, hvert spring og hver gang jeg er sammen med Cayza og jeg takker alle de dygtige mennesker der har hjulpet til, slutter Maria.

Nedenfor kan i læse om forløbet fra hestefysioterapeutens side.

Info

Fysioterapeutisk behandling af Cayza
Lene fra Back In Balance har fulgt Cayza gennem hele perioden og hun fortæller nedenfor omkring behandlingsforløbet.

– Sædebenet har en vigtig opgave som vedhæftning til nogle meget store muskler, som vi kalder for hamstringsmusklerne eller baglårsmuskulaturen, indleder hun.

– Sådan en skade er meget alvorlig, da hesten ikke kan støtte på sit ben, den kan ikke lægge sig ned og når den bevæger sig, er det på tre ben. Når en hest har så ondt, så danner den lynhurtigt problemer i resten af kroppen, så jeg var ikke ovenud positiv da jeg første gang hørte om skadens omfang. Mødet med denne tapre hest, gav mig mere ro i maven, for her havde vi en hest, som absolut tog kampen op og som havde en overlevelsesvilje udover det sædvanlige.

Line var klar til at gøre sit for at hjælpe Cayza til en hurtigere heling og en bedre heling.

– Det første jeg ser på, er om jeg kan hjælpe skaden til hurtigere heling og her satte vi ind med noget der kaldes biofrekvensterapi, som bedst kan beskrives som storebroren til magnetfeltterapi. Maria gav selv Cayza behandlingen to gange om dagen. Min vigtigste opgave var dog at holde resten af Cayzas krop i den bedst mulige forfatning, så hun kunne holde til belastningen af at skulle stå op i flere måneder, forklarer Lene og fortsætter:

– Mange steder i kroppen blev berørt og derfor brugte jeg kræfter på at løsne, massere og afspænde til den helt store guldmedalje. Hele værktøjskassen kom i brug, lige fra KST til akupressuren. Det var en glædens dag, da dyrlægen efter seks måneder gav sit OK til, at jeg måtte bruge et dybdegående massageapparat, kaldt for biomekanisk muskelstimulation BMS, som kan trænge dybt ind i de store muskelgrupper. Med den kunne jeg begynde at mobilisere bagbenet. Arbejdet bar frugt og vi fik Caysa igennem uden nævneværdige skævheder i kroppen og en fornuftig muskulatur.

Da ridningen først måtte genoptages, blev dyrlægens genoptræningsplan fulgt, dog med et par brems undervejs, da Lene ville sikre at Cayzas krop kunne følge med.

– Jeg var i forløbet nødt til at træde på bremsen flere gange, da Cayzas krop reagerede på belastningen. Maria var god til at følge mine og dyrlægens anvisninger og det var en glædens dag, da Cayza første gang kunne springe en bane igen. Det har været et spændende forløb for mig som fysioterapeut, ikke kun i forhold til behandlingen af Cayza, men også det at hjælpe Maria igennem en svær tid fyldt med tvivl og frygt.

Læs også

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner