Stutteri vinder skattesag efter stort psykisk pres

09-04-2019 07:14
Avl

I fire år var danskejet stutteri under SKAT's lup, fordi de havde trukket fradrag af underskud i opstartsårene

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

– Min mand græd så meget, at jeg ikke kunne forstå, hvad han sagde, da han ringede for at fortælle mig om skattesagens udfald, fortæller Linda Kofoed Persson, som er gift med stutteriejer Jess Christian Persson, der driver Stutteri Ice.

Stutteri Ice er en mindre, men professionel løbsstald beliggende ved Vestermarie nær Rønne på Bornholm. I stalden er der omkring 14 travheste i alt.

Grunden til de de mange tårer var, at Jess Christian Persson efter fire år med en udmattende skattesag torsdag den 28. marts endelig fik en afgørelse, som grundlæggende betød, at Stutteri Ice kan køre videre på den professionelle måde som parret, der brænder for deres hestehold, ønsker.

 

Fradrag af underskud gav problemer
Twisten med SKAT kom i kølvandet på, at Jess, som driver stutteriet, trak fradrag fra stutteriets underskud i startfasen, som lå i årene 2011, 2012 og 2013 fra. SKAT vurderede efterfølgende, at Stutteri Ice ikke er berettiget til fradraget, da de ikke mente, at det blev drevet erhvervsmæssigt med en chance for overskud.

Jess og Linda var imidlertid ikke enige med SKAT, da de blot har spillet efter de regler, som SKAT selv har introduceret både dem og andre, der driver opdræt af væddeløbsheste for. Igennem SEGES blev parret nemlig introduceret til den såkaldte regel Styresignalet SKM2011.282. Reglen gælder stutterier og væddeløbsstalde og handler om afgrænsningen mellem erhvervsmæssig virksomhed, som altså potentielt kan skabe overskud, og ikke-erhvervsmæssig virksomhed af den art, man vil kalde mere hobby-betonet stutteridrift.

Ifølge reglerne i Styresignalet tolker Jess Christian Persson, som fik god rådgivning igennem SEGES, at Stutteri Ice kan trække fradraget fra de hårde opstartsår med underskud fra, men SKAT vurderer, at stutteiet er hobbybetonet og mener derfor ikke, at det er korrekt.

– Vi har hele vejen igennem de sidste fire år, hvor skattesagen har kørt, holdt fast i at vi havde en god sag, og vi har ikke givet op, siger Jess Christian Persson. Selvom der altså er kommet afgørelse i skattesagen, så det nu er endelig bestemt, at parret ikke skal tilbagebetale de 250.000 kr., som det potentielt kunne have endt ud med, så er han fortsat påvirket, når han skal tale om forløbet.

Nyheden fortsætter efter annoncen

 

Mindre lyst til at være sociale
Linda Kofoed Persson fortæller, at skattesagen har påvirket dem i en sådan grad, at de har haft mindre lyst til at være sociale, end de plejer. Dertil kommer, at de ikke har turde at bruge penge på ferier, husforbedringer eller andet, der ligger ud over det helt basale – for tænk nu, hvis pengene til SKAT pludselig skulle findes i budgettet.

– Hvis det var endt med, at vi skulle tilbagebetale de 250.000 kroner, så havde det nok været enden på Stutteri Ice. Vi har investeret i en stor professionel stald til en million kroner samt flere og bedre avlshopper. Vi har ikke ønske om at drive stedet, hvis vi ikke kan gøre det på et professionelt plan, siger Jess Christian Persson.

Parret er klar over, at 250.000 kroner måske ikke er en formue for mange, men virkeligheden for dem er, at de fortsat ikke får løn fra stutteriets drift, men derimod hele tiden reinvesterer overskud i bygninger og heste, som på sigt kan gøre Stutteri Ice endnu mere professionel.

– Det er vigtigt for at fortælle om vores sag, fordi vi ved, at der er mange andre, der har samme vanskeligheder med SKAT, som vi har haft, siger Jess Christian Persson og fortsætter.

– Det nytter ikke noget, at man bliver ved med at køre med underskud, som man trækker fradrag fra. Så får man problemer med SKAT. Jeg håber, at vores sag kan være med til skabe præcedens for andre stutterier i samme situation, siger Jess Christian Persson.

Parret føler, at afgørelsen omkring deres skattesag, som i sidste ende faldt ud til deres fordel, er blandt de største sejre de har haft – og de sidestiller det med, nogle af de løb, deres bedste væddeløbsheste har vundet.

– Det handler om anderkendelsen af, at det vi gjorde, da vi fulgte reglerne om Styresignalet var rigtigt. Det er meget vigtigt for os, siger Jess Christian Persson afsluttende.

Læs også

Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen