Annika Knudsen Lorentsen
Hestebranchen og landbruget har længe påpeget, at reglerne ikke er hensigtsmæssige, og de argumenter er altså blevet hørt i EU, der nu lægger håndteringen af forbrugerbeskyttelse ved handel med levende dyr ud til medlemslandene selv.
Forbrugerbeskyttelsesreglerne er indført i den danske købelov, og indeholder i dag en ufravigelig to års reklamationsret. Ligeledes har en sælger, i de første seks måneder efter en handel, bevisbyrden for, at en mangel ved hesten ikke har været til stede på handelstidspunktet. Det er eksempler på de udfordringer, som hestebranchen har med det hidtidige forbrugerdirektivs indvirkning på den danske købelov.
Ændringen vækker stor tilfredshed hos Jan Pedersen, formand for Dansk Varmblod og World Breeding Federation for Sportshorses.
- Det er meget positivt, at vi nu nationalt får mulighed for at ændre de alt for rigide regler. De har været en stor sten i skoen for mange avlere, som har skullet løbe en stor økonomisk risiko, når de solgte en hest til en privat. Dermed har reglerne bidraget til at hæmme udvikling i hestesektoren, så jeg kan kun hilse det nye direktiv meget velkommen, siger Jan Pedersen.
Det nye direktiv glæder også Jørgen Kold, der er chef for SEGES, Heste.
- Reglerne har været meget uhensigtsmæssige. Det kan eksempelvis være meget vanskeligt at skulle løfte bevisbyrden for at en hest ikke har haft en skade, da handlen blev indgået. Derfor har vi argumenteret for, at der skal være mulighed for at indgå mere fleksible aftaler, hvilket sagtens kan ske uden at give køb på en god beskyttelse af køberen. Nu skal vi have arbejdstøjet på, og have overbevist de danske politikere om, at en ændring er nødvendig, siger Jørgen Kold.
Det er nu op til folketinget at udstikke de fremtidige regler for handel med levende dyr i den danske købelov.